Izland top 12 nevezetessége, ahová el kell látogatnod

Nos, hát elérkeztünk Izland nevezetességeihez is. Izland azaz ország, ahová én is nagyon el akarok jutni, és a jövő nyárra már tervben is van egy út, ebbe az országba. Csak gondoljatok bele srácok, hogy milyen szuper lenne elrepülni oda, utána pedig bérelni egy jó kis autót, amivel aztán körbe autóznánk a teljes szigetet és megnéznénk minden nevezetességet.

Nem véletlen, hogy az ország legfőbb vonz ereje a gyönyörű és lélegzetelállító természeti szépségeiben/kincsiben rejlik, amelyekből aztán csak úgy bővelkedik ez a csodás ország.

Na de lássuk is pontosan, hogy mely nevezetességek kerültek fel erre a listára. 🙂

1.Reykjavík

Raykjavík a világ legészakibb fővárosa, és a világ egyik legtisztább és legzöldebb fővárosa. Ebben a városban annyira tiszta a csapból folyó víz, hogy különösebb szűrésen nem is kell keresztül mennie a víznek, de ez igaz az egész ország területére is. Reykjavík egy igazi északi város hangulatát árassza magából.

Izland főváros, mindössze csak akkora, mint Pécs városa, szóval nem meglepő, hogy néhány óra alatt be is lehet járni az egész várost. A város leghíresebb nevezetességei közé tartozik a Hallgrímskirkja templom, amely eléggé különleges formát kapott, és a templomhoz tartozó torony is, ahonnan beláthatjuk az egész várost, továbbá ez az épület Izland legmagasabb épülete is egyben.

Ha szeretnénk Sarki fényt látni, akkor mindenképpen a Perlan épületébe látogassunk el, mivel erről a helyről láthassuk mega a legkönnyebben az északi sarki fényt, vagyis az Aurora Borealis-t. A város több múzeummal is rendelkezik, amik közül az ország történelmét bemutató Nemzeti Múzeumot semmiképpen sem hagyhatjuk ki. Reykjavík további érdekessége az is, hogy ebből a városból, akár bálna lesre is elmehetünk.

2. Kék lagúna

A Kék lagúna Izland legnépszerűbb és egyben legtöbbet fotózott turista látványossága, amely mindössze csak 20-25 kilométerre található, Izland repülőterétől, szóval ez egy ideális hely az első megállónak, ebben az orsszágban. Az itt található medencék gyógyító hatással bírnak különböző bőrbetegségekre.

Ennek a helynek az az érdekessége, hogy ezekben a medencékben tengervíz található, amelynek a hőmérséklete soha sem csökken 37 fok alá, ez annak köszönhető, hogy a Kék lagúna egy vulkanikus terület. Továbbá meg kell említenem azt is, hogy az ide szóló belépők ára eléggé magasak. Szóval lehet jobban járunk, ha választunk egy másik meleg vízű forrást, hisz ebben az országban rengetek, ilyen forrást találunk, és az alábbiakban is szól lesz még néhányról..

3. Az Arany háromszög

Az Arany háromszög, nem más, mint egy túra útvonal, amely közel 300 kilométeren keresztül tart. Az útvonal Reykjavíkból indul és az ország középső része felé halad, és végül pedig Reykjavíkban ér véget.

A túra alatt keresztül haladunk a Thingvellir Nemzeti Parkon, utána ezen a tűrán megcsodálhassuk a gejzírek ősapját Geyser-t, ennek a gejzírnek a nevéből származik, maga a gejzír kifejezés is. Továbbá megtekinthetjük a Strokkur gejzírt is, amely általában 10 percenként ki is törik. Ezen a területen található a Gullfoss vízesés is, amely Izland egyik legszebb vízesése.

4. Dettifoss

Nos, az egyik legszebb vízesés után jöjjön Európa legnagyobb víz hozamú vízesése, a Dettifoss. ha nem igazán kedveljük a vízeséseket, akkor is érdemes lehet ellátogatni, erre a lenyűgöző helyre. Maga a vízesés 100 méter széles és 45 méter magas, vagyis közel akkora, mint az amerikai Niagara vízesés, amely 51 méteres magassággal rendelkezik.

5. Fjađrárgljúfur kanyon

Az Izland déli részén található körülbelül 9000 éves kanyon 2 kilométer hosszan húzódik és 100 méter mély, amelynek az alján egy kis folyócska is keresztül halad, de mivel többször is előfordul, hogy nagyon alacsony a vízállás, ezért akár a völgy aljában is túrázhatunk. Viszont általában a kanyon tetején található túraútvonalak a legnépszerűbbek. Mivel ez egy lenyűgözőhely, ezért nem is csoda, hogy a Trónok harca című sorozat egyes részeit is ezen a helyen forgatták.

6. Vík

Vík nem más, mint egy csodás kis izlandi város, az ország déli részén. Ennek a kisvárosnak a legnagyobb vonz ereje az itt található fekete bazalt homokos tengepartja, amely Izland egyik legszebb helye. További érdekessége, hogy az ország legnagyobb túraboltja is itt található.

7. Jökulsárlón gleccser lagúna

Ez a lagúna nem más, mint Izland Legmélyebb tava a maga 248 méteres mélységével, és további érdekessége, hogy 1970-től számítva négyszeresére nőt a tó területe. Ezen a tavon hatalmas jéghegyeket csodálhatunk meg, ahogy éppen sodródnak a vízen, amik közé akár hajóval, vagy motorcsónakkal vagy akár kenuval is oda merészkedhetünk, és megcsodálhassuk ezeket a hatalmas jéghegyeket közelebbről is. Állítólag ez a hely az egyik legcsodálatosabb természeti látványossága Izland szigetének, habár szerintem egész Izland csodálatos természeti nevezetességekkel rendelkezik.

8. Myvatn-tó

Hát nem másról, mint Izland 4. legnagyobb taváról van szó, amelynek meglepő módon mindössze csak 4,5 méteren található a tó legmélyebb pontja. Maga a tó 2300 évvel ezelőtt egy vulkán kitörésnek köszönhetően alakult ki, szóval ez is egy vulkanikus tó. De ha itt szeretnénk fürödni, akkor jobb megkérdezni a helyieket, hogy melyik medencében érdemes, mivel némelyik medencében túl magas hőmérséklet uralkodik, ahhoz, hogy megmártózzunk benne.

Az itt található Krafla vulkán, amely kialakította ezt a tavat, még ma is egy aktív vulkánnak számít, mivel utoljára 36 évvel ezelőtt, 1984-ben tört ki. Továbbá ennek a helynek van egy eléggé érdekes legendája is, ami szerint az itt található lenyűgöző lávaoszlopok alkotják az úgy nevezett Dimmuborgir-t, azaz a sötét várost, ahová a sátán is lezuhant, amikor száműzték őt a menyországból.

9. Hekla vulkán

Ha már megemlítettük a Krafla vulkánt, akkor említsük meg az 1500 méter magasságú Hekla vulkánt is, ami a világ egyik legaktívabb vulkánja, szóval nem véletlenül nevezték a múltban a pokol kapujának ezt a vulkánt. Ennél a tűzhányónál még meg kell említenem, hogy ezen a helyen rendezték a Prometheus című film egyes részeit is.

10. Skógafoss vízesés

A Skógafoss vízesés Izland déli részén található, és ez az egyik legmagasabb vízesés az országban. Csodás látványt tudd nyújtani, akár ha alulról nézzük a hatalmas vízoszlopot, akár ha felmegyünk a meredek lépcsőfokokon és onnan készítünk néhány lélegzetelállító képet. De könnyen megeshet, hogy akár esküvői fotózásokba is bele futhatunk ezen a helyen. 🙂

11. Vök bath

A Vök bath, nem más, mint Izland egyik másik termál fürdője. Ennek a helynek az az érdekessége, hogy egy hideg vízűtó partján épült ki. Maga a termálfürdő közel 40 fokos, míg a tó hőmérséklete 10 fok körüli. Továbbá a turisták számára létrehoztak két további melegvízű medencét is a hidegvízű tavon.

12. A titkos lagúna

Nos az utolsó nevezetesség, amit megemlítünk Izland nevezetességei közül, az nem más, mint Izland egyik legrégebbi uszodája, ami sokkal inkább hasonlít egy termálmedencére, mint egy uszodára. Különböző okok miatt a közelmúltban felújítottak az egész helyet, de a régi öltözők épületét meghagyták, mint hangulati elemet. 🙂

Valójában manapság már annyira nem is titkos a titkos lagúna az emberek előtt, de mivel korlátozzák a napi vendégek számát, így sosincs túl zsúfolva ez a hely. Továbbá pedig a belépőjegyek árai is sokkal kedvezőbbek, mint mondjuk a Kék lagúna esetében. 🙂

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal és ne felejts el követni minket a blogon, az instagram és facebook oldalon, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről sem. Kommentbe pedig ne felejtsd el leírni, hogy neked melyik nevezetesség tetszett a legjobban, és hogy hova utaznál el a legszívesebben ezek a helyek közül?  🙂

Hivatkozások:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: