Alapanyag sorozat #2: A sertéshús

Sziasztok 🙂

Ma megérkezett az alapanyag sorozatunk második része, ami a sertéshúsról fog szólni. Meg kell említenem, hogy nekem az a személyes tapasztalatom, hogy nagyon sok embernek negatív előítéletei vannak a sertéshúsról, mivel úgy gondolják, hogy egészségtelek, de ez nem igaz és az alábbiakban pedig bebizonyítjuk, hogy igen is egészséges és nagyon finom ételeket lehet belőle készíteni. 

Na de, hogy ne csak a sok szövegelés mennyen itt, ezért ezt a cikket rögtön néhány érdekességgel kezdjük. Úgyhogy vágjunk is bele. 🙂

1. Magas hem kötésű vas tartalma

Nos, mi is az a hem kötésű vas? Először is, ismerünk hem kötésű vasat és nem hem kötésű vasat. Az előbbi a vörös húsokban található meg, míg az utóbbi a különböző zöldségekben és hüvelyesekben található meg. Az érdekesség az, hogy amíg szervezetünk a húsokból nyert vasnak a 30-50% képes hasznosítani, addig ez a százalék a növényi eredetű vasnál mindössze 10-20%. 

2. Ötször több B1 vitamint tartalmaz, mint a többi hús fajta

Az egyik legfontosabb és legjelentősebb különbség a sertéshús és a többi hús fajta között, az az, hogy sokkal magasabb a B1 vitamin tartalma, ami arra szolgál, hogy az anyagcserénk jobban feltudja dolgozni a szervezetünkben található szénhidrátokat. Ha már itt tartunk, akkor meg kell említenem, hogy az A és D vitamin tartalma is igen magas. 

3. Tartalmaz B12 vitamint is

A sertéshús másik fontos eleme a B12 vitamin, ami a DNS képünk felépítéséhez szükséges vitamin. Továbbá hozzájárul az egészséges vérkép kialakulásához és a jól működő idegrendszerhez. Érdekessége, hogy ez a vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben találhatók meg, mint például a húsok, tojás, tej és a tejtermékek. wp-1596858394884.jpg

4. Magas a fehérje tartalma

Csak úgy, mint a marhahúsnál, a sertéshúsnak is magas a fehérje tartalma, így nagyban hozzájárul az izomzatunk építésében. De izomzatunk mellett jótékony hatása van az immunrendszerünkre, a csontjainkra és hozzájárul az egészséges növekedéshez is.

5. Sok hasznos zsírokat tartalmaz

Ahogy már mondtam sok embernek negatív véleménye van a sertéshúsról, mivel sok zsírt tartalmaz, na de a sertésnek vannak kevésbé zsíros részei és tudni kell azt is, hogy a szervezetünknek a zsírokra is szüksége van, mivel a zsíroknak nagy szerepük van a sejtépítésben. még meg kell említenem, hogy azért tűnnek a sertéshúsból készült ételek zsírosnak, mivel szerintem általában túl sok zsírt használnak az elkészítéséhez és nem pedig magában a húsban van túl sok zsír. 

6. Maga a sertéshús alacsony koleszterin tartalommal rendelkezik

Az egyértelmű, hogy minél soványabb a hús annál kevesebb koleszterint tartalmaz. Ennek köszönhetően pedig azt lehet mondani, hogy 100g sovány sertéshúsban kevesebb a koleszterin, mint 100g csökkentett zsír tartalmú vajban. 

Most pedig jöjjenek a sertés hús részei és, hogy melyik részből milyen ételeket érdemes főznünk. 🙂wp-1596858394897.jpg

Fej: Megfőzhetjük levesbe vagy meg is füstölhetjük, de akár kocsonyába is felhasználhatjuk. 

Karaj: Lehet frissen vagy egészben sütni, rántani és apró pecsenyének is elkészíthetjük.

Tarja: legideálisabb ha füstöljük vagy éppen roston sütjük meg. 

Comb: ez az egyik kedvenc hús részem, mivel sok féle képen lehet felhasználni. Lehet Füstölni, egészben vagy szeletekre vágva sütni, ki is lehet rántani, apró pecsenyének és pörköltnek is elkészíthető, de gulyás leveshez is ideálisnak bizonyul. 

Oldalas: Süthetjük roston vagy akár egészben is, lehet füstölni és finom pörköltet is készíthetünk belőle vagy akár leveshez is ideális választás. 

Lapocka: füstölhetjük, elkészíthetjük pörköltnek, vagy levesbe is felhasználhatjuk.

Csülök: megfőzhetjük, füstölhetjük, kocsonyához és pörkölthöz is felhasználhatjuk.

Köröm: leginkább csak pörköltekhez használhatjuk fel.

Dagadó: a dagadót is felhasználhatjuk pörkölt készítéséhez, de viszont meg is főzhetjük vagy akár roston is megsüthetjük.

Szűzpecsenye: szeletekre vágva frissen vagy egészben is megsüthetjük, de ki is lehet rántani, vagy éppen apró pecsenyének is felhasználhatjuk.

Farok: főként kocsonyához és pörköltekhez lehet felhasználni, de megfüstölve akár levesekbe is használhatjuk. 

A végére pedig gondoltam beteszek néhány érdekességet magukról a sertésekről. 🙂

  1. A sertéseket közel 10 000 éve háziasították a föld két pontján, az egyik Törökországban található a másik pedig Kínában
  2. Kínában 2019 volt a disznó éve és a sertés része a kínai horoszkópnak is. 
  3. Az Ószövetségben tisztátalan állatnak tartják és tiltják a fogyasztását, az iszlám vallás szerint pedig mind a mai napig tilos fogyasztani. 
  4. Nem izzadnak és szerintem ez az egyik legérdekesebb pont, hisz még azt is szoktuk mondani, hogy “Izzad, mint a disznó”. Nagyon érdekes szerintem.
  5. Nagyon rossz a látásuk, mivel csak oldalirányba látnak és közvetlen maguk elé nem, de viszont a szaglásuk rendkívül fejlett. wp-1596858394852.jpg

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal és ne felejts el követni minket a blogon, az instagram és a facebook oldalunkon sem. 🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: