Franciaország 12 leghíresebb nevezetessége

Sziasztok🙂
Ebben a bejegyzésben Franciaország nevezetességeiről lesz szó. A legtöbb nevezetesség, keresztyén emlékmű vagy épület, ami az ország keresztjén múltjára utal. Csak hogy párat említsek, azok közül, amikről most itt szó lesz: Notre Dame, Eiffel-torony, Versailles-i kastély.
Na de akkor vágjunk is bele. Jó olvasását kívánok hozzá. 🙂
1. A Pápai Palota (Avignon)
A palotát a XIV. században építették, mikor is a Pápának el kellett hagynia Rómát és így a Dél-Franciaországi Avignonba menekült és itt is lett az új székhelye, egészen addig, amíg újra vissza nem térhetett a Vatikánba.
Aki már a Dél-Franciaországi Rhône-völgyében jár, mindenképpen érdemes lehet számára betérnie ebbe a városba, hogy megkóstolja a völgy kiváló borait és átélje a város nyugodt középkori hangulatát és persze, hogy megcsodálja az itt található palotát.
wp-1597996628835.jpg
2. Reimsi katedrális (Reims)
Párizs és Belgium között félúton található Reims városában és az ország egyik legjelentősebb gótikus stílusú temploma, ami a 14.századra nyerte el a mai formáját. Nevezetessége az, hogy sokáig ezen a helyen koronázták a Francia királyokat.
wp-1597996628764.jpg
3. Carcassonne 
A Carcassonne Európa egyik legnagyobb és leglátogatottabb vára. Érdekessége, hogy már a Rómaiak idején is volt itt már egy erőd, ami a Római Birodalom bukása után több más nép kezében is volt, majd a Frankok illetve a Franciák kezére jutott. A vár a 19. századra szinte már teljesen összedőlt és a lebontását fontolgatták, mikor is úgy döntöttek, hogy inkább megmentik és felújítják és ezzel a döntésükkel hozták létre a kontinens egyik legnagyobb vár komplexumát.
wp-1597996628780.jpg
4. Versailles-i kastély (Párizs)
XIV. Lajos Francia király építette és az egész kastély a kertel együtt a király gazdagságát és hatalmát mutatja be. Mikor XIV. Lajos Párizsból ide helyezte át az udvarát, ez lett az ország új fővárosa és a történelem során nem csak az ország központja volt ezen a helyen, de 1871-ben itt alakult meg az egységes Németország és 1919-1920 között itt írták alá az 1.Világháborút lezáró békeszerződéseket, köztük a Trianon béke szerződést is, amit a Trianon-i teremben írtak alá, azért lett ez a neve.
A kastély legnagyobb problémája a történelem során az volt, hogy volt, olyan idő, mikor 10 000 fő élt itt és így nehézkessé vált a személyzet elszállásolása.
wp-1597996628899.jpg
5. Loire-völgy (Délkelet-Franciaország)
A Loire-völgy nem csak a borai miatt kedvelt úti cél a turisták számára, de a kellemes mediterrán klímának, a csodás tájainak és kastélyainak köszönhetően egyre népszerűbb úti célnak számít.
Érdekessége, hogy ebben a völgyben 7 királynak és 10 királynénak volt kastélya, ami a kellemes klímának és az olasz reneszánsz hatásnak volt köszönhető és a királyok mellett az itteni egyik kastélyban élt Leonardo da Vinci is.
Itt találhatóak a következő kastélyok: Clos-Lucé kastély
Blois királyi kastély
Amboise Kastély
Chaumont kastély

This slideshow requires JavaScript.

6. Chamonix 
Franciaország egyik leghíresebb síközpontjáról van szó, a Mont Blanc lábánál, nem messze az Olasz és Svájci határtól. A téli szezonban a világ számos pontjáról érkeznek ide a téli sportok szerelmesei, hogy megbirkózzanak ezzel a nem minden napi heggyel. Akik pedig feljutnak a sípálya tetejére, azok elé valami csodálatos kilátás tárulhat. 🙂
wp-1597996628889.jpg
7. Strasbourg 
Strasbourg Franciaország keleti részén található a német határ mellett, ezért is van ebben a régióban német kisebbség. A város nem csak az Elzászi régió fővárosa, hanem az Európai Parlament székhelye is.
A várostól délre található egy kis városka Colmar, melyet Európa egyik legszebb településének tartanak. Úgyhogy ha ebben a régióban jártok, mindenképpen megéri ebbe a kis városba is ellátogatni.
wp-1597996628855.jpg
8. Mont Saint Michel (Észak-Franciaország)
A Mont Saint Michel lényegében egy gránit szigetre épült Bencés apátság, ami a mai napig háborítatlan állapotban van, mivel az évente idelátogató 3,5 millió turisták csak a sziget alsóbb részeiben lehetnek, ahol aranyos kis utcákban, kis üzletek várják őket.
A hely érdekessége, hogy a múltban csak apálykor lehetett a szigetet megközelíteni, ami 1 kilométerre található Normandia partjaitól. A másik érdekessége pedig az, hogy a francia forradalom idején az apátságot börtönként használták.
wp-1597996628870.jpg
9. Notre Dame (Párizs)
Franciaország legjelentősebb székesegyháza és a világ egyik legismertebb katolikus építménye. Gondolom, hogy már ti is hallottatok a Notre Dame-ról. Szerintem az én korosztályom először biztos, hogy a Notre Dame-i toronyőr című meséből hallott erről az épületről. 🙂
Az építését 1346-ban fejezték be, majdnem 200 évvel a megkezdése után. Több királyt is ezen a helyen koronáztak meg és ezen a helyen történt a világ történelem egyik jelentős eseménye, még pedig 1804-ben Bonaparte Napóleon ezen a helyen kiáltotta ki magát Franciaország császárának.
wp-1597996628791.jpg
10. Diadalív (Párizs)
1806-ban Napóleon rendelte el a megépítését, azzal a céllal, hogy a francia hadsereg dicsőségének állítson emlékművet. De viszont Napóleon már nem élhette meg az emlékmű felavatását, amire 1836-ban került sor.
Érdemes még azt is megemlíteni, hogy az építkezés 30 éve alatt nagyon sokszor változtattak és módosítottak az épület külsején és azon is, hogy kiknek állítson emlékművet.
wp-1597996628846.jpg
11. Eiffel-torony (Párizs)
Az Eiffel-torony a történelem során sok megpróbáltatáson ment keresztül, de még ma is a világ egyik leglátogatottabb épülete és szerintem kijelenthessük, hogy Párizs, de talán egész Franciaország jelképe is.
A nevét a tervezőjéről Gustav Eiffel-ről kapta. Az építményt az 1889. évi világkiállításra készítette és a tervek alapján a kiállítás után le is bontották volna, csak hogy fél év alatt 2 millió látogatót vonzott a városba és így, úgy döntöttek, hogy megtartják az emlékművet.
Annak ellenére is, így döntöttek, hogy a párizsiakat nagyon megossza, mivel az itt élők fele imádja, míg a lakosság másik fele egyenesen utálja. De az minden esetre biztos, hogy a városba látogató turisták kedvenc úti célja főként a szerelmesek és a fiatal párok körében.
wp-1597996628810.jpg
12. Louvre (Párizs)
A Louvre a világ egyik legismertebb és legnagyobb múzeuma. Az itt található palotához minden uralkodó hozzá adott valamit és nem csak az épülethez de a műkincsekhez is. Csak, hogy párat említsek itt található a világ egyik leghíresebb festménye a Leonardo a Vinci által festett “Mona Lisa”, Delacroix által festett “A szabadság vezeti a népet” című festménye, de itt található a Milo-i Vénusz is.
1988-ban építették fel itt az üvegpiramist, ami azóta már több filmben is szerepelt, köztük “A da Vinci kód”-ban is, amiben fontos szerepe is volt az épületnek. A múzeumhoz tartozik még egy szép park is, amit az ide látogatók megtekinthetnek.
wp-1597996628824.jpg

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal és ne felejts el követni minket a blogon, az instagram és a facebook oldalunkon.🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: