A spanyol konyha 8 legjobb fogása

1.Tortilla de España (Spanyol omlett)

Ez egy tipikus spanyol tapas, ami szinte mindegyik tapasbar-ban kapható. A Tapas, lényegében kis adag előételeket jelent, amelyekből nagyon sok féle van. Ez az étel 3-5 cm magasságú. Elkészítése nagyon egyszerű és az elkészítéséhez mindössze csak krumplira, tojásra olíva olajra és tengeri sóra van szükség.

Mikor egy projekt keretén belül eljutottam Spanyolországba szakmai gyakorlatra a barátaimmal együtt az első közös vacsoránkon, amit a galíciai vendéglátóinkkal töltöttünk ez volt az első fogás, amit elénk hoztak. Mindenki ebből ettek a legtöbbet és nem csak, azért mert ez volt az első, amit kihoztak, hanem azért is mert ez volt az egyetlen fogás, ami az ízvilágát tekintve nem volt új a számunkra.

Ráadásul még azt is hittük, hogy csak ennyi lesz, de utána hozták is a rengetek tengergyümölcseit, mint a tintahalat és a polipot, meg további sok finomságot. Még ekkor nem is sejtettük, hogy hogyan is étkeznek a spanyolok. 

Tortilla de patatas #spain #spagna

2. Gaspacho

A Gaspacho eredetileg Andalúziából származik. Ez az étel nem más mint egy hideg paradicsom leves, amit minden vendéglőben kicsit máskép készítenek. A paradicsomon kívül még mehet bele olívaolaj, fokhagyma, uborka, erős paprika, száraz kenyér és akár ecet is, de még sok minden mást is tehetünk bele. Ezt a levest is mindenképpen megéri kipróbálni. 🙂

3. Pulpo a la Gallega (galíciai polip)

Ez egy tipikus galíciai étel, amit nagyon egyszerű elkészíteni és nagyon kedvelt is, és ajánlom mindenkinek, hogy tegyen vele egy próbát ha Spanyolországban jár és azon belül is Galíciában.

Ezt az ételt szokásosan fatányéron szokás felszolgálni és fogpiszkálóval szokták enni. Nekünk az ottaniak Galíciában úgy mondták, hogy máshogy nem is lehet enni csak így és csak fatányéron. 🙂

A tetejére olíva olajat öntenek és piros paprikát szórnak rá és mindenkit figyelmeztetek, hogy óvatosan és lassan egye, mivel én egyszer gyorsan ettem és hát majdnem rosszul jártam. 

El horrible fallo que cometes cuando haces pulpo a la gallega

4. Calamares fritos (Rántott tintahal)

Nagyon finom és ha csepegtetünk rá citrom levét is akkor még finomabb lesz. Mindenképpen ajánlom azoknak akik szeretik a halakat, hogy ezt is próbálják ki, de bárki tehet vele egy próbát, szerintem mindenképpen megéri.

Nekem nagyon ízlett és a többieknek is, amikor először kóstoltuk. Mielőtt az egyik ismerősöm megkóstolta volna, azt mondta, hogy „Nem tudom, hogy meg merjem e kóstolni”  :-),de miután megkóstolta ő is azt mondta, hogy jó és ízlett is neki. Szóval csak ajánlani tudom, hogy mindenképpen próbáljátok ki ha ott jártok.

11 recetas con calamares, fáciles y deliciosas - Comedera_Com

5. Pisto (Spanyol lecsó)

Szerintem ez egy tökéletes étel a zöldségek szerelmeseinek, ugyanis ez az étel csupa zöldségből áll össze, amit tükörtojással a tetején tálalnak. Továbbá ez az étel nagyon hasonlít a francia ratatouille-hoz is, csak ebben az ételben kisebb darabokra kell felvágni a zöldségeket. Ide kattintva, pedig meg is találod a hozzávaló receptet.

Huevos con pisto al microondas

6. Paella

A Paella Spanyolország nemzeti étele. Az ország egész területén ismerik és készítik. Eredetileg Valencia városából származik.Többféle változata van, nem lehet tudni pontosan, hogy melyik az eredeti de feltételezések szerint a Paella de Valenciana az eredeti recept, amit nyúlhússal készítenek.

De további két változata is igen népszerű, a Paella de Mariscos, amit tengergyümölcseivel készítenek és a Paella de Mixta, amit pedig csirkehússal és tengergyümölcseivel együtt készítenek. Ennek az ételnek az is az érdekessége, hogy ezt az ételt a cselédek ételének hívták, mivel a múltban azt a maradékot, amit a gazdag nemesek meghagytak, tették bele ebbe az ételbe, amit aztán a cselédek ettek meg.

Paella Mixta

7. Churros

A churros egy hagyományos spanyol édesség, amit szerintem világszerte ismernek az emberek és szeretnek. Kávé és forró csoki mellé szokták adni, porcukorral megszórva és általában reggelire szokták fogyasztani. Szerintem nagyon sok ember ezt az ételt nem spanyolként, hanem mexikói ételként ismeri, de valójában oda is a spanyoloktól jutott el.

Easy Churros Recipe (VIDEO) - NatashasKitchen_com

8. Crema catalana

Amíg a Churros az egész ország területén ismert, addig a Crema catalan leginkább csak az ország északkeleti részén, a katalán vidéken ismert. Maga a sütemény nem más, mint egy tojássárgájából készült krém, aminek a tetejére cukrot szórunk, ami a sütés alatt karamellizálódik a krémünk tetején és ezzel egy kemény réteget képez a sütemény tetején.

Nos, hát ennyi is lenne ezt a bejegyzés, remélem tetszett és köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal. Ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről. Kommentbe ne felejtsd el leírni, hogy neked melyik spanyol fogás a kedvenced, és hogy mi az, amit te is szívesen kipróbálnál?

Hivatkozások:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: