24 érdekesség Izlandról, amit még lehet, hogy te se tudtál

1. Világelsők az egy főre jutó írók és kiadott könyvek számában.

2. A világon először ebben az országban tették legálissá az abortuszt, még pedig pontosan 1935-ben.

3. 1980-ban ezen a szigetországon választották meg a világ első női elnökét  Vigdis Finnbogadottir-t.

Vigdis Finnbogadottir

4. Izland is tagja a NATO-nak, ez azért érdekes, mert nem rendelkezik semmilyen hadsereggel, csak rendőrséggel. Ha egy izlandi ember szeretne katona lenni és hadseregben harcolni, akkor van rá lehetősége, és beléphet a Norvég hadseregébe.

5. Ezen s szigeten fogyasztják a legtöbb kólát, ami az egy főre jutó adagot illet.

6. Az izlandiak nyelve az elmúlt évszázadok alatt szinte nem is változott, ezért nem is csoda, hogy az izlandiak gond nélkül megértik, akár a 12. századból származó írásokat is. Ez annak köszönhető, hogy a nyelvüket nem érte semmilyen külsőhatás, mivel az ideérkezők, főként kereskedők nem akartak semmilyen kulturális vagy egyéb missziót indítani az izlandiak ellen.

Néhány alap izlandi kifejezés

7. Az izlandi nyelv abban is egyedülálló, hogy ez az egyetlen, olyan nyelv a világon, amelyben a gyerekek nem öröklik az apa család nevét, hanem a kereszt neve öröklődik, ami után még oda teszik, hogy fia vagy lánya. Továbbá, ha a telefonkönyveben szeretnénk valakit megtalálni, akkor ott is a keresztneve alapján kell kikeresnünk.

8. Az előző pontba leírtak miatt, az izlandi nők nem veszik fel a férjük nevét miután összeházasodtak.

9. A újszülött kisbabák nevét a szülők teljes titokban tartsák egészen a keresztelőik, amikor is közlik azt az egész családdal.

10. Reykjavík nem csak Európa, hanem a világ legészakibb fővárosa is egyben.

Reykjavík

11. Több érdekes rendeletet is hoztak ebben az országban a történelem folyamán, az egyik ilyen az, hogy 1989-ig tilos volt kutyákat tartani a fővárosban, és mind a mai napig szigorú előírások kötelezik azokat, akik kutyákat akarnak tartani a főváros területén.

12. 1989-es dátum abból a szempontból is fontos, hogy eddig az évik a sör is kivolt tiltva, de nem csak a fővárosból, hanem az egész országból. De persze azóta már behozták a lemaradásukat is. 🙂

13. Na ez a pont számomra is egy hatalmas meglepetés volt, még pedig az, hogy 2009-től kitiltották az ország területéről a McDonald’s-t is. De viszont az én kedvenc gyorséttermem, a KFC található az országban.

14. Izlandon közel 130 aktív vulkán található, és átlagosan 4 évente szokott kitörni egy vúlkán. Az utolsó nagyobb vulkán kitörés 2010-ben volt, amikor is kitört a Grimsvotn, amely főlé 20 kilométeres magasságba emelkedett a hamu felhő.

15. Egy átlagos izlandi héten van, hogy többszáz, de akár több ezer kisebb földrengés is lehet, aminek nagy részét az emberek nem is érzik. Ebből kifolyólag pedig nagyon sok geotermikus energiát tudnak felhasználni.

Geotermikus erőmű

16. Az igaz, hogy Izland az egyik legészakibb ország a Földön, de ennek ellenére a téli átlaghőmérséklet csupán csak 2oC. ez annak köszönhető, hogy a sziget ország közelében húzódik a golf áramlat, ami szállítja a Karib térségből érkező meleg levegőt.

17. Izland már annyira északon terül el, hogy télen mindössze csak néhány órára bukkan fel a nap, míg nyáron szinte le se megy az égboltról, csak néhány órára.

A gyönyörű izlandi naplemente

18. Ebben az országban a legmagasabb az egy főre jutó zöldenergia termelése. Továbbá az izlandi otthonok 85%-nak a fűtése geotermikus energiával történik.

Egy másik geotermikus erőmű

19. Na ez a pont miatt, igazán megilleti az izlandiakat a dicséret, mivel ebben az országban, olyan tiszta a víz, hogy a csapvíznek semmilyen egyéb különleges kezelésre illetve tisztításra sincs szüksége.

20. Izlandon nem található egyetlen vasútvonal sem.

21. Az izlandiak oly annyira hisznek a törpék létezésében, hogy akár az autópályák tervezésekor is figyelembe veszik, hogy hol laknak a törpék, nehogy véletlenül az ő területükön építkezzenek. Mivel a törpék nagyon nem szeretik ha zavarják őket.

Izlandi törpék háza

22. Érdekesség, hogy az izlandi parlament tagjainak a 41% nő. ez azért érdekes, mivel a legtöbb országban ez a szám jóval alacsonyabb. Például Magyarországon ez a szám mindössze csak 10 %.

23. Az izlandi parlament az egyik legősibb a világon, mivel ezt a parlamentet 930-ban alapították, azaz 1090 évvel ezelőtt.

Az izlandi parlament épülete

24. Izlandon mindössze csak 330-350 ezer ember él, ennek köszönhetően, mindenki ismer mindenkit és így elég nehéz ismerkedni. Ennek a problémának a megoldására kitaláltak egy telefonos alkalmazást, amibe ha bejelentkezünk, akkor megmutatja, hogy van-e valamilyen rokoni kapcsolatunk az illetővel, akivel szeretnénk megismerkedni és ez nagyon sokat segít a párválasztáskor is.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, remélem élvezted és, ha tetszett, akkor oszd meg a bejegyzést a barátaiddal és ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon. Ne felejtsd el leírni kommentbe, hogy neked melyik pont volt a legérdekesebb vagy esetleg mi az, amivel te még kibővítenéd ezt a listát? 🙂

Hivatkozások:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: