A legfinomabb portugál sütemény, azaz a Pastel de Belém története

Rövid története
A Pastel de Belém története ott kezdődik, hogy Portugáliában az 1800-as évek elején bezárták az összes kolostort és ennek köszönhetően az ott dolgozókat is kiűzték a kolostorokból.
De a Lisszabontól nem messze található belémi kolostor tagjai úgy döntöttek, hogy ruha fehérítéssel fognak foglalkozni, amihez tojásfehérjét használtak és így nagyon sok tojás sárgája megmaradt. Ezért az 1820-as években elkezdtek egy sütemény recepten dolgozni, amit a szomszédos boltban el is kezdtek árulni, annak reményében, hogy ebből egy kis plusz bevételre tehetnek szert a kolostor számára.
1837-re elkészült a tökéletes Pastel de Belém recept, ami mind a mai napig nem változott.
wp-1594443888420.jpg
Mi is a Pastel de Belém?
Ennek a süteménynek 2 része van, az egyik a leveles tésztából készült kosárka, amit formába teszünk annak érdekébe, hogy kosárformát kapjon. Meg kell említenem, hogy azt szokták mondani, hogy az eredeti recept szerint a tésztának vékonyabbnak kell lennie, mint a rétes tésztának.
Utána a másik része egy édes vaníliás pudingos krém, ami akkor éri el a tökéletes állagot, ha amikor beleharapunk akkor nem folyik szét, de mégis érezni azt hogy kellően krémes, vagyis nem túl kemény. Ha minden igaz, akkor 400 fokon készítik és 20 perc alatt készre sütik. A végeredmény pedig valami isteni sütemény, amiből akár többet is befalhatunk, mivel a tészta és a krém jól kiegyensúlyozza magát, így nem lesz túl édes. 
wp-1594443888427.jpg
Kik őrzik a recept titkát?
Egyes források szerint a receptet mindössze hatan tudják, a tulajdonos, a 3 főcukrász és 2 nyugalmazott cukrász mester, de viszont más forrásból az derül ki, hogy mindössze csak négyen tudják, a tulajdonos és a 3 főcukrász, úgyhogy ilyen téren se tudunk biztosra menni. De mindenesetre érdekes, hogy ilyen nagy titokzatosság van körülöttük, hogy még azt se tudhatjuk biztosra, hogy kik tudják az eredi receptet.
Egy dolog viszont biztos, még pedig az, hogy soha senki se árulja el a receptet, még annak ellenére se, hogy a cukrászda dolgozói szerint több ipari kém is próbálkozott a recept megszerzésével. 
Na, de akkor mire is van szüksége ahhoz, hogy valaki a recept titkának az őre lehessen?
A legalapvetőbb szempontok közé tartozik, hogy sok éves ottani tapasztalattal kell rendelkeznie, megbízható legyen az illető és természetesen a szakmai hozzá értés szükséges és végezetül pedig alá kell írnia egy titoktartási nyilatkozatot. 
A megfelelő személynek még egyéb pontokat is teljesítenie kell ezeken kívül, mint például, hogy nem iszik és nem dohányozik és kellően magas. Igen, még az is számít, hogy az illető milyen magas, de még az is egy fontos szempont, hogy az illetőnek milyen hosszúak a kezei. Azért is emelem ki ezt a pontot mivel 20 évvel ezelőtt valaki pont azért nem lehetett ennek a “társaságnak” a tagja, mert rövidek voltak a kezei. 
Na, de a szabályoknak és a szigorúságnak nincsen vége akkor se ha valakit kiválasztanak. Ugyanis a titkos recept őrei soha sem utazhatnak együtt, nem ülhetnek egy autóba és nem ehetik ugyan azt az ételt egy étterembe, hogy még véletlenül se fordulhasson elő az hogy egyszerre legyen valami bajuk. 
Engemet ez a nagyon nagy óvatosság és szigor, arra emlékeztet, amikor a filmekben az elnök nem utazhat együtt az alelnökkel és nem is ülhetnek egy autóban, nem hogy egyszerre lesz valami bajuk. 🙂
Szerintem ilyen szigorú intézkedések mellett kijelenthetjük, hogy ez a titok. Portugália egyik, hanem a legjobban őrzött titka. 
wp-1594443888396.jpg
Végezetül pedig azzal szeretném zárni ezt a mai bejegyzést, hogy ehhez hasonló süteményt ehetünk az ország teljes területén Pastel de Nata néven, de viszont az eredetit csakis a Lisszabon melletti Belém településén kóstolhatjuk meg, ahol lehet, hogy hosszú sort kell kiállnunk, de az eredeti Pastel de Belém mindenképpen megfogja érni a várakozást.
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett oszd meg a barátaiddal és írj kommentet, hogy te kipróbáltad e már, akár a Pastel de Belém-et, akár a Pastel de Nata egyik változatát?
Ne felejtsd el követni a a facebook oldalunkat és az instagram oldalunkat, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről.  :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: