Európa 15 országának, 15 karácsonyi fogása

1.Franciaország

Franciaország karácsonyi menüjét a Le Reveillon-t, hagyományosan az éjféli mise után szolgálják fel. Nem lehet egyetlen egy, olyan karácsonyi fogásról sem beszélni, ami jellemezné az egész országot, ami az ország hatalmas méretéből adódik, úgyhogy régiónként eltérhet, hogy mi kerül a karácsonyi asztalra. De lássuk is akkor, hogy mik azok a fogások, amiket megtalállunk egy karácsonyi vacsora alatt. Nos elsőként mindenképpen Kacsamájjal, Libamájjal, Osztriga vagy Füstölt lazaccal kezdenek, ami után jön a főétel, ami egy Gesztenyével töltött liba vagy egyéb sültek. Desszertnek pedig mindenképpen Buche de noel-t szolgálnak fel, ez lényegében egy csokoládés “fatörzs”, amiben isteni töltelék található.

Buche de noel

2. Spanyolország

Karácsonykor a spanyolok is későn esznek, habár nem annyira későn, mint a franciák, ugyan is hagyományosan a karácsonyi vacsorát este 22:00-24:00 között szolgálják fel. Ahogy minden étkezésüket, ezt is egy kis tapassal kezdik, ami általában egy kis sajt, kenyér, pástétom vagy/és sonka. Főételnek pedig nagyon népszerű, főként a part menti területek mentén a tenger gyümölcseiből készült leves. Desszertek közül pedig igen népszerű a marcipános sütemények és a churros.

Churros

3. Németország

A német karácsonyi vacsora ételei is eltérhetnek régiónként. De a két legnépszerűbb német főfogás a liba, és a ponty, amit párolt zöldséggel, krumplival, illetve savanyú káposztával fogysztanak. Az ország leggyakoribb karácsonyi süteménye a Stollen, de nagyon gyakori, akár a karácsonyt megelőző időszakban is a gyümölcskenyér készítése. Továbbá viszont Bajorországban az ország déli részén, akár bajor virsli és krumpli saláta is kerülhet a karácsonyi asztalra, amihez desszertként mézeskalácsot szolgálnak fel.

Stollen

4. Anglia

Az angoloknál nem beszélhetünk karácsonyi vacsoráról, csak karácsonyi ebédről, mivel ők kora délután tartják az ünnepi ebédet, hogy meg tudják hallgatni a királynő háromórai beszédét. Hagyományosan sült libát készítenek karácsonykor, de a liba helyét egyre inkább kezdi átvenni a pulyka. Ilyenkor készítik el a híres Yorkshire pudding-ot is, ami közhiedelemmel ellentétben nem édes, hanem sós.

Az angol karácsonyi hagyományok egyik legfontosabb eleme a Christmas pudding, amit 25-én fogyasztanak, ennek a pudding-nak azaz érdekessége, hogy a hagyomány szerint csak az óramutató járásának ellentétesen lehet keverni és minden családtagnak meg kell keverni, továbbá pedig, aki a keverés közben kíván egyet, annak a személynek valóra fog válni a kívánsága.

Christmas pudding

5. Dánia

A dániai ünnepi vacsora egyik fő étele a gyümölcsökkel töltött kacsa vagy liba, amit barna mártással, vörös káposztával és burgonyával fogyasztanak. Desszertek közül pedig mindenképpen meg kell említenem a aebleskiver, ami nem más mint egy töltött fánk. A másik népszerű karácsonyi desszert a risengrød, ami lényegében tejberizs, amihez mandulát, tejszínt, vaníliát és megyszirupot adnak, továbbá pedig tesznek bele egy darab meghámozott mandula szemett is, és aki azt megtalálja kap egy ajándékot.

Aebleskiver
Risengrød

6. Svédország

Svédországban a karácsonyi vacsorakor a Smörgåsbord a legnépszerűbb, ami lényegében annyit jelent, hogy svédasztal, amire kerül karácsonyi főtt sonka, kolbász, tojásos szardella krém, heringsaláta, pácolt hering, májpástétom, burgonya, rozskenyér és még húsgolyók is. Szerintem nagyon szuperül hangzik, én biztos, hogy leülnék egy kilyen karácsonyi asztal mellé. 🙂  

7. Csehország

A csehek hagyomány tisztelő emberek, ezért nem meglepő, hogy még mind a mai napig sokan vannak, akik megtartják a karácsony előtti böjt időszakát is, és karácsony napján is csak egy kevés édes sütit esznek a vacsora előtt. Vacsorának pedig hal levest szolgálnak fel, de ez nem igazán hasonlít a mi halász levünkre, már abban sem, hogy a cseh halleves az egyáltalán nem csípős, mint a halászlé. Fő fogásként pedig sült pontyot szolgálnak fel krumplisalátával. Itt még meg kell említenem azt is, hogy nálunk itt Felvidéken is népszerű ez a menü sor.

8. Olaszország

Olaszországon belül, most főként a déli részt fogjuk kiemelni. Az ország ezen részén a karácsonyi vacsorának La Vigilia-nak nevezik, ez annyit jelent, hogy a hét hal ünnepe. Ebből is kifolyólag nem meglepő, hogy a vacsora középpontjában a halak, illetve a különböző tenger gyümölcsei vannak. A hagyomány úgy tartja, hogy az, aminek mindenképpen ott kell lennie az asztalon, azaz Angolna, egyébként ezt a hal nagyon nehezen beszerezhető.

La Vigilia

9. Litvánia

Hát a litvániai karácsonyi vacsorára egy dolog biztos, hogy nem igaz, még pedig az, hogy szerény lenne, mivel 12 féle ételt kell felszolgálniuk a karácsonyi vacsorakor a hagyomány szerint, és ezek egyike sem tartalmazhat húst, esetleg csak halat. A halak közül kedvelt a hering, amit répával, almával, gombával vagy céklával készítenek. Népszerűek a különböző gőzgombócok, illetve a kūčiukai készítése, ami leginkább a mi mákos gubánkhoz hasonlít.

kūčiukai

10. Lengyenország

Nos a karácsonyi vacsora ebben az országban, bizonyos pontokban hasonlít a litvánra és a csehre is. Elsőként itt is 12 fogásból áll az ünnepi vacsora, ami a 12 apostol miatt van így, de viszont manapság már ezt a számot egyre inkább a vendégek számától teszik függővé. Továbbá pedig itt se szerepel hús a karácsonyi fogások közt. A vacsora első eleme egy zöldséges, céklás borsch leves(manapság már tesznek bele marhahúst is), amit sült hal követ, ami készülhet heringből, de akár pontyból is. Desszertnek pedig mindenképpen mákos gubát vagy valamilyen egyéb mákos süteményt szolgálnak fel.

bBorsch

11. Görögország

Görögországban nagy hagyománya van a karácsonyi vacsorának. Itt mindenképpen meg kell említenem a Krisztopszomó-t (Χριστόψωμο), ami egy kereszttel díszített karácsonyi kenyér. Főételként pedig töltött pulykát vagy malac illetve báránysültet fogyasztanak. Desszertnek pedig egy mézes-diós süteményt készítenek. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én tutira kipróbálnám a görög karácsonyi vacsora fogásait. 🙂

Χριστόψωμο

12. Belgium

A belga családok hagyományosan háromfogásos vacsorát készítenek. Előételként vagy halakat vagy rákféléket fogyasztanak, majd ezek után sült pulykát vagy vadhúst fogyasztanak. Desszertként pedig ők is szoktak csokoládés fatörzset készíteni, mint a franciák, de Belgiumban van még egy sütemény, amit előszeretettel készítenek az ünnepi vacsorára, ami nem más mint a cougnou, ez a sütemény Belgium nyugati részéről származik.

cougnou

13. Izland

Izlandon az ünnepi asztal középpontjában a hamborgarhryggurt van, ami disznóhúsból készült főétel, ami leginkább a főtt sonkára emlékeztet. Köretként pedig leginkább hangikjöt szoktak fogyasztani, ami lényegében ecetes vöröskáposzta.

Hamborgarhryggurt

14. Bulgária

Ebben az országban hagyományosan bableves(bob csorba) kerül az asztalra, amit babbal, répával, paradicsommal, darabokra vágott hússal, hagymával és paprikával készítenek, de mehet bele akár krumpli is. A bolgároknak van még egy hagyományos karácsonyi kenyerük is, amit koledna-nak hívnak.

Bob csorba

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal. Ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről.  Ne felejtsd leírni kommentbe, hogy te melyik ország karácsonyi menüjét próbálnád ki a legszívesebben. 🙂 További szép napot

Hivatkozások:

One thought on “Európa 15 országának, 15 karácsonyi fogása

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: