Németország 14 leghíresebb nevezetessége

1.Berlin

Kezdjük is rögtön a cikket, az ország fővárosával. Berlin, Európa egyik legnagyobb és leggyorsabban fejlődő városa. Ebben a városban tökéletesen találkozik a múlt és a jelen, ami abban nyilvánul meg, hogy a városban tökéletes összhangban van a jelenkor modernsége és a múlt történelme. Az alábbiakban még szó lesz Berlin több nevezetességéről is, amik akár a régmúltból, vagy akár csak a múlt évszázadból maradtak ránk.

Szerintem ez a város még egy okból egyedülállónak számít a világon, ami az, hogy a múlt évszázadban több, mint 4 évtizeden keresztül teljesen elkülönülve fejlődött a város két része.

2. Berlini fal (Berlin)

A berlini falt 1961. augusztus 13-án kezdték el építeni, és már az első nap után szögesdróttal volt elválasztva a város két része. A rákövetkező több, mint 2 évtizedben pedig folyamatosan bővítették, egészen 1989-ig, amikor is lerombolták a falat, de egyes részei még mind a mai napig álnak.

Mivel a várost már az első nap után ketté választották, így bele gondolni is szörnyű lehet, hogy milyen lehetett, azoknak a családoknak, akiket egy éjszaka alatt elválasztottak egymástól több évtizedre.

A berlini fal évtizedeken keresztül Berlin és egész Európa ketté osztottságát szimbolizálta, egészen 1989. november 9-ig, amikor is ledőlt a berlini fal és ezzel szimbolikusan is lehullott a vasfüggöny Európáról, és ez az esemény a szocializmus végét is jelentette.

3. Brandenburgi kapu (Berlin)

A múlt évszázadban Berlin, ezen nevezetessége is a város megosztottságát szimbolizálta, ugyanis ez az emlékmű jelentette a határt kelet ás Nyugat Berlin között. De a fal leomlása után, már a város újra egyesülésének a szimbólumává vált.

A 18. századba épült Brandenburgi kapu Berlin utolsó megmaradt városkapuja. A város szimbólumának is tekinthető, de talán nemcsak Berlin, vagy Németország szimbóluma, hanem egész Európa egyik leghíresebb nevezetessége és szimbóluma is egyben. Ezen a kapun keresztül jutunk el a Porosz királyi palotához.

Szeretnék még egy rövid kis történetet megosztani veletek, amit az egyik tanárom mesélt el nekem, szerintem egész érdekes. Nos, a tanárom Berlinben tanult, még a szocializmus alatt, és egyszer egy csoporttal ellátogattak a Brandenburgi kapuhoz. na de nem lehetett elmenni egészen a kapuhoz, mivel onnan már átlehetett látni nyugat Berlinbe, ezért csak, olyan 150-200 méterről csodálhatták meg ezt az emlékművet. Megemlítette azt is, hogy voltak olyanok, akik megpróbáltak közelebb menni, de a katonák azonnal fegyver szegeztek rájuk és vissza zavarták őket a többiek közé.

Na. de az az érdekesség, hogy akik Jugoszláviából érkeztek megtekinteni a Brandenburgi kaput, ők egészen a kapuig elmehettek, mivel nekik bizonyos engedményeik voltak a többiekkel szemben. Szerintem nagyon érdekes, hogy nekik megvolt engedve az, ami a többi országból érkezőknek nem volt, eléggé különös szerintem.

4. Múzeum-sziget (Berlin)

A Berlinen keresztül folyó Spree folyón található a Múzeum-sziget. Berlin legjelentősebb múzeumjai közül 5, ezen a szigeten található, de a múzeumok mellett, még a berlini katedrális is megtekinthetjük ezen a szigeten. Itt található a Altes Museum (Régi múzeum), az Alte Nationalgalerie (Régi Nemzeti Galéria), a Neues Museum, a Pergamonmuseum és a Bode Museum (Wilhelm von Bode művészettörténészről kapta a nevét).

A 19. század végére már 3 múzeum volt megtalálható ezen a szigeten, amit még 2 másik követett és ebben az időben kapta meg a Múzeum-sziget nevet is. Az első múzeum az Altes Museum volt, ami Poroszország egyetlen nyilvános múzeumja volt, abban az időben.

Később, a második Világháború alatt hatalmas károkat szenvedett el az egész sziget, és a múzeumok is. 1950-ben elkezdődött a múzeumok felújítása, vagyis megmentése, és az 1990-es évek végén elkezdődött a teljes sziget minden épületének az átfogó felújítása.

5. Reichstag (Berlin)

A Reichstag a német kormány központja, vagyis a németországi parlament, és ennek az épületnek van egy érdekessége, még pedig az, hogy az épület tetején egy üvegkupola található, ahonnan be lehet látni a kormány üléstermébe. Ez az üvegkupola azt szimbolizálja, hogy a kormánynak átláthatónak kell lenni az egyszerű nép előtt is.

6. Kölni dóm (Köln)

Ez az épület Köln városának a jelképe. A dóm építését 1248-ban kezdték meg, és több, mint 600 évbe telt mire befejezőtek a munkálatok. A dóm a világ harmadik legmagasabb katedrálisa. A katedrálist Szent Péternek és Szűz Máriának szentelték fel.

7. Heidelberg óvárosa (Heidelberg)

Heidelberg Németország egyik legnépszerűbb úticélja a turisták számára. A város érdekessége, az hogy a második világháborúban a szövetséges csapatok elkerülték, és így sosem került sor a város bombázására. Ennek köszönhetően a város teljes egészében megtudta őrizni az óváros részét és a szűk kis utcákat.

8. Holstentor városkapu (Lübeck)

A Holstentor városkapu, Lübeck városának a jelképe, és egyike a két megmaradt város kapunak, ugyan is a másik két város kaput a 19. században lebontották. Ez a városkapu egykoron a Lübeck városi erődítmények részét képezte, amik Észak-Európa egyik legnagyobb kiterjedésű erődítmény rendszere volt.

9. Rajna vidéke

A Rajna Németország leghíresebb folyója és a Rajna vidéke, nem csak a kiváló minőségű borairól, hanem a csodás tájairól is híres. A Rajna folyó középső része Romantikus Rajna néven vált ismertté, ami nem is csoda, hisz ez a szakasz, tele van gyönyörű szép kastélyokkal és csodás természeti látni valók.

Persze, azok számára is akad remek úticél, akik inkább a helyi bor különlegességeket szeretnék kipróbálni, ilyen lehet például a Rajna mellett elterülő Rüdesheim am Rhein, amit borvárosként is szoktak emlegetni.

10. Rügen-sziklák (Rügen)

A Rügen-sziklák, Németország legnagyobb szigetén a Rügen-szigeten található nemzeti park részét képezik. A sziklák a sziget Északkeleti részén találhatóak. A sziklák 118 méter magasan magasodnak a tenger fölé. Mikor én meg láttam ezeket a sziklákat, nekem rögtön az angliai Doveri fehér sziklák jutottak eszembe. Ti szerintetek is hasonlítanak ezek a sziklák egymásra, vagy csak nekem tűnik úgy? 🙂

11. Fekete erdő

A Fekete erdőt mi leginkább úgy ismerjük, mint a Duna forrásának a helyeként. De ennél jóval többet rejt magába ez a vidék, amely 60 km szélesen és körülbelül 200 kilométer hosszan terül el Németország délnyugati részén.

A Fekete erdő csodás tájai, és vidéke ideális hely mindenki számára, aki kikapcsolódni vagy pihenni vagy túrázni, esetleg kempingelni szeretne, de persze ennyivel még nemért véget a lista, de ha mindent leírnék, akkor egy nap se lenne elég, ahhoz hogy a lista végére jussunk. 🙂

Továbbá ezen a területen található Németország legnagyobb vízesése is, a Triberg-vízesés. A régió két legnépszerűbb városa a turisták körében Baden-Baden és Freiburg városa.

12. Neuschwanstein kastély (Füssen)

Ez a kastély Németország egyik leghíresebb nevezetessége és talán az ország egyik jelképének is lehetne nevezni. Ez a gyönyörű kastély a Bajorországi Alpok egyik hegytetőén Füssen közelében található.

Mikor én ránézek erre a kastélyra rögtön, úgy érzem magamat, mintha egy mesében lennék, mivel, olyan gyönyörűséges ez az építmény, ezért se véletlen az, hogy Disney-t ez a kastély ihlette meg, amikor Csipkerózsika kastélyát tervezte, ami később Disneyland jelképe is lett.

Az építését egy hatalmasat álmodó, és őrültnek titulált király rendelte el, aki II. Lajos Bajor király volt. De a király nem élhette meg a kastély építésének a befejezését, mivel még az építkezés befejezése előtt 1886-ban meghalt.

Az épület érdekessége, az hogy nem egy építész, hanem egy színházi díszlettervező tervezte Christian Jank. A másik érdekessége, az hogy, annak ellenére, hogy külsőleg egy középkori kastélyra hasonlít, a szerkezetét illetően közelebb áll egy felhőkarcolóhoz, mint egy középkori kastélyhoz, mivel a kastély acél szerkezetet kapott.

13. München

München Németország legnépszerűbb városa és talán a turisták számát tekintve, még Berlint is le körözi, ami nem csoda, hisz ebben a városban kerül minden évben megrendezésre a híres Oktoberfest, ami átlagosan évente 6 millió turistát vonz a városba.

Az Oktoberfest fontos részét képezi a bajor kultúrának, és a világ legnagyobb népi fesztiválának számít. 1810 óta kerül megrendezésre München városában, és az érdekessége az, hogy a nevével ellentétben, már szeptember végén elkezdődik ez a fesztivál.

Gondolom nem lepek meg senkit se, ha azt mondom, hogy a város másik legnagyobb vonz ereje, nem más, mint az FC Bayern München, rengeteg ember látogat el ennek a csapatnak a mérkőzéseire, nem csak egész Németország területéről, de az ország határai túlról is. Továbbá pedig meg kell említenem azt is, hogy az idei év folyamán, pontosabban augusztus 23-án megnyerték a Bajnokok ligáját és így ők lettek a világ legjobb csapata.

De, hogy ne csak a sörről, az Oktoberfest-ről és a fociról beszéljek, mert ennél sokkal többet is rejt ez a rendkívüli város. Ezért most szeretném meg említeni a híres Marienplatz-ot, ami nem csak München, hanem az ország egyik legszebb tere is. Itt található a régi és az új városháza is, továbbá a Hofbräuhaus és a Frauenkirche, vagyis egy női kolostor, amelyet már messziről ki lehet szúrni, a zöld színű torony tetöjéről. Végezetül pedig, ezen a téren csodás harangjátékokat is szoktak játszani.

14. Potsdam

Egykoron Potsdam volt Poroszország központja, és azt lehetne mondani, hogy olyan volt a poroszoknak Potsdam, mint a franciáknak egykoron Versailles. 300 évvel ezelőtt I. Frigyes és fia II. Frigyes, egy valóságos Barokk álmot hoztak létre ebben a városban, amit a későbbi uralkodók, további klasszicista emlékművekkel bővítettek.

Az 1945. július 17-től agusztus 2-ig tartó Potsdami konferenciát is itt tartották, amin megjelent az akkori világ 3 vezetője. Az itt található parkok, kastélyok és emlékművek, mind 1990 óta az UNESCO Világörökségi listáján szerepelnek, amikor is még a két német állam közösen kezdeményezte, ennek a helynek a listára való felvételét.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet, hogy neked melyik nevezetesség tetszett a legjobban, és hogy mi az amivel esetleg még kibővítenéd a listát és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal és ne felejts el követni minket a blogon, az instagram és a facebook oldalunkon, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről.

Hivatkozások:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: