Európa legkisebb országainak a nevezetességei

Tudjátok nem mindig igaz az, hogy a nagyobb jobb, na hát ebben az esetben se igaz. Ugyanis, ebben a bejegyzésben, ahogy a címben is olvashatjátok Európa legkisebb országairól lesz szó. Ezek az országok annak ellenére, hogy nagyon kis területtel rendelkeznek, mégis nagyon sok szép látnivalóval büszkélkedhetnek, amelyeket érdemes meglátogatni. 🙂

Na de most a rövid bevezető után kezdődhet is a bejegyzés, és jó olvasást kívánok hozzá nektek.

Luxemburg

Luxemburg hivatalosan a Luxemburgi Nagyhercegség nevet viseli. Ez az ország Európa legnagyobb miniállamának számít, és egyben Európa egyik leggazdagabb országa is. A területe mindössze csak 2 586 km2. Az ország 1890-ben nyerte el a függetlenségét, amikor is Adolf nassaui herceg megalapította a máig uralkodó Nassau-Weilbourg dinasztiát.

Luxembourg-i Óváros

Ha Luxembourg városában járunk, akkor mindenképpen el kell látogatnunk az Óvárosba is. Ahol található egy hatalmas erőd, s föld alatt pedig kiterjedt járat rendszer van kiépítve. Továbbá pedig mindenképpen érdemes ezen felül még bolyongani egy kicsit az óvárosban a szép kis utcákon.

Notre Dame katedrális

Ennek a városnak az egyik érdekessége az, hogy Párizs után, ezen a helyen is található egy Notre Dame katedrális. Ez a hely szolgál a nagyhercegi család temetkezési helyszínévül. Állítólag a katedrális 3 tornya az egész város területéről látható, szóval ha ebben a városban járnátok, mindenképpen győződjetek meg róla, hogy tényleg így van e. 🙂

Nagyhercegi palota

Ez a reneszánsz stílusban épült palota szolgál az itt élő nagyhercegi család rezidenciájaként, és eme palota mellett található a luxemburgi parlament is. De viszont mára a palota, szinte teljesen beleolvadt a város panorámájába. Minden év júliusában és augusztusában nyitva állnak a palota kapui a turisták számára is, hogy belülről is megtekinthessék.

Adolphe-híd

Az Adolf-híd, Luxembourg egyik leghíresebb nevezetessége, és talán erről a hídról tárul elénk a legcsodálatosabb kilátás a városról. Ez a híd, amely 40 méterrel magasodik a Petrusse folyó fölé Nassaui Adolf tiszteletére lett megépítve.

Luxemburgi Várostörténeti Múzeum

Nos, ha már Luxembourgban járunk, akkor egy múzeum van, amit mindenképpen meg kell látogatnunk, és ez a luxemburgi Várostörténeti Múzeum, amelyben megtudhatunk mindent a város történelméről, egészen a 10. századtól a napjainkig.

Arany hölgy

Ez a nevezetesség a belvárosban található, és ez nem más mint egy emlékmű, amely az I. Világháborúban elesettluxemburgi katonáknak állít emlékművet, szóval ide is érdemes lehet ellátogatni, és megemlékezni a hősökről.

Vatikánváros

A Vatikánváros hivatalos megnevezése a Vatikánvárosi állam, de ezt röviden csak Vatikánnak vagy Vatikánvárosnak szoktuk nevezni. Ez a világ legkisebb területű és népességű állama, olyannyira kicsi, hogy Vatikánváros éjjelente képes a kapukkal bezárni az állama teljes területét. Vatikánváros egyedül csak Olaszországgal határos, és maga az állam is Róma területén található.

Szent Péter Bazilika

A keresztény világ egyik, ha nem a leghíresebb épülete, amelyet akár a katolikus egyház szívének is nevezhetnénk. A világ egyik legnagyobb alapterületű és befogadó képességű temploma, a maga 60 000 ember befogadásra is alkalmas belső terével.

Ha pedig már ezen a helyen járunk, akkor mindenképpen csodáljuk meg az itt található világhírű Sixtus-képolnát, és a Szent Péter Bazilika előtt található hatalmas Szent Péter teret, ahol több tízezren szokták hallgatni a Pápa beszédéit.

Liechtenstein

Liechtenstein Európa negyedik legkisebb országa a maga 160 km2 területével. Ez az ország egy igazi kis menyország az Alpok szívében. Az országban Monarchia uralkodik és II. János Ádám fejedelem az uralkodó, aki a fővárosban székel, ami az ország második legnagyobb városa a maga 5 000 fős lakosságával. Valljuk be, hogy eléggé kevésnek hangzik az az 5000 fő egy fővároshoz képest.

Ebbe az országba leginkább azoknak éri meg ellátogatni, akik imádják a természetet és a természeti szépségeket, ugyanis gyönyörű természeti szépség rejlik ebben az országban, és annak ellenére, hogy ilyen kis országról beszélünk, amely akkora mint Pécs városának a területe, mégis közel 400 kilométernyi túra útvonallal rendelkezik.

Az ország további érdekessége az is, hogy a hercegi család minden évben rendez egy fogadást az ország nemzeti ünnepén, amelyre az ország egyes lakosai is meghívást kapnak. Továbbá pedig egyike azon kevés országoknak ezen a világon, amelynek egyik szomszédos országa sem rendelkezik tengerparttal.

Vaduzi várkastély

Kezdjük is rögtön az ország fővárosában található 12. századi várkastéllyal, amely a hercegi család rezidenciájaként szolgál, már 1938-óta, és 1714-óta képezi a hercegi család tulajdonát. Maga a várkastély már több, mint 700 éves.

Schellenberg

Schellenberg egy kis település, mindössze csak 1050 lakossal, az ország északi részén. Szerintem ennek a helynek az egyik legérdekesebb nevezetessége az itt található a második világháborúban német oldalon harcolt orosz katonák emlékműve, akiket a Liechtensteiniek nem adtak ki a Szovjetuniónak. Őszintén bevallom, hogy én eléggé sok mindent tudok a második világháborúról, de ez még nekem is teljesen újdonság volt.

Andorra

Hivatalosan Andorra hercegségnek, vagy Andorra fejedelemségnek szokták nevezni ezt az országot. Európa egyik legkisebb miniállama, amely mindössze csak akkora, mint Debrecen területe. Maga az ország Franciaország és Spanyolország között, a Pireneusokon fekszik. Ezért sem meglepő, hogy az ország átlagos tengerszint feletti magassága 1996 méter.

Az ország érdekességei közé tartozik, az is, hogy Andorra nem rendelkezik saját postacímmel, szóval a spanyol, illetve francia postaszolgálattal tudunk csomagot küldeni ide vagy innen. Továbbá a terepviszonyok miatt sem repülőtérrel, sem vasútállomással nem rendelkezik az ország. Ha a fővárosban járunk, akkor mindenképpen számítsunk arra, hogy eléggé kemény terepviszonyok lesznek ott is.

La Casa de la Vall

Ez a nevezetesség nem más, mint Andorra régi parlamentje, amelyet 1580-ban építettek, és 1702-től szolgált az ország parlamentjeként. Érdekessége, hogy ebben az épületben háló részleg is van, mivel volt, hogy a képviselők napokig itt voltak össze zárva. Ma már található egy modernebb parlament a fővárosban, ahol napjainkban üléseznek a képviselők.

Sant Esteve Plaça Príncep Benlloch

Mindenképpen meg kell említenem a fővárosban található Szent István templomot, amelynek egy része már a Római Birodalom idején is itt állt és szolgálta a keresztény híveket. A templom előtt még megtalálhatjuk Benlloch püspök szobrát, aki 1913-ban megépítette az utat Spanyolország felé.

Coma Pedrosa

A Coma Pedrosa nem más, mint Andorra legmagasabb hegye, amely 2943 méteres magassággal rendelkezik. Ez a hely nagyon népszerű a hegy mászók és a túrázók körében is. Továbbá pedig, ennek a helynek az érdekessége az is, hogy még nyáron is csak nagyon ritkán megy a hőmérséklet 20 oC fölé.

San Marino

Az ország hivatalos neve a San Marino Köztársaság. Magát az országot teljesen körül öleli Olaszország, csak úgy, mint a Vatikánvárost. Továbbá San Marino a világ legkisebb és egyben legrégebb óta fennálló köztársasága. Érdekessége hogy itt sem az ország legnépesebb városa a főváros, mivel San Marino városa, mindössze csak az ország harmadik legnépesebb városa a több, mint 4 000 lakosával.

Palazzo Pubblico

A Palazzo Publico nem más, mint San Marino városának a városháza, és itt található az ország parlamentje is. További érdekessége pedig az, hogy hasonló stílusban épült, mint a Firenze-i Palazzo Vecchio.

Monte Titano

A Monte Titano, San Marino legmagasabb pontja a maga 739 méteres magasságával, és innen nyílik a legszebb kilátás egész San Marino-ra és magára San Marino városára is. A Monte Titano egyike a három hegycsúcsnak, amely San Marino fölé magasodik. Mindegyik hegycsúcs tetején egy Történelmi építmény található, amelyekbe vagy legalább az egyikbe mindenképpen megéri fel menni, hogy megcsodálhassuk a csodás kilátást, ami elénk tárul arról a helyről.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal és ne felejts el követni minket a blogon, az instagram és facebook oldalon, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről sem. Kommentbe pedig ne felejtsd el leírni, hogy neked melyik nevezetesség tetszett a legjobban, és hogy hova utaznál el a legszívesebben ezek a helyek közül? 🙂

Hivatkozások:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: