Szlovénia 6 legjobb fogása, amit nem hagyhatsz ki, ha Szlovéniában jársz

Levesek

Szlovéniában jellemzőek a sűrű és laktató levesek, ami annak köszönhető, hogy az itt élő emberek sokat dolgoztak, főként az erdőkben és a mezőkön, és ezért szükségük volt a kalóriában dús és laktató levesekre, hogy legyen energiájuk a további munkához.

Na de akkor lássuk is az első ilyen levest a Jota-t. 

1.Jota

Ez egy igen laktató és kalória dús leves, amit babból, savanyú káposztából, szalonnából, retekből és főt kolbászból készítenek. A sportolók és a túrázók számára ideális ez az étel, mivel elegendő energiát képes biztosítani a szervezetnek.

Amellett, hogy ez a leves leginkább Szlovéniára jellemző, hasonló ételekkel találkozhatunk Horvátországban és Olaszországban is, ami annak köszönhető, hogy ezt az ételt főként az észak-adriai térségben készítik.

Szerintem nagyon jól néz ki és én biztos kifogom próbálni. 

Slovenian cabbage jota, which is a delicious chowder of sauerkraut_ Smoked meat would commonly be involved, in this you'll find two whole pork ribs served in the soup_

2.Ričet

Csak úgy, mint az előző ez az étel is laktató és kalória dús és sok energiát képes adni a szervezetnek. Teszünk bele ugyan úgy babot, búzát, petrezselymet és különféle zöldségeket és persze sertéshúst. Ez a fajta leves, főként az ország középső részére, vagyis a főváros és környékére jellemző.

Érdekessége, hogy ezt az ételt, nagyon gyakran szolgálják fel a szlovén börtönökben is a raboknak.

Ričet (pron_ Richet) - Barley soupRičet

Főételek

3. Kranjska klobása

A neve magyarul Kranji kolbászt jelent. Ez egy tradicionális szlovén étel, amit a hagyomány szerint savanyú káposztával szoktak fogyasztani, de vannak helyek, ahol mustárral vagy tormával és egy kis kenyérrel fogyasztanak.

Ha már a Kranji kolbászról beszelünk, akkor meg kell említenünk azt is, hogy egyszer Ferenc József Osztrák császár azt mondta erről az ételről, amikor megkóstolta, hogy “Ez egy nem mindennapi kolbász”. Szóval, ha már ő is így nyilatkozott, akkor ha van rá lehetőségünk akkor mindenképpen ki kell majd próbálnunk ezt az ételt is. 

Desszertek

Ha már a desszertekről van szó, akkor mindenképpen meg kell említenünk, hogy a szlovén gasztronómiában a desszertekből van a legtöbb. Szerintem ez nagyon különös, mivel általában a főételekből szokott a legtöbb lenni.De ez is azt mutassa, hogy annak ellenére, hogy Szlovénia sokáig nem volt független ország, még is képes volt egy olyan konyhát létre hozni, ami eltér a többi nemzet gasztronómiájától. 

4. Bledi krémes

Ezt a süteményt először a Bledi-tó mellett található Bled városában készítették el, pontosabban az itt található Park Hotelben Ištvan Lukačevič találta ki 1953-ban és azóta ez a sütemény lett a város szimbóluma és mára több, mint 10 millió szeletet adtak el belőle évente.

A mi krémesünk is hasonló a Bledi krémeshez, de én ajánlom mindenkinek, aki a Bledi-tó környékén jár, hogy ha teheti akkor próbálja ki az eredeti Bledi krémest is, én mindenképpen kifogom próbálni.

A nyáron én ezen a helyen kirándultam, és ki is próbáltam ezt a süteményt, és tényleg nagyon finom. A tészta jó roppanós a kréme pedig nagyon puha és jól érződik benne a vanília krém íze. Mindenképpen próbáljátok ki ha erre jártok.

5. Potica

Potica egy tradicionális szlovén desszert, amit hagyományosan húsvétkor és karácsonykor szokta fogyasztani ebben az országban. Én személy szerint leginkább a kuglófhoz tudnám hasonlítani. A töltelékét főként dió és mazsola alkotja. Hagyományosan kerámia edényekben készítik.

A nyáron, amikor Szlovéniában kirándultam volt szerencsém megkóstolni ezt a süteményt, még pedig a bledi-tó szigetén található cukrászdában, ahol rengeteg féle töltelékkel készítették. Én a diós töltelékűt kóstoltam meg, ami nagyon finom volt, és jó sok dió volt benne, szóval, olyasmi volt, mint valamilyen kuglóf vékonyabb tésztával és rengeteg töltelékkel.

Traditional Slovenian Dishes Served on Christmas - Global Storybook

6. Prekmurska gibanica

Szlovénia egyik legkülönlegesebb desszertjéről van most szó. Az ízvilágáról annyit kell tudni, hogy nagyon sok íz keveredik benne, mivel tesznek bele almát, diót, mazsolát, mákot, túrót és akik otthon készítik lekvárt is szoktak hozzá tenni.

Ezt a süteményt Prekmurje régiójában alkották meg, ami az ország észak-keleti részében található, így azok az embereknek, akik Magyarország Dél-nyugati részén élnek, elég lehet ha csak átmennek a határon és meg is kóstolhatják az eredeti recept alapján készült süteményt.

Cinnamon and Thyme_ Prekmurska gibanica

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal. Ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről. Kommentbe ne felejtsd el leírni, hogy neked melyik szlovén fogás a kedvenced, és hogy mi az, amit te is szívesen kipróbálnál? 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: