8+1 fogás, amit meg kell kóstolnod, ha Szlovákiában jársz

1.Kapustnica (káposztaleves)

A kapustnica Szlovákia egyik jellegzetes étele, ami igen népszerű főként a középső és az északabbi területeken. Az elkészítéséhez szükségünk van füstölt húsra, ami lehet akár sertés akár marhahús, továbbá még savanyú káposztára és különböző fűszerekre. Általában tejföllel szokták tálalni.

Nekem is az egyik kedvenc levesem, mivel nem csak finom, de igen laktató is és Szlovákiában minden évben rendeznek káposzta főző versenyeket, nagyon sok településen. Köztük az én településemen is, és hát ott készítik a legfinomabb Kapustnica-t. 🙂

a8dc0a581ebeef096f36086128dd96c9.jpg

2. Strapkáč

Ez az étel leginkább a káposzta leveshez hasonlít, mivel lényegében ez az étel nem más, mint egy babos káposzta leves. Magát az ételt akár regionális ételnek is nevezhetnénk, mivel leginkább az ország középső részére jellemző és az ország többi részén nem annyira elterjedt.

50f689a706cb1416e8fdd79976b969a8.jpg

3. Demikát

Ez az étel nem más, mint egy juhtúrós (Bryndza) leves. Ezt az ételt juhtúróval, apróra vágott hagymával, fűszerekkel és haluskával készítik. Ezeket az alapanyagokat összekeverjük és lassan alacsony tűzön felmelegítjük, úgyhogy ne forrjon. Amikor kész, pedig tehetünk a tetejére kaprot, metélőhagymát, kenyérkockákat vagy petrezselymet. Nem is hangzik, olyan rosszul szerintem egy próbát mindenképpen megérne. 

2e6d911e6e310d55863d735c9c48ff39.jpg

4. Brydzové halušky (Juhtúrós haluska)

Talán ez az étel az, amit a szlovák gasztronómia jelképének is nevezhetnénk. Az egész ország területén ismerik és készítik. Az elkészítéséhez burgonyára, lisztre, juhtúróra, sóra, tejfölre és szalonnára van szükség.

Ennél az ételnél mindenképpen elszeretném mondani, hogy mi is az a haluska? A haluska leginkább az olasz gnocchi tésztához hasonlít, de viszont a haluskánál a krumplit nyersen kell megreszelni és úgy kell össze keverni a lisztel, egy kis sóval és csak ezután kell kiszaggatni és bő forró vízben megfőzni. Miután megfőtt a tészta ki kell szedni és össze kell keverni a juhtúróval és végül pedig tejföllel, és apróra vágott sült szalonnával tálaljuk.

De a juhtúrós változaton kívül, még nagyon népszerű a káposztás illetve a ömlesztett sajtkrémes változat is. Személy szerint nekem a sajtkrémes változat a kedvencem, de a juhtúrós is mennyei. Mindenképpen, mikor felvidéken fogtok járni, kóstoljátok meg ezt az ételt is, garantálom, hogy meg fogja érni az árát. 

fbcfeadf01752d9213fa33afcaaaff74.jpg

5. Lokše (Krumpli lángos)

A lokše nem más, mint egy burgonya lángos. Ennek az ételnek is a fő hozzávalója, ugye a burgonya. Először megfőzzük a krumplit, utána a liszttel és a sóval jól összedolgozzuk, utána kisebb szeleteket vágunk belőle és azokat pedig vékonyra és kör alakúra nyújtjuk. Végül pedig kisütjük egy serpenyőben, de zsiradék nélkül.

Van, ahol ezt az ételt főfogásként szolgálják fel, de egyre gyakrabban szokták köretként használni, Kacsa vagy liba hús mellé, olyan módon, hogy ezeket a krumpli lángosokat megkenik a húsból kisült zsírral, és a tányérra helyezve köretként felszolgálják.

9e4a7d6d164a6bc2d6649cc14febd679.jpg

6. Pirohy

Ennek az ételnek az az érdekessége, hogy ez egy hagyományos szláv étel, ugyanis a legtöbb szláv konyhában megtalálható valamilyen formában. A tésztája lényegében ugyan úgy készül, mint a lokše tésztája, de viszont ennél az ételnél a tésztát megtöltik lekvárral vagy túróval és a tetejét pedig megszórják fahéjjal, zsemlemorzsával és porcukorral, de akár tejfölt is tehetnek rá. Végül pedig az egészet leöntik olvasztott vajjal.

8c0e822e18b549bab04aaa1bc080f2bf.jpg

7. Žemlovka (Máglyarakás)

A žemlovka egy igen népszerű szlovák édes főétel, amit szinte az ország teljes területén készítenek. Magyarul máglyarakás néven szokták nevezni. Az elkészítéséhez szükségünk van fehér pékárura, tejre, amibe teszünk vanília cukrot és kristálycukrot, majd ebbe az édes tejbe beleáztassuk a fehér pékárut. Miután magába szívta a tejet a pékárut belenyomkodjuk kicsit egy tepsibe, utána mehet rá egy réteg lereszelt alma, amit megcsepegtetünk egy kis mézzel, aztán megint egy réteg a tejes masszából és így tovább egészen addig amíg el nem fogy az alapanyag, a lényeg csak annyi, hogy az almával fejezzük be. Végül pedig már csak megsütni kell, de 5-10 perccel azelőtt, hogy kész lenne, ki kell venni és akkor megy rá a tojás fehérjehab és amikor már az is megbarnult akkor készen is van és lehet kóstolni. Mindenképpen próbáljátok ki otthon ha szeretitek az édes főételeket.

a737977dcd30c781c2e25d4fd2cfbdb3.jpg

8. Bratislavské rožky (pozsonyi kifli)

A pozsonyi kiflit már a 16.század végén és a 17. század elején ismerték, de a története igazán csak 1836-ban indult el, amikor egy pék Scheuermann megnyitott egy pékséget, ahol elkezdte árulni a pozsonyi kifliket, néhány évvel később már több pékség is árulta ezt a terméket és elkezdet az egész Osztrák-Magyar Monarchiában terjedni ennek a süteménynek a receptje. De végül sajnos ennek az ételnek a hírneve teljesen elveszett, de néhány éve újra elkezdték népszerűsíteni és Nyugat-Szlovákiában már egy népszerű süteménynek számít, ez a mákkal vagy dióval töltött kifli.

a5f9a61178fb8126dbaefb91ed767e63.jpg

+1. Skalický trdelník (Szakolcai kürtöskalács)

Ez a termék volt Szlovákia első eredet védett terméke és csak azt a kürtöskalácsot lehet így nevezni, amit vagy Szakolca vagy Szenc járásában készítenek, vagyis Szlovákia legészaknyugatibb régióiban. Ez az étel már a 19. században létezett és az első írásos dokumentum, ami említi ezt az édességet, az Juhász Gyula költőnk kézirata, aki a szakolcai gimnáziumban tanított.

A huszadik század második felében kezdett el egyre nagyobb hírnévre és népszerűségre szert tenni. Még mindenképpen meg kell említenem, hogy minden év májusában szoktak egy úgy nevezett Trdlofest-et tartani, ami lényegében egy kürtöskalács fesztivál, aminek a középpontjában ez az édesség áll.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal. Ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről. Kommentbe, pedig írd le, hogy te melyiket próbálnád ki a legszívesebben? 🙂

One thought on “8+1 fogás, amit meg kell kóstolnod, ha Szlovákiában jársz

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: