Szlovénia 7+1 érdekessége

1. A barlangok országának szokták nevezni, mivel 10 ezernél is több barlang van az országban, a leghíresebb a Postojna, ami a hírnevét az itt található kis vasútnak is köszönheti, amivel az ide látogatók megtekinthetik a barlangot.
Postojna caves
 
2.Szlovéniát annak ellenére szokták a “borszerető ország”-nak nevezni, hogy nemzetközileg nagyon kevés Szlovén bor szerzett hírnevet, ami annak köszönhető, hogy Szlovénia nagyon kevés bort exportál, így a legtöbb bor az országban marad.
Érdekesség még az is, hogy egy felmérés alapján minden 70. szlovénra jut egy borospince. 🙂
wp-1594123924915.jpg
 
3. A szlovénokról mindenképpen elmondhassuk azt, hogy nagyon szeretik a városaikat. A fővárosuk Ljubljana jelentése is ezt mutatja, ami a szláv szeretet szóra utal. Még egy érdekesség, hogy Ljubljana-t Európa zöld fővárosának is megválasztották. 🙂
wp-1594123924879.jpg
 
4. Szlovénia 46 km-es tengerparttal rendelkezik, de talán annak ellenére, hogy ilyen kicsi, annál szebb is. Itt található Portorož homokos tengerpartja, ahol úgy érezhessük magunkat a napernyők alatt, mintha csak a szomszédos Olaszországban lennénk éppen.
wp-1594123924947.jpg
 
5. Nem véletlen, hogy Szlovéniát a medvék földjének is nevezik, mivel 400 barna medve él az országban és ez a világon a legsűrűbb medve populáció. Ez annak köszönhető főként, hogy az ország területének több, mint a felét erdő borítja.
wp-1594123924957.jpg
 
6. Az ország bővelkedik a szebbnél-szebb természeti nevezetességgel, mint például a Bledi-tó vagy a Bohinji-tó. Az ország egyik legnagyobb nemzeti parkja a Triglav Nemzeti Park, ahol sok túra ösvény található és akár hegyet is lehet mászni. Még egy érdekesség, hogy az ország 7000 km túra útvonallal rendelkezik és 165 hegycsúcsot meg is lehet mászni ezeken a túra útvonalakon keresztül. 🙂
wp-1594123924935.jpg
 
7. A világ legidősebb szőlőtőkéje Maribor-ban van, és legalább 400 éves, amivel bekerült a Guinness Rekordok könyvébe. Ez a szőlőtőke túlélte a történelem viharait, köztük a török támadásokat, a várost sújtó tűzvészeket és a szövetségesek bombázásait is a második világháború alatt. Ez a szőlőtőke az egyetlen, olyan növény az egész világon, aminek saját múzeuma van, az Öreg Szőlő Háza.
wp-1594123924852.jpg
+1. Az olasz-szlovén határtól nem messze található Lipica, ahol a világhírű bécsi spanyol lovasiskola tenyésztő telepe van, amit 1578-ban alapítottak és a világ leghíresebb lovai származnak innen. Mindenkinek érdemes lehet ellátogatni ide, főként a lovak szerelmeseinek. Ezen a farmon egy egész napos programmal várják az idelátogatókat.
wp-1594123924894.jpg
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal és ne felejts el minket követni a facebookés instagram oldalunkon, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről sem. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: