14 érdekesség Írországról, amit eddig még nem halottál

Szerintem, ha valaki Írországra vagy az ír emberekre gondol, akkor rögtön a vöröshaj és a szemüveg viselése, a zöld szín és a szivárvány végén található szerencsét hozó koboldok aranya, jut eszébe, ami persze sajnálatos módon nem igaz, de viszont még sok más érdekességet rejt ez a rendkívüli szigetország.

Na de akkor vágjunk is bele, azokba az érdekességekbe. 🙂

1.Írország szigetét, a zöld szigetnek is szokták nevezni, mivel Írországot sokan a szerencsével és a négylevelű lóherével kötik össze, és mivel a szerencse színe is zöld, ezért szokták a zöld szigetnek nevezni. A másik ok ami miatt így szokták hívni ezt az országot, az az, hogy gyönyörű szép zöldellő tájakkal és vidékekkel rendelkezik.

2. Minden századik ír lakosra jut egy pub, vagyis kocsma az országban. Csak Dublinben, az ország fővárosában, közel 600 pub található.

3. Az íreknek a legnépszerűbb háziállat a macska, és kétszer annyi van belőlük, mint a kutyákból. Számomra ez egy kicsit meglepő, mivel nem hittem volna, hogy ebben az országban ennyire megoszlik a kutyák és macskák aránya.

4. Az írek híresek arról hogy igen fontos számukra a vallás, és ezért nem véletlen, hogy az ország 90% katolikus, de viszont a katolikus hívők mindössze csak 30% jár el tomplomba.

5. Ha Írország városaiban járunk, akkor észre vetjük azt, hogy minden háznak és lakásnak más színű a bejárati ajtaja, ami egyes feltételezések szerint, azt a célt szolgálja, hogy az emberek, mikor haza indulnak este a pubokból, akkor könnyebben megtudják találni a házukat, és így kisebb az esélye annak, hogy valahol máshol fognak kopogtatni az éjszaka közepén. 🙂

6. Írországban, mind a mai napig tiltott az abortusz és mindenféle genetikai vizsgálat végzése a magzaton

7. Ebben az országban 1996-ig tilos volt elválni. Egyszerűen nem létezett a válás intézete. Még ma is nagyon sokan vannak, akik hivatalosan sose válnak el, csak egyszerűen elkezdenek külön élni az új párjukkal.

8. Az ír családok rendkívül népesek, még ma is átlagosan 3-4 gyerek van a családokban. De néhány generációval ezelőtt még, akár 12-16 gyerek is lehetet egy-egy családban.

9. Az ír családoknál van egy érdekes hagyomány, ami szerint a családban az utolsó leánygyermeknek nem lehet gyereke, se férje, de még párkapcsolata se lehet. Ő neki csak annyi lesz a feladata, hogy gondozza a szüleit, amíg ,meg nem halnak. Ezt a hagyományt a ma 40-50-es korosztály még mindig tartja. De valószínűleg a mai fiatalok, már nem fogják folytatni ezt a hagyományt.

10. Írországban nem tudunk találni vadonélő őzeket, kígyókat, vakondokat, mivel ezek nem találhatóak meg a szigeten.

11. Minden katolikus írnek kötelező az élete során egyszer felmásznia a Szent Patrik 764 méteres tetejére, ahol le kell rónia a tiszteletét Szent Patrik előtt. De a hegy megmászása korántsem veszélytelen az időjárási és a terep viszonyok miatt. Érdekessége még ennek a hegynek az, hogy már 1500 éve indulnak zarándok utak fel ennek a hegynek a tetejére.

12. Az ír pubokat hajnali fél háromkor be kell zárni, mivel ezekben a pubokban, olyannyira nagyszerű a hangulat, hogy ha nem zárnák be, akkor az emberek sose mennének munkába.

13. Nagyon sok ír háznak az ablakain nem található függöny, mivel ez azt jelenti, hogy nyugodtan benézhetsz nincsennek titkaim és rosszban nem sántikálok. Na de mivel egyre több háztartásban kezdenek el függönyöket használni, ezért ennek a szokásnak a jelentése is kezd lassan elveszni a feledés homályába.

14. Annak ellenére, hogy az íreket vörös hajúaknak asszociáljuk, mindössze csak a lakosság 9% vöröshajú.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal és ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon. Továbbá ne felejtsd el leírni kommentbe, hogy neked melyik pont volt a legérdekesebb vagy esetleg mi az, amivel kibővítenéd ezt a listát? 🙂

Hivatkozások:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: