Hollandia érdekességei

1.Alacsony a tengerszint feletti magassága

Az ország föld területének a negyede tengerszint alatti magassággal rendelkezik, a területeinek a fele meg csak éppen hogy 1 méterrel magasodik a tengerszint fölé. Ezért nem véletlen, hogy az ország hivatalos neve, azaz hollandul Nederland, annyit jelent, hogy alacsony föld. Továbbá pedig Hollandia legmagasabb pontja is mindössze 322,7 méteres magasságban található.

2. Hollandia hivatalos megnevezése nem Hollandia

Nos azt tudni kell, hogy Hollandia nem az országot jelöli, hanem az ország tengerpart menti tartományokat. Magát az országot Nederland-nak hívják. Több mint valószínű, hogy a hajósok és a felfedezőknek köszönhetően terjedt el a Hollandia elnevezés a világban, mivel az ország Hollandia nevezetű tartományában találhatók a kikötők és az ország legnagyobb városai is, így a hajósok is innen indultak, és mikor megkérdezték őket az új területeken, hogy honnan jöttek, akkor csak annyit mondtak, hogy Hollandiából, és valószínűleg így terjedt el ez a Hollandia elnevezés az országról.

3. Hol az ország parlamentje?

Számomra ez nagyon meglepő volt, hogy a parlament se nem Amszterdamban, se nem Rotterdamban nem található, hanem Hágában található a parlament épülete. Továbbá, ebben a városban található a Nemzetközi bíróság, ahol komoly nemzetközi ügyeket tárgyalnak meg.

4. A legnagyobb holland ünnep

Érdekesség, hogy legnagyobb hollandiai ünnep, nem köthető se történelmi, se kulturális eseményhez, hanem a jelenlegi király születésnapjához, ami április 27-én tartanak, és az egész ország ünnepel. Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de nekem ez nagyon fura, kicsit, olyan mint Észak-Koreában a mindenkori vezető születésnapja.

5. Francia-Holland határ

Biztos azt gondoljátok, hogy mi érdekes lehet egy határ szakaszon, hát az, hogy annak ellenére, hogy Franciaország és Hollandia szomszédos ország, mégis van egy 20 kilométeres Francia-Holland határ Európa határain kívül a Karib-térségben található a Szent Márton-szigeten.

A Francia-Holland határ Szent Márton-szigetén

6. Hollandia-Belgium-Hollandia

Hogy mit is akar ez jelenteni? Hát azt, hogy Hollandián belül található egy város (Baarle Nassau), amelynek egyes részei Belgiumhoz tartozik. Ez azt jelenti, hogy Hollandián belül található egy város, amelynek egyes részei Belgiumhoz tartozik, de ezeken a belga területeken is találhatóak még holland területek, szóval eléggé tagolt a város területe.

Szerintem ez az egyik legérdekesebb és legkülönösebb hely, egész Európában, ami a földrajzi furcsaságokat illeti. Számomra hihetetlen, hogy ha ebben a városban valaki leül kávézni, akkor, akár az is előfordulhat, hogy ő éppen Belgium területén fog ülni, míg a kávéja már hollandia területén lesz.

Egy családi ház ajtaja, ami pont a két ország határán fekszik.

7. Watt-tenger

Hollandia északi partjainál található Watt-tengernek az az érdekessége, hogy olyan alacsony a vízszint, hogy hidegebb teleken, akár be is fagyhat a tenger, vagyis az itt található szigetekről nyugodtan át korcsojázhatunk a szárazföldre.

8. Nyelvek

Nos, Hollandia igen sokszínűnek számít a különböző nyelvek területén is. Mivel Hollandia tengerentúli területein hivatalos nyelv a Papiamentu is. Az alsószász, a limburgi, a romani és a jiddis kisebbségi nyelveknek számít az ország területén. Továbbá az ország északi részén található Frízföld, ahol a fríz nyelvet beszélik, ami szintén egy kisebbségi nyelvnek számít. Egyébként ez az ország legelmaradottabb régiója is.

9. Holland felfedezők

Kevesen tudják, hogy New Yorkot először a hollandok birtokolták, és ők is alapították meg a várost a 17. században, amit eredetileg New Amsterdam-nak neveztek, de később, amikor a britek megszerezték a várost, akkor kapta a ma ismert New York nevett.

Ezzel kapcsolatban van még egy érdekesség, még pedig az, hogy a britek csere útján szerezték meg New York városát, még pedig Suriname-ra és néhány kisebb szigetre cserélték el New York városát a hollandok a britekkel. Érdekes lehet bele gondolni, hogy ha ez nem történik meg, akkor lehet, hogy ma a holland nyelv lenne az egyik világ nyelv, és valószínűleg az USA-ban is a holland lenne a hivatalos nyelv.

New Amsterdam

10. A Dél-Afrikai Köztársaság

A Dél-Afrikai Köztársaságban, az Afrikaans a hivatalos nyelv, aminek az alapja a 17. századi holland nyelv, néhány afrikai szóval vegyítve.

11. Narancssárga szín

Nos a narancssárga szín nagyon fontos a hollandok számára, mivel ez az ország királyi és nemzeti színe is egyben, szóval nem véletlen, hogy a holland válogatott focisták is, ilyen színben vonulnak fel a pályára, és ezért van narancssárga színe a holland autók rendszámtábláinak is.

12. A Vatikán méretű épület

Nos, ahogy a címből is látjátok Hollandiában van egy épület, ami akkora, hogy akár az egész Vatikán elférne benne. Ez az épület nem más, mint az Amszterdami virágpiac, aminek az alapterülete 518 000 négyzetméter, amely nagyobb, mint a Vatikán város területe. Ebbe így bele gondolva, valyon milyen gyakran fordul elő, hogy valaki eltéved, ebben az épületben? Szerintem rendszeresen. 🙂

13. A fű nem legális

Sokan úgy gondolják, hogy Hollandiában a fű legális, és bármilyen mennyiségben lehet használni. Nos, ez ilyen formában nem igaz, mivel a fű se nem legális, se nem illegális. Hogy ez mit is jelent? Azt jelenti, hogy saját használatra fogyasztani és termeszteni is lehet, de ipari mennyiségben előállítani már bűcselekmnénynek számít.

14. Hollandia és a tőzsde

Érdekesség, hogy Hollandia volt az az ország, amely létrehozta a tőzsdét, amelyen először tulipánokkal kereskedtek. Továbbá a Holland Kelet Indiai Társaság volt az első cég, mely részvényeket bocsájtott a tőzsdére.

15. Bicikligarázs

Igen, jól látjátok tényleg vannak kerékpárok részére létrehozott garázsok, még pedig a holland Utrecht városában, ahol egy többszintes mélygarázst hoztak létre, ami 12 500 darab kerékpár befogadására képes.

16. Tulipánmánia

Ahogy már feljebb említettük a tulipán volt az, amivel először kereskedtek az emberek a tőzsdén, szóval 1636-ban elkezdődött a tulipán őrület, aminek köszönhetően a tulipán hagymák ára az egekbe szökött, olyannyira, hogy gyakran drágább volt a tulipán, mint a luxus ház, ami előtt el volt ültetve.

17. Hollandia a magas emberek országa

Hát a holland nőkre és férfiakra tényleg igaz, hogy magasról lássák a világot, mivel egy holland férfi átlagosan 184 cm magas, míg egy holland nő magassága 170 cm. Ezeket az eredményeket több kutatás is alátámasztotta, amik megállapították, hogy ezzel a hollandok a legmagasabb nemzet a világon.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal és ne felejts el követni minket a blogon, az instagram és facebook oldalon, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről sem. Kommentbe pedig ne felejtsd el leírni, hogy neked melyik érdekesség tetszett a legjobban? Nálam mindenképpen a 2-es, a 6-os és a 12-es vitte a pálmát, na és nálad? 🙂

Hivatkozások:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: