Bulgária 12+1 nevezetessége

Bulgária a Balkán-félsziget keleti részén található. Híres a tengerpartjairól és kedvelt a turisták számára, mivel csodálatos homokos partvidékkel és kedvező árakkal rendelkezik. Az Aranyhomok tengerpart, a legkedveltebb úti cél Bulgáriában.
 
De mind ezek mellett még sok történelmi épületet és műemléket is megcsodálhatunk ebben az országban, amik magukon hordozzák a római építészet és a török építészet jegyeit is, ami a több száz éves török uralomnak köszönhető.
 
Ebben a bejegyzésben szó lesz Bulgária jelképéről is, ami nem más mint a rózsaolaj, de beszélni fogunk még a tengerpartjairól és még további nevezetességeiről is.
 
Na de akkor vágjunk is bele. 🙂
 
1. Rózsaolaj
 
Bulgária jelképének számít és ez a világ egyik legdrágább kozmetikuma is, ami azért is van így, mert 1 tonna rózsa sziromból, mindössze 1 liter rózsaolajat lehet készíteni. A kész rózsaolajnak 230 féle alkotóeleme van.
wp-1596560220662.jpg
 

Bulgária nyugati részének a nevezetességei

 
2. Belogradcsiki erőd
 
Ez az erőd Bulgária Észak-nyugati részén található a szerb–bolgár határnál. Az erődnek mindössze 2 kapuja van, a többi oldalról pedig akár 70 méter magas sziklák védik.
 
Már a Római-Birodalom idején is állt itt egy erőd, de annak az erődnek még nem a védelem volt a cél, hanem a terület feletti ellenőrzés.
 
Később a bolgárok kezére került, de 1396-ban a törökök elfoglalták és be is költöztek az erődbe. A törökök többször átépítették, főként a környéken tevékenykedő lázadók miatt, az utolsó átépítést a 19. században hajtották végre és ekkor kapta meg a mai formáját is az erőd.
 
1850-ben nagy szerepe volt az erődnek, amikor is a bolgárok felkeltek a törökök ellen, de az erődnek köszönhetően a törökök leverték a felkelést. Útóljára 1885-ben használták a szerb–bolgár háborúban. Ma már múzeumként működik.
wp-1596560220677.jpg
 
3. Pirin Nemzeti Park
 
Bulgária Dél-nyugati részén található. A Pirin Nemzeti Park része az UNESCO világörökség listájának. Itt megtalálható a nyári tőzike nevű védett növényi faj és élnek itt még barnamedvék, zergék és szürke farkasok.
 
Főként a túrázni és síelni vágyók számára népszerű ez a park. A park legmagasabb hegye a Vihren-hegy, ami 2914 méter magas.
wp-1596560220613.jpg
 
4. Alekszandr Nyevszkij-székesegyház (Sofia)
 
A Szófiában található Alekszandr Nyevszkij-székesegyház, egyike a Kelet ortodox legnagyobb templomainak és emellett még Szófia jelképének is tartják.
 
Egy évvel az orosz-török háborúnak a lezárása után, 1879-ben merült fel először az ötlet, hogy egy székesegyházat építsenek, ami azoknak a katonáknak állítana emléket, akik elestek miközben felszabadították Bulgáriát a török uralom alól.
 
A székesegyházat 1912-ben fejezetékbe és 1916-ba mikor Bulgária hadat üzent az Orosz Birodalomnak, a székesegyházat átszentelték Cirill és Metód templomának, 1920-ban az 1. világháború után vissza kapta eredeti nevét.
wp-1596560220628.jpg
 
5. Csodatévő Szent Miklós templom (Sofia)
 
A templomot 1907 és 1914 között építették, még pedig orosz stílusban, ezért is használatos az orosz templom elnevezés erre a templomra. Az 1917-es orosz forradalom után, nagyon sok menekülőnek lett az ima helye.
wp-1596560220577.jpg
 
6. Melnik
 
Ha szeretnénk nyugodt csendes környezetben megkóstolni Bulgária legjobb minőségű borait, arra Melnik a tökéletes hely, ami Bulgária legkisebb városa és itt találhatóak az ország legjobb pincészetei is. De ha erre járunk akkor megtekinthessük a homokkő piramisokat is és a rozseni kolostort is.
wp-1596560220591.jpg
 

Bulgária középső részének a látványosságai

 
7. Asen erőd
 
Ez egy középkori erőd, aminek fontos szerepe volt a Bizánc birodalom és a Bolgár birodalom közti háborúban. De már a rómaiak idején is voltak itt erődök. Itt található a Szent anya temploma is. Az erődöt az Oszmán Birodalom elpusztította és ma már csak a romjait tudjuk megtekinteni.
wp-1596560220513.jpg
 
8. Koprivshtitsa
 
Koprivshtitsa egy bolgár kis falu, mindössze 100 km-re a fővárostól. Az ide látogatók úgy érezhetik magukat, mind ha vissza mentek volna az időben, vagyis ez a kis település, olyan lehet a bolgároknak, mint nekünk Hollókő.
 
A település házaiban múzeumok vannak, ahol régi fegyvereket, szerszámokat, ékszereket tekinthetünk meg és azt is megtudhatjuk, hogy 1876-ban hogyan küzdöttek a bolgárok az Oszmán elnyomás ellen.
wp-1596560220561.jpg
 
9. A rilai Hét-tó völgye
 
A Rila-hegységben található és talán ez a terület Bulgária legszebb természeti látványossága, még pedig, azért, mert itt egyszerre láthassuk a fagyos hegycsúcsokat és a zöldellő és virágzó réteket. Itt található tavak egymás fölött helyezkednek el és kisebb patakok és folyók kötik össze őket és előfordul az is, hogy akár júniusban is befagyhatnak.
wp-1596560220727.jpg
 

Bulgária keleti részének a nevezetességei

 
10. Sozopol
 
Bulgária egyik legrégebbi tengerparti városa és népszerű úti cél a turisták számára is, főként a homokos tengerpartja miatt. A VII. században alapították Apollónia néven, ugyan is itt építettek egy templomot Apollón isten tiszteletére és ezért lett a város neve Apollónia.
wp-1596560220740.jpg
 
11. Várna
 
Bulgária északkeleti részén található a tengerpart mellett és ez a város Bulgária 3. legnagyobb városa. A turisták számára kedvelt úti cél az itt található delfinárium, amit a 90-es években alapítottak és Karibi delfineket használnak az előadásokra.
 
A múltban ennél a városnál küzdött meg I. Ulászló királyunk és Hunyadi János a török sereggel, ami sajnos I.Ulászló halálával és a magyar sereg vereségével végződött.
wp-1596560220701.jpg
 
12. Nesszebar
 
Ez a terület, ahol a város található már a kőkortól lakott, de csak az Ókorban alapítottak itt települést. Az évezredek alatt már a görögök, rómaiak, bizánciak és az oszmánok is uralták, de 1885-től már Bulgáriához tartozik.
 
Érdekessége, hogy az itt található házak emeletei faburkolatot kaptak, még pedig azért, hogy megóvják a házakat, a sós széltől, ami a Fekete-tenger felől érkezik.
wp-1596560220716.jpg
 
+1. Aranyhomok tengerpart
 
Ez a tengerpart mindössze 17 km-re található Várna városától. A tengerpart 4 km hosszúságú és helyenként akár 100 m széles.
 
A tengerpart nevéhez fűződik egy legenda, ami arról szól, hogy a kalózok ide rejtették el az aranyat, amit össze raboltak, de ezt a természet megbosszultak még pedig, olyan módon, hogy gyönyörű homokká változtatta a kincset és ezért hívják aranyhomok tengerpartnak.
wp-1596560220688.jpg

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal és ne felejts el követni minket a blogon, az instagram és a facebook oldalunkon is. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: