Saját tapasztalataim az időgazdálkodásról

Nos, szerintem az időgazdálkodás az egyik, olyan téma, amivel mindenkinek meggyűlik a baja az élete során legalább egyszer, vagy akár többször is, mint nekem. 🙂 De biztos vagyok benne, hogy annak ellenére, hogy nagyon nehéz hatékonyan megszervezni az időnket, mindenki megtalálja a maga számára a legjobb megoldást..

Ebben a bejegyzésben először lefogom írni nektek, hogy mik voltak és mik azok a hibák, amiket a leggyakrabban elkövetek vagy elkövettem. Utána pedig még beszélek nektek arról, hogy milyen megoldások segítettek nekem a legtöbbet és hogy melyik könyv tudott a legtöbbet segíteni nekem.

Na de akkor kezdjünk is bele. 🙂

Leggyakoribb hibák, amiket elkövettem

1. Túl sok időt szántam, olyan dolgokra, amiket amúgy nem tudok befolyásolni és nincs is rá hatásom

Ez volt az a hiba, amit én a leggyakrabban elkövettem és még most is megesik, hogy azon kapom magam, hogy olyan dologgal foglalkozom, amivel amúgy nem is kellene. Most pedig mondok néhány konkrét példát, amik velem is megtörténtek.

Mikor rájöttem arra, hogy mennyi időmet veszik el, olyan dolgok, amikkel amúgy nem is kéne foglalkoznom és elkezdtem oda figyelni arra, hogy kizárjam az ilyen dolgokat a mindennapjaimból, akkor hirtelen észrevettem, hogy egyre több és több időm szabadult fel.

Persze teljesen még most se sikerült megszabadulnom az összes ilyen dologtól, de már azzal is hatalmas eredményt sikerült elérnem, hogy nagy mértékben sikerült csökkentenem az efféle dolgokat és gondolatokat.

2. Mikor bizonyos dolgok, mint a tévé, vagy a különböző közösségi oldalak elvonták a figyelmemet

Ebben a helyzetben az a legrosszabb, hogy az idő sokkal gyorsabban telik, mint ahogy azt az ember érzékeli és észre se veszi, hogy milyen gyorsan elrepül az idő. Én nekem is volt, hogy hirtelen csak azon kaptam magam, hogy hupsz máris elrepült 1-2 óra a napomból, pedig csak tévéztem. Gondolom sokatoknak ismerős ez a helyzet.

Tudjátok én már sokszor voltam, ilyen helyzetben., ahogy gondolom sokan mások is. Mikor szembesültem azzal, hogy nagyon sok időmet pazarlom el így, akkor eldöntöttem, hogy változtatok és nekem az segített a legjobban, hogy megtanultam koncentrálni arra, hogy ne merüljek el se a tévében se a közösségi média oldalait pörgetve, mert ha úgy tennék akkor csakúgy elvesztegetnék pár órát.

De ennél a pontnál még meg kell említenem azt is, hogy persze vannak, olyan napok, mikor az ember pihenni szeretne, hisz ha mindennapunk minden percében dolgoznánk, akkor nagyon gyorsan kiégnénk és nemcsak fizikailag, de mentálisan is fáradtak lennénk. Szóval ha néha napján arra vágyunk, hogy megnézzünk egy jó filmet vagy egy jó videót, akkor nézzük meg ugyan is nagyon sok ember így tudd a legjobban feltöltődni, de vigyázzunk arra, hogy ne ilyen tevékenységekből álljon a legtöbb vagy mindennapunk.

3. Lustaság/lustálkodás

Hát igen. 🙂 Ez a pont valamennyire összefügg az előzőkkel, ugyan is a lustaság alatt az értem, amikor csak fekszünk az ágyban és nem csinálunk semmit se, vagy csak nyomkodjuk a telefonunkat vagy éppen csak a tévét nézzük vagy egyéb olyan tevékenységet végzünk, amivel csak elpazaroljuk az időnket.

Szerintem ez is egy nagyon gyakori példa, hisz mindenki szeret lustákodni, na de nem mindegy, hogy mennyit. Mert azért néha napján kell lustálkodni, hogy megpihenjünk egy kicsit. 🙂 Na de ennél a pontnál arról szeretnék beszélni, hogy mennyi időt tudnánk megspórolni, ha a lustálkodást minimálisra csökkentenénk.

A minap egy rokonom lávilágított arra, hogy átlagosan mennyi időt is töltünk mindennap ilyen tevékenységekkel és, hogy ennek mekkora a hatása ránk nézve. Hát mindaz, amit mondott elég elgondolkodtató és talán sokkoló is volt a számomra.

Elkezdtem én is ezen gondolkodni, hogy vajon mennyi időt töldhetek egy nap, ilyen tevékenységekkel? Sajnos rá kellett jönnöm arra, hogy ez a szám körül belül olyan másfél két óra. Ez a 1,5-2 óra nem is hangzik annyira soknak, de viszont ez egy hónapban már 45-60 órát jelent, ami egy évben már 22-30 napot jelent, vagyis egy évben majdnem egy hónapnyi időt töltök pusztán olyan tevékenységekkel, amiket el lehetne hagyni és ez alatt az idő alatt meglehetne tanulni egy új nyelvet, sportolni vagy olvasni is lehetne, és mind ezekkel a tevékenységekkel még magasabb szintre lehet önmagadat fel fejleszteni.

A lusta ember csak öregebb lesz, bölcsebb nem, mert sose lép át saját korlátain.

Ole Nydahl

Úgyhogy szerintem most mindenki próbálja meg végig venni, hogy átlagosan mennyi időt is tölt egy nap, ilyen vagy ehhez hasonló tevékenységekkel, és biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan megfognak lepődni a végeredményen.

Mik segítettek nekem a legtöbbet?

1. Koncentrálás

Számomra ez volt az egyik leghasznosabb dolog, mivel annak köszönhetően, hogy megtanultam koncentrálni és oda figyelni a dolgokra, ezáltal már sokkal jobban észre veszem magamon azt, amikor pazarlom az időt, és így tudom magamat figyelmeztetni, hogy Hé fel kéne kelni. 🙂

Persze nem megy tökéletesen, de viszont, azzal hogy már jobban odafigyelek, sokat tudtam fejlődni és sokkal könnyebben észre veszem magamon is azt, amikor csak pazarlom az időmet és akkor ilyenkor össze kell szednem az akaratomat, hogy fel kelljek és elkezdjem csinálni a dolgaimat.

A siker nem annyira tehetség és alkalom, mint koncentráció és állhatatosság kérdése.

C. W. Wendte

Úgyhogy ha valaki szeretné jobban beosztani az idejét, akkor azt javaslom neki, hogy kezdjen el jobban odafigyelni magára és figyelje meg, hogy milyen tevékenységekkel veszíti el a legtöbb idejét.

2. Programunk megtervezése

A programjainkat sok féleképpen megtudjuk tervezni. Vannak, akik minden nap reggel vagy az előző nap este megtervezik a napi programjukat és vannak, akik egy hétre előre terveznek.

Én szerintem az a legjobb mikor egy hétre előre megtervezed, hogy mit akarsz a következő héten elvégezni és még azt javaslom, hogy minden este gondold át, hogy a következő nap milyen pontokat szeretnél megvalósítani a heti programjaid közül. Szerintem ez a legjobban átlátható és a leghatékonyabb program tervezési rendszer. Legalábbis nekem ez a fajta tervezés segített a legtöbbet.

3. Sportolás/aktívabb élet

Biztos vagyok benne, hogy most azt gondoljátok, amit én is gondoltam, vagyis hogy mi köze van a sportolásnak az idő gazdálkodáshoz? Hát nagyon sok minden, mivel ha eljársz hetente többször is sportolni vagy valamilyen aktív tevékenységet végezni, akkor egy idő után, mondhatni ellenállóbbá fogsz válni a lustaság ellen, amivel pedig nagyon sok időt fogsz megspórolni magadnak.

4. Korán kelés

Nem tudom, hogy mennyien halottatok már a Hajnali 5 óra clubról. Ha még nem halottál róla, akkor most gyorsan elmondom röviden. Röviden annyiról szól, hogy kellj minden nap hajnali ötkor vagy hamarabb és kezd korán a napodat, és így már a nap első óráiban eltudsz végezni néhány feladatot, aminek köszönhetően pedig az egész nap folyamán nyugodtabb lehetsz, mivel nem fog kelleni sietned, hogy elérj mindenben.

Tudom, hogy kicsit meredeknek hangzik. Mikor először halottam erről én sem hittem benne. De ahogy kipróbáltam egyből megéreztem a jótékony hatását és nem csak az időmre volt jótékony hatással, de a hangulatomra is.

Ennél a témánál szeretném mindenki számára ajánlani az egyik kedvenc íróm könyvét, a Robin Sharma által írt Hajnali 5 óra klubcímű könyvet. Én ezt a könyvet mindenkinek csak ajánlani tudom és biztos vagyok benne, hogy ha megfogadjátok a benne leírtakat, akkor biztos, hogy gyorsan meg fog változni az életetek, de persze a változás sose egyszerű és könnyű.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal és ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon. Továbbá ne felejtsd el leírni kommentbe, hogy neked milyen tapasztalataid vannak ezzel a témával és hogy mivel bővítenéd ki esetleg ezt a listát? 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: