Olaszország top 11 fogása, amit ki kell próbálnod

1.Minestrone

A Minestrone elnevezés, annyit jelent, hogy “nagy leves” és ez teljes mértékben igaz is erre a levesre, ami egy igazi fullos leves. Ennek a levesnek a fő alapanyag a zöldség, de az mehet bele akármilyen mennyiségben. Ez egy nagyon sűrű leves, olyannyira, hogy a végén mikor elkészül, még a kanalunk is meg fog állni benne. 🙂

2. Lasagne

A lasagne egy hagyományos olasz főétel, amit Nápolyban készítettek el először még a középkor idején. A tradicionális nápolyi lasagne-t helyi kolbásszal, húsgolyóval, főt tojással, ricottaval, mozzarellával és nápolyi raguval készítik, ami egy húsos mártás. Egyes régiókban paradicsom mártással, különböző húsokkal és zöldségekkel készítik. Olaszországon kívül pedig bechamel mártással is szokták készíteni. A dél-olaszországi régiókban hagyományosan búzadarából készítik, de viszont az északabbi területeken lisztből és tojásból készítik a lasagne tésztáját.

Lasagne bolognaise Légère - Recettes légères - Plat et Recette

3. Spaghetti carbonara

A spaghetti carbonara egy hagyományos olasz étel, amit besamelmártással, spagetti tésztával, sok sajttal (a legideálisabb a pecorino és parmezán sajt) és bacon szalonnával készítenek. Feltételezések szerint Olaszország középső részéről, pontosabban Róma környékéről származhat ez az étel. Érdekessége, hogy a carbonara elnevezést csak az 50-es években kezdték el használni és úgy tartják, hogy ez egy igazi Római étel. Aki még nem próbálta ki ezt az ételt, akkor mindenképpen tegye meg, mivel nagyon finom és minél több sajtot teszünk bele annál finomabb lesz és igen laktató is egyben. 

The Perfect Spaghetti Carbonara - What's Gaby Cooking

4. Risotto

A risotto egy hagyományos észak olaszországi étel, amit általában előételként szoktak felszolgálni. A történelméről csak annyit szeretnék megemlíteni, hogy már a 14. századtól termesztettek rizst Olaszország déli részén, de végül Észak-Olaszországba is eljutott a rizs termesztés és 1809-ben megalkották az első risotto receptjét is.

Ezt az ételt rizzsel, zöldséges alaplével, hagymával, vajjal, fehér borral, sáfránnyal és parmezán sajttal készítik, de természetesen vannak különböző változatai, mint például: a Risotto alla Milanese, ami tipikusan Milanó-ra és környékére jellemző, ezután van a Risotto al Barolo, ami pedig Piemont városára jellemző és vörös borral készítik, az utolsó, amit megemlítünk az a Risotto alla zucca, amit tökkel, szerecsendióval és reszelt sajttal készítenek, de persze ezeken kívül még sok másféle elkészítési mód létezik és minden bizonyára egyik finomabb, mint a másik

Make Italian comfort food at home with Lidia Bastianich's creamy risotto Milanese

5. Parmigiana de Melanzane

Ez egy tipikus Dél-Olaszországi étel, amelynek a neve, annyit jelent, hogy rakott padlizsán és ez lényegében le is írja magát az ételt. Szóval ez az étel nem más, mint egy 3 rétegből álló padlizsán lasagne. Ennek az ételnek az az érdekessége, hogy ez egy vegetáriánus étel, amelyről a húsok szerelmesi is elégedetten beszélnek. Szóval mindenképpen ki kell próbálni.

Maga az étel lényegében úgy készül, hogy egy tálba teszünk felszeletelt padlizsánt karikákat, utána paradicsom szószt és a tetejére sajtot (mozzarella) teszünk, és aztán újra kezdjük a folyamatot, egészen addig amíg fel nem érünk az edény tetejére, ahol sajttal fejezzük be.

Őszintén bevallom nektek, hogy még nekem is össze futott a nyál a számban, pedig én igazi húsevő vagyok. 🙂

6. Saltimbocca

Nos, ez az első, olyan étel a listán, amelynek a középpontjában a hús áll, még pedig borjúhús, amelyre teszünk egy zsálya levelet, amire megy egy szelet isteni finom pármai sonka, utána pedig meglocsolgassuk egy kis fehérborral, végezetül pedig még hideg vajat teszünk rá és ezzel a mártásunk is elkészül az ételünkhöz.

Ez az étel főként Rómára és Róma környékére jellemző, továbbá ennek az ételnek az az érdekessége, hogy a neve azt jelenti magyarul, hogy “ugorj a számba!”, na nekem biztos, hogy már össze is futott a nyál a a számban.

7. Pizza

Már i. e. 3.században készítettek egy kelt tésztás ételt, amit olíva olajjal, fűszerekkel és mézzel ízesítetek és ugye mivel még nem volt sütő ezért köveken sütötték meg. De az első pizzát 1860 körül készítették.

1889-ben készült el egy pizza Margit királynő tiszteletére, amit mai néven Pizza Margharita-nak nevezünk, ezt a pizzát tartsák az eredeti pizzának és az Olaszok is főként ezt eszik, a többi féle pizza változat inkább csak a turisták kedvéért találták ki, de viszont nem Olaszországban találták ki a legtöbb pizzafajtát, hanem az Egyesült Államokban. A Pizza Margharita olasz nemzeti színekből áll, amin a zöld a bazsalikom, piros a paradicsom és a fehér a sajt. Nápolyban készítették el, ezért sem véletlen, hogy Nápolyt tartják a pizza őshazájának.

Eleinte az olaszok nem igen szerették a pizzát, de mivel sok olasz kivándorolt Amerikába a 20. század elején, és ott az amerikaiak meg szerették a pizzát, amit az olasz emberek készítettek nekik és így később vissza jött Európába a pizza és így vált itt is népszerűvé. Az első pizzéria Antica Pizzeria a mai napig működik Nápolyban.

Margherita Pizza (Easy Delicious Recipe!) - Cooking Classy

8. Cannelloni

A Cannelloni egy isteni szuper étel, amely nem más, mint egy csőtészta, amit megtöltünk mindenféle finomságokkal. Azt mondják, hogy az eredeti Cannelloni-t riccottás-spenótos töltelékkel készítik, én személy szerint, inkább a húsos töltelékűt enném meg.

Spenótos riccottás Canelloni

Nem lehet tudni, hogy pontosan mikor és hol alkották meg ezt az ételt, de az minden bizonnyal biztos, hogy Vincenzo Corrado volt az, aki először említette ezeket a tésztás ételeket.

Húsos Cannelloni

9. Gnocchi

Gnocchi az egyik legismertebb olasz tésztás ételek közé tartozik. Szóval a gnocchi nem más, mint egy fajta tészta, amit el lehet készíteni búzalisztből, rizslisztből, búzadarából vagy krumpliból és ez az étel lehet akár sós, vagy akár édes is. De gnocchi-t valójában a hozzá elkészített szószok teszik istenivé, amelyekbe jól megforgassuk ezeket a finom tésztákat.

Ennek az ételnek az egyik fajtája, amit kiszeretnék emelni az a Gnocchi alla Sorentina, ennek az ételnek a különlegessége, a paradicsomban, mozzarellában és a bazsalikomban rejlik, ugyanis ez a 3 fő összetevője ennek az ételnek.

10. Panna cotta

A Panna cotta egy eredeti olasz édesség, ami nem más, mint egy édes krém, ami lehet kávé vagy vanília vagy egyéb ízesítésű, amit zselatinnal sűrítenek. Gyakran gyümölcsös, karamelles vagy csokis öntettel tálalják.

Érdekesség, hogy egészen a 60-as évekig sehol sem olvashatunk a Panna cotta-ról, pedig már sokkal hamarabb is létezett, de egy meg nem erősített forrás szerint, lehetséges hogy egy magyar nő volt az, aki ezt a nevet adta ennek az édességnek, az 1900-as évek elején. 2001-ben ez az étel bekerült a piemont-i régió tradicionális ételei közé.

Panna Cotta with Berry Sauce (VIDEO) - NatashasKitchen_com

11. Tiramisu

Bizonyára sokunk kedvence ez az édesség, ami annak is köszönhető, hogy már az egész világon elterjedt ennek a süteménynek a receptje. A sütemény történetének az az érdekessége, hogy csak a 60-as években került be a recept könyvekbe, de egyes feltételezések szerint maga a sütemény már a 17. században létezett. Az elkészítéséhez piskótára, cukorra, mascarpone sajtra, tojásra és jó minőségű kávéra van szükség. Na, én meg is kívántam egy kis tiramisu-t, ahogy itt írok róla :-), nem tudom ti hogy vagytok vele? 

Authentic Italian Tiramisu Recipe

Nos, hát ennyi is lenne ezt a bejegyzés, remélem tetszett és köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal. Ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről. Kommentbe ne felejtsd el leírni, hogy neked melyik olasz fogás a kedvenced, és hogy mi az, amit te is szívesen kipróbálnál? 🙂

Hivatkozások:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: