Belgium 11+1 nevezetessége, amit élőben is látnod kell

1.Manneken és Jeanneke Pis (Brüsszel)

Kezdjük is rögtön a Brüsszel jelképének számító pisilő kisfiúval. Az igaz, hogy a pisilő kisfiú Belgium egyik, leghíresebb nevezetessége, de csak kevesen tudják, hogy ennek a kisfiúnak van egy kislány párja is, amely 1987-óta a város lakója. Mindkét szobor közel helyezkedik el a brüsszeli főtérhez.

Nem tudni, hogy ez a kicsi bronz szobor, mikor keletkezett, de az biztos, hogy már a 15. században állt itt egy ilyen szobor, amit aztán később a 17. században újra öntöttek és a 17. század végén kapta meg az első jelmezét. Mára már több mint hatszáz jelmeze van ennek a kisfiúnak.

2. Atomium (Brüsszel)

Az Atomium Brüsszel második legnépszerűbb nevezetessége. De mi is azaz Atomium? Nos, az Atomium az egy építmény, amely egy vasatom szerkezetét mutassa be 165 milliószoros nagyításban, szóval ez azt jelenti, hogy ez az épület, amely egy vasatom mintájára épült, több mint 100 méteres magassággal rendelkezik. Ebből a magasságból csodás kilátás tárul elénk egész Brüsszelről.

Az épület legfelső gömbjébe egy lifttel lehet feljutni, ahol megcsodálhassuk a csodás kilátást, továbbá itt található egy étterem is, utána pedig az építmény további 3 gömbjébe, pedig kiállításokat tekinthetünk meg.

Az építmény érdekessége, hogy 1958-as világkiállításra lett megépítve és eredetileg a világkiállítás után le is bontották volna, de a brüsszelieknek annyira megtetszett, hogy inkább megtartották, és milyen szerencse, hogy így döntöttek és így ez lett Brüsszel egyik leghíresebb nevezetessége.

3. Mini Európa (Brüsszel)

A mini Európa lényegében egy makett kiállítás, ahol Európa 80 városának, mintegy 3500 nevezetességét csodálhassuk meg, köztük van a Big Ben, az Eiffel-torony és a budapesti Széchényi fürdő.

4. Királyi palota (Brüsszel)

A belgiumi királyi palota a 19. századtól szolgál a Belga királyi család rezidenciájaként. Manapság hivatalos és ünnepi események alkalmából használják ezt a palotát. Minden évben csak Júliusban és Szeptemberben látogatható a nagyközönség számára, de ha máskor érkezünk, akkor is érdemes lehet ellátogatni ide, hisz az itt található park magában megér egy sétát.

Belgium az 5. legkisebb ország az EU területén. De mégis az ország fővárosa, Brüsszel számít, az EU központjának.

5. Flandriai csataterek (Ypres)

Brüsszel után maradjunk még egy kicsit az ország északi részén található Flandria tartományában, ahol az I. Világháborúban a front vonal húzódott, és itt zajlott több fontos csata is a háború alatt.

Ezen a területen, vagyis az Ypres környéki területeken, több kilométer hosszan, nagyon jó állapotban megmaradtak a lövészárkok, ahol egykoron a katonák harcoltak. Ezen a területen található még két emlékhely, amik valójában temetők, az egyiket az itt elesett Brit katonák számára hozták létre, a másikat pedig a német katonák számára. Minden évben rengetek ember látogat el ide, hogy megemlékezzen az itt elesett hősökről.

Egy dolog biztos, hogy én elfogok látogatni ide egyszer, hogy megemlékezhessek róluk, ahogy a normandiai partokra is elfogok látogatni, hogy lerójam tiszteletemet az ott elesett hősies katonák előtt, akik az életüket áldozták Európa békéjéért.

6. Waterloo (Waterloo)

Nos, még kicsit maradjunk Belgium történelmi nevezetességeinél. A soron következő az a híres Waterloo-i csata színtere, ahol megsemmisítő vereséget mértek Napóleonra és a hadseregére. Mára már az egész csata mezőt benőte a fű, és eszünkbe se jutna, hogy itt egykoron Európa egyik legfontosabb csatája zajlott, ha nem hoztak volna létre ezen a területen egy mesterséges dombot, amelynek a tetején egy oroszlán szobor található.

Szóval ez a szobor állít emlékművet, annak a csatának, amely jelentősen befolyásolta az európai történelmet. Biztos, hogy amikor Belgiumban fogok tartózkodni, akkor mindenképpen elfogok látogatni ide is. 🙂

7. Meuse völgye (Dinant és Namur)

A Meuse folyó völgye talán a legideálisabb helyszín, ha ebben az országban szeretnénk túrázni és aktívan tölteni a szabadidőnket. Szóval ennek a területnek a legnagyobb vonz ereje a gyönyörű természeti szépségében rejlik.

A természeti szépségén kívül, ezen a területen található több csodás kis város is, mint Dinant és Namur. Ezekből a városokból több túraösvény és bicikliútvonal is indul, amiken keresztül bejárhatjuk az egész környéket.

Dinant

8. Antwerpen

Antwerpen Európa második legnagyobb kikötővárosa. Továbbá a város legnagyobb nevezetessége a Gyémánt negyed, ahol a világ gyémánt készletének a 70%-val kereskednek, úgyhogy nem véletlenül hívják ezt a várost a gyémántok városának is.

De persze a gyémánt negyeden kívül még érdemes ellátogatni az antwerpeni főtérre, ahol a városháza található, amely az ország egyik legjobb állapotában megmaradt városháza, és ezen a helyen az érdeklődők megtekinthetik a város történelmét, amelyeket az itt található festmények mesélnek el nekik.

Továbbá, ha ebben a városban járunk akkor mindenképpen érdemes megtekinteni az itt található Szent Pál templomot, amelynek az építészeti stílusában tökéletesen ötvözték a Barokk, és a Gótika építészeti stílusát. Továbbá pedig az itt található katedrálist sem érdemes kihagyni, amely már 1351-óta a város részét képezi.

9. Brugge

Belgium tengerpartján található, ez a csodás város, amelyet az Észak Velencéjének is szoktak nevezni, mivel ebben a városban hasonló csatorna rendszert építettek ki, mint amilyen Velencében van, hogy a kereskedők vízen keresztül is tudják szállítani az árujukat. Ma ezeken a csatornákon keresztül, kellemes kis hajótúra keretén belül behajózhatjuk az egész várost.

De a város fő látványossága még sem ez, hanem a város főterén található Városháza és Haragtorony. A városháza még a középkor idején építették, és eredetileg piactérként használták. A Harangtorony is, akárcsak a városháza még a középkor idején épült, és a turisták szerencséjére ez a nevezetesség is tökéletes állapotban marad fen.

Habár, akik szeretnének feljutni a harangtorony tetejére, hogy megcsodálják a csodás panorámát, ami eléjük tárul, akkor nem árt jó fizikumban lenniük, mivel több, mint 350 lépcsőfok kell felmászniuk a torony tetejére, egy szűk kis lépcsőn keresztül. Szóval, olyasmi lehet mint az egri minaret toronyba felmászni, csak ebben az esettben még magasabbra kell felmászni.

10. Leuven

Leuven egyik érdekessége az, hogy a város lakosságának, a közel 30%-a tanuló, ugyanis itt található az ország egyik egyetemi központja. Továbbá ezen a helyen található Európa egyik legrégebbi katolikus egyeteme is.

A város másik érdekessége az, hogy a múltban nagy volt a rivalizálás a tőle 25 kilométerre található Brüsszellel szemben, és ennek köszönhetően épült meg a leuveni városháza, amelyet nem véletlenül díszít 236 darab szobor. Így az se meglepő, hogy ezen a helyen található egy 550 éves Fonske szobor, ami egy olvasó kisfiút ábrázol.

Fonske szobor

11. Gent

Gent városa, abból a szempontból érdekes, hogy a középkorban ez a város volt az egyik leggazdagabb és legerősebb Európában. Az egész óvárost egyszerre újították meg, így az óváros egész területén késő középkori hangulatban lehet részünk. A város tele van csodálatos templomokkal és lenyűgöző kastélyokkal vagy éppen kereskedő házakkal.

Ha ebben a városban járunk, akkor mindenképpen meg kell látogatnunk a Gravensteen kastélyt, amelyet még a 12. században építettek, és ez a kastély a világon az egyik legjobb állapotban megőrzött árokkal körülvett kastélya. A város további érdekessége az is, hogy az óváros területéről teljesen kitiltották az autósforgalmat.

+1. Mons

Mons városának a legnagyobb nevezetessége a város főtere, ahol 300-500 éves épületek tarkítják a város panorámáját. Ha már panorámáról beszélünk, akkor mindenképpen érdemes itt is felmennünk az itt található harangtoronyba. Továbbá a város további nevezetessége az itt található ház, amelyben Vincent van Gogh lakott 1879-1880 között, amikor is itt tartózkodott.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal és ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon. Továbbá ne felejtsd el leírni kommentbe, hogy neked melyiknevezetesség tetszett a legjobban vagy esetleg mi az, amivel kibővítenéd még ezt a listát? 🙂

Hivatkozások

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: