Horvátország 6 legjobb fogása, amit ki kell próbálnod

1.Szarvasgombás tészta

Horvátország is egyike, azon kevés országoknak, amelyekben megterem a szarvasgomba. Az ország északi részén készítik ezt az ételt, mivel csak ebben a régióban terem meg ez a fajta gomba. Elkészítése elég könnyű, mivel csak készítünk egy szarvasgombás-tejfölös mártást, amit ráöntünk a főtt tésztára és készen is vagyunk.

Istrian pasta truffles

2. Tengergyümölcsei

Természetesen Horvátország tengerparti vidékén jellemzőek a tengergyümölcsei, vagyis a különféle rákok, kagylók és tintahalak. A tengergyümölcseiről fontos tudni, hogy csak frissen ajánlott enni, mivel ha olyat eszünk ami nem friss akkor igen rossz gyomor rontást kaphatunk, ezért a tengerpart menti területen a legjobb kipróbálni ezeket, ahol biztos, hogy friss alapanyagokból dolgoznak.

Érdekességük, hogy nagyon sok fehérjét tartalmaznak, így kiváló fehérje forrás a sportolók számára is.

Sveti Stefan & Budva, Montenegro

3. Riba sa žara

Ezt az ételt is a tengerparti vidék mentén készítik és ez nem más mint a grillezett hal, amit sóval, borssal, olívaolajjal fűszereznek és szabad tűz fölött grill rácson készítenek. Horvátországban ez az egyik legnépszerűbb tengerparti étel.

Whole Grilled Fish with Lemon (Riba na Rostilju)

4. Brodet

Ez az étel lényegében egy “mindent bele” ragu, amit tengergyümölcseiből és különféle halakból készítenek, sok fűszerrel és polentával tálalják, ami egy kukorica lisztből készült étel.

Flavours of Croatian Adriatic_ Brudet, Brujet or Brodet

5. Pasticada s njokima

Ezt az ételt Horvátország legdélebb-i régiójában Dalmáciában készítik és szinte minden családnak meg van a saját receptje erre az ételre. Magát az ételt úgy készítik, hogy a borjúhúst napokig borecetben pácolják, mikor ezzel készen vannak, akkor órákig párolják először a saját levében, majd pedig vörösborban. Szokás szerint pedig gnocchi-val tálalják.

Pašticada s njokima 3

6. Strukli

Ez Horvátország egyik legnépszerűbb édessége, amit főként Észak-Horvátország területén készítenek és leginkább a mi rétesünkhöz tudnám hasonlítani. Különféle töltelékkel készítik, mind például túróval, szarvasgombával, sajttal vagy áfonyával.

Zagorski štrukli

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal. Ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről. Továbbá ne felejtsd el kommentbe leírni, hogy neked melyik fogás a kedvenced és hogy melyiket próbálnád ki a legszívesebben?

2 thoughts on “Horvátország 6 legjobb fogása, amit ki kell próbálnod

Add yours

  1. Köszönöm, elolvastam a bejegyzéseket, de szeretnék recepteket is olvasni hogy elkészíthetők legyenek általam is a nemzetközi fogások!

    Like

    1. Jó napot. Igen, már én is gondoltam, hogy több receptet osztanék meg a blogon, és készülőben is vannak és ha minden a terv szerint megy, akkor a közeljövőben, több receptet is fogok publikálni a blogon, még pontosan nem tudom mikor, de remélem, minél hamarabb sikerül elkészülnöm vele.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: