20 érdekesség Angliáról

1. Az angol fővárosban található London Eye a világ 4. legmagasabb óriáskereke, a maga 135 méteres magasságával. De egészen eddig az évig a dobogó harmadik fokán szerepelt, amíg idén át nem adták Dubajban a 250 méteres Ain Dubai óriáskereket.

Mikor én Londonban tartózkodtam 2 hétig, akkor ide is volt szerencsém ellátogatni. Az igaz, hogy nagyon, de nagyon hosszú sort kellett kiállni, mire feltudtunk szállni a többiekkel, de viszont a londoni látkép, valami csodás volt.

Be lehetett látni az egész város, a Tower-t, az angol parlamentet, a Big Ben-t, de még a Bakingem palotát láttuk. Tisztán emlékszem arra is, hogy éppen, amikor körbe mentünk, akkor katonai repülők repültek el az égen, és mivel engem érdekelnek a katonai járművek, így ez egy plusz élmény volt.

2. A következő érdekességet két nemzet is magáénak mondhatná, mivel nem másról, mint az angol csatorna alatt húzódó alakútról, vagyis más néven a Csalagútról. Nos ez a világ leghosszabb alagútja a maga 38 kilométeres hosszával. Az alagutat 7 éven keresztül 15 ezer munkás ásta ki az angol csatorna alatt. Az alagút három részből áll, kettőben a vonatok közlekednek, amik szállítsák, az árut, az utasokat és a járműveket, a úticél között, vagyis Brüsszel, London és Párizs között.

3. A Londontól nem messze található Windsori kastély, a világ legnagyobb királyi rezidenciája. Ide is volt szerencsém eljutni, ha valaki Londonban jár akkor mindenképpen tegyen egy kitérőt ennél a gyönyörű kastélynál is. Ezt a komplexumot körbe lehet járni idegen vezetővel vagy magunkban is, úgyhogy a bejáratnál kapunk egy kis készüléket, ami elmond nekünk mindent útközben a windsori rezidenciáról.

4. Az Egyesült Királyságban 165 millió csésze tea fogy el naponta, és lehet, hogy ez a tény alá támasztja azt a sztereotípiát, hogy az angolok csak teát isznak. 🙂 Ezzel a számmal pedig megelőzik a világ összes többi országát. Még egy érdekesség ezzel kapcsolatban, az hogy a teákat tejjel isszák.

5. A Londonban élők 25% külföldi. Őszintén szerintem, ha reálisan nézzük, akkor lehet, hogy a 25% talán kevés is, mivel mikor ott voltam én is azt tapasztaltam, hogy rengeteg külföldi él Londonban, főként lengyelek, spanyolok, indiaiak és franciák, de persze a világ minden pontjáról érkeznek ebbe a sokszínű városba a munka, vagy a jobb élet reményében.

6. Az Egyesült Királyság lakosságának 84% lakik Anglia területén, vagyis ez azt jelenti, hogy Wales, Skócia és Észak-Íroroszág területén, mindössze a lakosság maradék 16% lakik.

7. Anglia területén több, mint 300 nyelvet beszélnek, ebből is látszik, hogy mennyire sokszínű ez az ország és, hogy mennyire népszerű a külföldiek körében.

8. A világ legrövidebb menetrend szerinti repülőjárata Anglia két szigete között jár, és az út mindössze csak 2 percig tart. Számomra hihetetlen, hogy maga a be és ki szállás is tovább tart, mint maga az út.

9. Na a következő pont számomra is meglepő volt, hogy nem az órát hívják Big Ben-nek, hanem a benne lévő harangot. 🙂

10. A híres angol titkos ügynök James Bond 007-es számát Ian Fleming a Canterbury és London között közlekedő buszjárat számáról vette.

11. Egy újabb érdekes és meglepő tény, még pedig, hogy 300 éven keresztül a francia volt a hivatalos nyelv az országban.

12. 1896-ban Anglia megvíta a történelme legrövidebb háborúját, ami mindössze 38 percig tartott Zanzibár ellen, ugyanis 38 perc elteltével Zanzibár fel is adta a harcokat és megadta magát.

13. Az 1666-os Nagy londoni tűzvészben, szinte a teljes város elpusztul, de viszont mindössze csak 8 ember vesztette életét.

14. Az angol királynő tulajdonát képezik a tengeri élőlények nagy része az angol partoktól számított 3 kilométeres övezetben. Most úgy bele gondoltam, hogy ezek szerint a halászoknak is messzebb kell menniük a partoktól, mint 3 kilométer, mert ha nem így tennének, akkor elvileg meglopnák a királynőt. Szerintem ez eléggé érdekes.

15. London volt az első város, ahol metró hálózatot építettek ki. Nem véletlenül, hívják Londont a metró városának is.

16. Az angol királynő birtokolja a föld szárazföldjeinek egy hatodát. Szerintem ez is egy igen meglepő tény, hogy körülbelül a föld szárazföldjeinek 16% az ő kezében van.

17. Londonban tilos meghalni a parlament épületén belül. Ehhez a ponthoz többet nem is tudok mit hozzá fűzni. 🙂

18. II. Erzsébet a valaha volt leghosszabb ideje uralkodó angol uralkodó.

19. A konnektorokon is van ki és be kapcsolási lehetőség, ami szerintem nagyon hasznos tudd lenni, pláne ha kis gyerek van a házban, és persze a konnektoroknak is más alakjuk van, mint, amilyet mi megszoktunk itthon.

20. Angliában más mértékegységeket használnak, például a km helyett mérföldet használnak, mint az Egyesült Államokban, továbbá a Celsius helyett Fahrenheit és a kg helyett fontot.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal és ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon. Továbbá ne felejtsd el leírni kommentbe, hogy neked melyik pont volt a legérdekesebb vagy esetleg mi az, amivel kibővítenéd ezt a listát?  🙂

Hivatkozások:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: