Portugália kihagyhatatlan fogásai, amit neked is ki kell próbálnod

Baccallau (Tőkehal)

Portugália egész területén kapható az éttermekben és legalább egy féle receptet ki kell próbálnod a több száz féle recept közül, ha Portugáliában jársz. Az egyik gyakori készítési formája, az az amikor a sóban tartósított tőkehalat lereszelik és bő olajban kisütik.

How to Prepare Christmas Eve Baccalà - DeLallo

Feijoada

A feijoada, egy egytálétel, amit sertéshúsból, marhahúsból készítenek kolbásszal, füstölt nyelvvel, fűszerekkel, babbal és zöldségekkel és a végén liszttel sűrítik be. Szerintem nem hangzik rosszul, csak a füstölt nyelv kicsit különös a számomra :-), de biztos azért mert nálunk az ilyen típusú alapanyagok nem annyira jellemzőek.

Sem Medida_ Cinco dicas para deixar a feijoada de sábado perfeita

Chanfana

A chamfana egy hagyományos régi portugál étel, ami leginkább a pörkölthöz hasonlít. Kecskehúsból vagy/és juh húsból készül, vörösbor, fokhagyma, paprika, só és babérlevél hozzáadásával. Hagyományosan kemencében készítik.

Receita de chanfana especial

Francesinha

A Francesinha egy igen laktató portugál étel, ami úgy készül, hogy a hús szeleteket (sertéshús a legideálisabb) egy serpenyőben megsütjük utána két kenyér szelet közé tesszük, tehetünk hozzá még sonkát is. Az egészet pedig beborítjuk, vékonyra szeletelt sajttal és így be tesszük még pár percre a forró sütőbe és addig hagyjuk a sütőbe, amíg meg nem olvad a sajt a tetején, amikor megolvadt, paradicsom mártással leöntjük és készen is van.

Volt szerencsém megkóstolni ezt az ételt, mivel az osztálytársaink, akik Portugáliában voltak elkészítették és nagyon finom és laktató volt. Ezt az ételt mindenképpen csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy próbálja ki. 

Francesinha – Portuguese Typical Dish

Pastel de Nata

A Pastel de Nata egy hagyományos és tipikusan portugál édesség. Az ország bármelyik pontján lehet kapni, de az eredeti recept alapján Belém városában készítik, ahol a mai napig ugyanazzal a recepttel dolgoznak és meg is lehet kóstolni itt, csak általában nagyon hosszú sorokat kell kiállni az édességért.

Állítólag úgy alakult ki ez az édesség, hogy a sütöde mellett lévő kolostorban a szerzetesek ruhák tisztításával kerestek pénzt és a tisztításhoz tojás fehérjét használtak, de viszont nagyon sok tojássárgája megmaradt és mivel nem akarták kidobni, ezért az összes tojás sárgáját átvitték a sütödébe, hogy süssenek belőle valamit, hogy ne vesszenek kárba a tojások sárgái. A sütödében pedig megalkották a Pastel de Nata-t.

Ezt a süteményt akár otthon is el lehet készíteni, de ha Portugáliában járnátok akkor mindenképpen ki kell próbálnotok, ezt a nagyon finom süteményt. Szerintem erre a süteményre igaz az, hogy egyszerű de mégis nagyszerű. Mindenkinek csak ajánlani tudom a Pastel de Nata-t. 

Check List_ Mudar para Portugal

Baba de Camelo

Ennek az édességnek az az érdekessége, hogy maga az elnevezése, annyit jelent, hogy tevenyál, ami szerintem eléggé különös, hisz Portugália egyik legnépszerűbb édességéről beszélünk. Az étel további érdekessége az is, hogy mindössze csak 2 hozzávalóra van szükségünk ahhoz, hogy elkészítsük, az egyik a sűrített tej a másik pedig a tojás.

Serra da Estrela sajt

ez egy igen népszerű sajt fajta Portugáliában, amelyet a Serra da Estrela hegyvidéki régióban állítanak elő. Az elkészítése szigorúan meghatározott folyamatokhoz kötött. A sajt érési folyamata eléggé különleges, mivel mikor még nagyon friss a sajt és nincs megérlelve, akkor még annyira lágy a sajt, hogy szinte még folyékony. De az éreltebb változata, már sokkal keményebb, és az ilyen sajt már szeletelhető.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal. Ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről.  Ne felejtsd leírni kommentbe, hogy te melyik fogást próbálnád ki a legszívesebben?  További szép napot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: