Ausztria 9 kihagyhatatlan fogása, amit meg kell kóstolnod

1. Grießknödelsuppe (Grízgaluska leves)

Ez a fajta meleg előétel jellegzetes Ausztriára, de viszont sokak szerint az osztrák galuska és az olasz gnocchi, nem csak nyelvi hasonlóságokat mutat. De egy dolog biztos még pedig az, hogy ha grízgaluska levest szeretnénk enni akkor hiába keresnénk Olaszországba, ugyan is ez a fajta étel tipikusan osztrák fogásnak számít. De annak ellenére, hogy ez egy osztrák fogás, még is megtalálható, azokban az országokban is, amelyek határosak Ausztriával, mint Magyarország, Szlovákia vagy Csehország.

Griessnockerl – Austrian Semolina Dumpling Soup — Gin’s Kitchen

2. Tafelspitz

Maga a szó marhafartőt és főtt marhahúst jelent, és a főtt marharhahússal készült levesnek is ez a neve. Ennek az ételnek az az érdekessége, hogy a húst először nem meg sütik hanem egyből megfőzik, ami egy igen régi ételkészítési technológia. Az osztrákok a 15. századtól használják ezt a fajta eljárást, de csak marhahús esetében. Még egy érdekesség, hogy akkoriban leginkább a magyar hízó marhahúsa volt a legideálisabb ennek az ételnek az elkészítéséhez.

Tafelspitz für die kleine Küche mit Erdäpfelschmarrn und Apfelkren _ Oma Reloaded

3. Wiener schnitzel

Na, folytassuk a listát a leghíresebb osztrák fogással, ami természetesen a bécsi szelet, ami fiatal borjúhúsból készítenek. Ez az étel valójából Észak-Olaszországból származik, ahol már a 16.században készítettek kenyérmorzsába forgatott hús szeletet. Egy történet szerint az osztrák Radetzky tábornagy hozta el ennek az ételnek a receptjét Ausztriába, ahol az osztrák szakácsok tökéletesítették ezt a sokak által kedvelt fogást, ami nekem is az egyik kedvenc ételem.

Wiener Schnitzel with Pork

4. Eszterházy rostélyos

Már az étel neve is azt tükrözi, hogy a híres Eszterházy családnak nem csak a politikában és a művészetben volt nagy szerepe, de a gasztronómiában is. Főként Eszterházy Miklósnak, aki amellett, hogy Mária Terézia testőrségének volt a vezetője, ő neki köszönhetjük ezt a gasztronómiai fogást is. 

letöltés (1)

5. Kärnten Kasnudel

Más néven ezt az ételt karintiai töltött tésztácskának hívják, amit Ausztria déli részén készítenek. Olvasztott vajjal szokták fogyasztani, de ebben a térségben népszerűbb az apróra vágott sült szalonna, amit Sasaka-nak hívnak, ami szlovén eredetű szó apróra vágott szalonnát jelent. Ezt az ételt leginkább a szláv konyhákban készített Pirohy-hoz tudnám hasonlítani.

Kärntner Kasnudel

6. Fiákergulyás

Ez az étel nem más mint egy marhahúsból készült ragu, amit kolbásszal és tükörtojással díszítenek. A ragu egy fontos alapanyaga a pirospaprika, amiből a legjobb minőségű Magyarországról származik. Egyesek szerint a nevét a híres bécsi kocsisok csillapíthatatlan étvágyáról kapta.

Fiakergulasch

7. Linzertorta

A linzertorta a Sacher torta mellett a második leghíresebb osztrák édesség. Az Ausztria északi részén található Linz városából származik ez a torta és receptje. Érdekessége, hogy a torta receptje a világon az első írásban fellelhető tortareceptnek számít. A története 1822-ben kezdődik, mikor ugyanis egy francia fiatalember kezd el Linz városában dolgozni egy Cukrászmester özvegyénél és ettől a pillanattól kezdve a torta hírneve egyre csak nagyobb és nagyobb lett, és terjedt a világban.

letöltés (2)

8. Sacher torta

Biztos vagyok benne, hogy aki szereti a csoki tortákat, annak a Sacher torta elnevezést ismerősen fog hangzik. A Sacher tortát, Franz Sacher alkotta meg 1832-ben, és mára már Ausztria legkedveltebb tortája lett. A hatalmas sikerét természetesen az ízének és elegáns kinézetének köszönhette. A világhírnevet mégsem Franz Sachernek, hanem a fiának köszönheti Eduard Sachernek, aki az egész világon ismertté tette ezt a tortát. 

Különlegessége, az hogy, amilyen elegáns és finom, legalább annyira nehéz is elkészíteni, mivel a két tortalap felületének teljesen egyenesnek és egyformának kell lennie, hogy tökéletesen illeszkedjenek, és persze a tetejére öntött csokoládénak is szép egyenesnek kell lennie, hogy elegáns kinézete kölcsönözzön a tortának.

letöltés (2)

9. Kaiserschmarren (Császármorzsa)

A Császármorzsát először Ferenc József császár idején készítették. Feltételezések szerint maga a császár készítette el magának, még pedig azért mert szerette az egyszerű tésztás ételeket, amikben csak tojás, liszt, tej és cukor van. Sajnos nem lehet biztosra tudni, hogy tényleg így volt e, de minden esetre érdekes feltételezés.

Még egy tipp, azoknak számára, akik szeretnék otthon elkészíteni ezt az édességet, amikor elkészült mindenképpen valami finom házi lekvárral kóstoljátok meg és ha akartok a tésztába tehettek meghámozott és apróra szeletelt almákat is.

letöltés (3)

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal. Ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről. 🙂 Ne felejtsétek kommentbe leírni hogy nektek mi a kedvenc osztrák fogásotokat, vagy mi az, amivel esetleg még kibővítenétek a listát? 🙂

One thought on “Ausztria 9 kihagyhatatlan fogása, amit meg kell kóstolnod

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: