Hazánk top 16 nevezetessége és úticélja

Sziasztok 🙂
Ma hazánk nevezetességeiről hoztam el egy bejegyzést. Ebben a bejegyzésben szó lesz hazánk leghíresebb és legnépszerűbb nevezetességeiről és városairól is. Remélem nektek is tetszeni fog és ne felejtsétek leírni majd kommentbe, hogy ti már melyiknél jártatok ezek közül és hogy nektek melyik a kedvencetek. 
Na de akkor lássuk is azokat a nevezetességeket 🙂
 
1. Országház (Pest)
 
Budapest és talán egész Magyarország jelképének is nevezhetnénk az országházat, ami a világ egyik legszebb parlamentje és a világ harmadik legnagyobb parlamentje. A Duna partján a Kossuth Lajos téren található. Az országház 2 részből áll alsó illetve felső házból, de ma már csak az egyiket használja a magyar kormány a másikat pedig megnyitották a turisták számára.
 
De még a magyar koronázási ékszereket, köztük a magyar koronát is itt őrzik. A koronázási ékszerek közül, csak a koronázási palástot őrzik a Magyar Nemzeti Múzeumban.
wp-1593690070218.jpg
 
2. Lánchíd (Budapest)
 
Budapest egyik legismertebb és legrégebbi hídja és talán egyik jelképe is a városnak. Építését gróf Széchenyi István kezdeményezte. Az építést 1839-ben kezdték meg és 1849-ben 10 évvel később adták át a hidat. A II. világháborúban súlyosan megsérült, mivel a németek felrobbantották a hidat menekülés közben. A Budai oldalon található 2 oroszlán közül a jobb oldali oroszlánnak a talpazatán található a Széchenyi család címere és jelmondata (Ha Isten velünk, ki ellenünk?).
wp-1593690069967.jpg
 
3. Budavári palota (Buda)
 
Budapest Várnegyed részében található, ami az egész város egyik legszebb része. A palota a 14. század közepétől egészen a 15. század végéig épült, de egészen a 19. század végéig folytak rajta felújítások és bővítések. Itt található az Országos Széchenyi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Galéria és a Budapesti Történeti Múzeum is.
wp-1593690070227.jpg
 
4. Halászbástya (Buda)
 
A halászbástya talán Budapest egyik legromantikusabb helye. A Mátyás templom mögötti falrésznél található. Hét toronnyal rendelkezik, amik a hét magyar törzset szimbolizálják. A nevének az eredete pedig abból származik, hogy a középkorban ostrom idején, ezt a falszakaszt a halászok szervezete védte.
 
Manapság igen népszerű turista látványosság, ami a csodás kilátásnak köszönhető, ami elénk tárul amikor felmegyünk a legmagasabb toronyba. Innen megcsodálhassuk az egész várost, az Országházat és a Dunát is.
wp-1593690070025.jpg
 
5. Mátyás templom (Buda)
 
A Mátyás templom szintúgy a várnegyedben található, a Szentháromság téren. Ferenc Józsefet és IV. Károlyt is itt koronázták meg. A hagyomány szerint 1015-ben, az első királyunk Szent István király alapította a templomot.
wp-1593690070256.jpg
 
6. Szent István Bazilika (Pest)
 
Budapest egyik legjelentősebb egyházi nevezetessége. Röviden a Bazilika története annyi, hogy 1810-ben kezdték meg a pénz gyűjtést az építkezéshez és csak 1851-ben tudták elkezdeni az építését. 1868-ban a kupoladob beomlott építési és anyaghiba miatt, ez az esemény egészen 1871-ig késleltette az építkezést. Végül 1905-ben fejezték be az építkezést és utána fel is szentelték a bazilikát.
 
Fontos megemlíteni még azt, hogy itt őrzik a Szent Jobb-ot, Szent István jobb kezét.
1991-ben János Pál pápa meglátogatta a bazilikát. Minden évben az adventi időszak alatt, nagyon szép fényjátékkal szokták szórakoztatni azokat, akik az itt található karácsonyi vásárra ellátogatnak.
wp-1593690070038.jpg
 
7. Szilvásvárad (Heves megye)
 
Most eltávolodunk kicsit Budapesttől. Szilvásvárad Egertől 30 kilométerre található északra. Én ezt a helyet leginkább a családosoknak és a fiataloknak ajánlanám, mivel nagyon sok programmal és szórakozási lehetőséggel várják az ide látogatókat, főleg a nyári időszakban, de a húsvéti időszakban is nagyon népszerű úticél szokott lenni.
 
A túrázni vágyók felsétálhatnak az itt található kilátóba, ami kb 30-40 percet vesz igénybe, de természetesen aki jobb fizikummal rendelkezik, annak hamarabb is menni fog 🙂. Az ide látogatók kipróbálhatják a bobpályát, a kalandparkot vagy akár az erdei kisvasutat, ami elviszi őket egy szép vízeséshez és egy barlanghoz, ahol egykoron ősemberek laktak. Aki pedig szereti a lovakat, akkor ő neki is megéri ellátogatni az itt tartott lovas bemutatókra.
 
Még egy dolgot meg kell említenem Szilvásváradnál, még pedig azt, hogy ennek a településnek a jelképe a pisztráng, így nem is véletlen, hogy minden egyes étteremben szerepel az étlapon. Aki pedig az édeset szereti, annak ajánlom, hogy látogasson el az itt található rétesházba, ahol mennyei réteseket készítenek.

 

This slideshow requires JavaScript.

 
8. Lillafüred (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
 
Miskolctól 10-15 kilométerre helyezkedik el. Található itt egy úgy nevezett libegő, amit leginkább a pároknak ajánlanék, mivel nagyon szép környezetben helyezkedik el és szerintem még kicsit romantikus is. 10-15 perc alatt a felvonó fel is ér a hegy tetejére, ahonnan két féle képen juthatunk le. Az egyik az, hogy ugyan úgy ahogy jöttünk, vagyis a libegővel. A másik pedig gyalogosan, ugyanis több féle túra útvonalon juthatunk vissza, de akár a Diósgyőri várhoz is el lehet látogatni ezeken a túra útvonalakon keresztül.
 
De ennyivel még nem ért véget, mivel található itt egy csónakázó tó is, amit szintúgy a pároknak ajánlanék. Aki pedig már erre jár, mindenképpen tekintse meg a kastélyt, a hozzá tartozó függőkertet és a benne található vízesést is. Csak úgy mint Szilvásváradon itt is található egy erdei kisvasút.

 

This slideshow requires JavaScript.

 
9. Hollókő (Nógrád megye)
 
Budapesttől mindössze 1 órányi autó útra található ez a kis zsákfalu, ami Magyarország egyetlen világörökségi faluja. A falut talán a hagyomány őrzés és a 19. század vidéki élet jellemzi a legjobban. A faluban hagyományos palóc házak találhatók. Néhányukban kézműves műhelyek, múzeumok és némelyikben szállás lehetőség is van, autentikus bútorokkal. Kipróbálhatjuk a szövést és a fazekasságot is, de a hagyományos palóc ételeket is megkóstolhatjuk.
 
A legismertebb esemény amit itt szoktak megrendezni, az a minden évben megrendezésre kerülő húsvéti fesztivál, ahová külföldről is rengetek érdeklődő látogat el. Különböző programokkal várják ilyenkor az ide látogatókat, az Ófaluban és a Hollókői várban is.

 

This slideshow requires JavaScript.

 
10. Esztergom (Komárom-Esztergom megye)
 
A Duna kanyarnál található város, egykoron Magyarország fővárosa volt. Ma pedig Magyarország egyik legfontosabb keresztyén központja. A város jelképe az itt található Bazilika, ami Magyarország legnagyobb temploma. De a Bazilika mellett még megtekinthetjük az itt található várat vagy éppen a prímás palotát. Az üdülni vágyók számára is van megfelelő úticél a városban, ami nem más mint az itt található aquasziget.
wp-1593690070081.jpg
 
11. Sopron (Győr-Moson-Sopron megye)
 
Sopront a hűséges városként szokták emlegetni, ami abból ered, hogy az első világháború után Sopron megkapta azt a lehetőséget, hogy választhatott hogy Ausztriához vagy Magyarországhoz szeretne tartozni és a város úgy döntött, hogy hűséges marad Magyarországhoz.
 
Nagyon sok turista érkezik a városba, hogy megtekintse a város történelmi műemlékeit, mint például a tűztornyot, a Scarbantia emlékeit, vagy épen a Petőfi teret vagy a Széchenyi teret. De nagyon sok fiatal is érkezik nyaranta a különböző fesztiválokra, amik közül talán a leghíresebb a Volt fesztivál, amit idén már 28. alkalommal fognak megrendezni.
wp-1593690070278.jpg
 
12. Hortobágy (Magyarország délkeleti része)
 
Hazánk keleti felén található, ritkábban lakott területe és a nagy része Nemzeti park. De mégis Magyarország egyik legismertebb úticélja. Aki ellátogat Hortobágyra több dolgot is megtekinthet, mint például a madárparkot, a pásztormúzeumot, a szürkemarhákat vagy éppen a kilenclyukú hidat, ami Hortobágy jelképének számít és a nemzeti park látogató központjába is megéri elmenni az idelátogatóknak.

 

This slideshow requires JavaScript.

 
13. Hévízi tó (Hévíz)
 
Hévíz Keszthelytől 7 kilométerre található. Ennek a kis településnek a legnagyobb nevezetessége a Hévízi tó, ahová nyaranta több ezer turista érkezik a világ számos pontjáról. A tó különlegessége az, hogy gyógyító hatású és ezt már a rómaiak is ismerték, de igazán csak a 18. században kezdett el kiépülni a fürdő és a környéke a keszthelyi Festetics családnak köszönhetően.
wp-1593690070330.jpg
 
14. Aggtelek (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
 
Az ország északkeleti részén található a szlovák határ mellett. Az Aggteleki Nemzeti Park, Magyarország első olyan Nemzeti parkja, ami kimondottan a geológiai értékek védelmére jött létre. A park leginkább a cseppkő barlangjairól híres, az ide látogatók különböző hosszúságú és nehézségű barlang túrákon vehetnek részt. Meg kell még említenem, hogy a park területén több védett növény és állat faj is él, például az egyik ilyen állat az Aggteleki Nemzeti Park jelképe is, ami a Foltos szalamandra.
wp-1593690070103.jpg
 
15. Keszthely (Zala megye)
 
Ha Keszthelynél járunk akkor mindenképpen látogassunk el a csodás Festetics kastélyba, ahol a már elébb említett Festetics család lakott. Ez egy hatalmas nagy kastély, gyönyörű szép parkkal. Nyaranta rengeteg ember látogat el ide, éppen ezért hosszú sort kell kiállnunk, amikor a jegyünket szeretnénk megvásárolni. Utána akár idegenvezetővel vagy akár magunkban is körbe járhatjuk a kastély nagy részét. A kastély udvarban található egy lovaskocsi múzeum is, amit szintúgy érdemes megtekinteni és akit érdekel a vadászat, megtekintheti az itt található vadász múzeumot is.
 
Keszthely másik nevezetessége vagy inkább nevezetességei a kis múzeumok, amik igen érdekesek tudnak lenni. Az egyik ilyen a Csigaparlament, ami a Budapesti Országház makettjét jeleníti meg csigaházakból elkészítve. De található itt egy úgy nevezett Baba múzeum is, ahol minden féle baba megtalálható, különböző korokból is. A harmadik amiről szeretnék még szót ejteni az a játék múzeum, ahol pedig a régi idők játékai és a ma játékai is megtalálhatók.
 
Szerintem mindegyik nevezetességet érdemes meglátogatni, úgyhogy aki erre felé jár mindenképpen szánjon rá egy napot erre a kis városra a Balaton partján.
wp-1593690070340.jpg
 
16. Tihanyi félsziget (Veszprém megye)
 
A Tihanyi félsziget a Balaton északi partján található. A félsziget leghíresebb nevezetessége a Bencés apátság. Erről a helyről gyönyörű kilátás tárul elénk a Balatonról. Ebben az apátságban található I. András királyunk sírja, ő volt az aki megalapította az apátságot, 965 évvel ezelőtt.
 
A félsziget másik jelképe nem más mint a levendula és így az se meglepő, hogy Magyarország első ipari célú nagy levendulaültetvénye is itt található, ami napjainkban 30 hektárt jelent. Akik erre járnak szinte minden sarkon vásárolhatnak levendulát vagy levendulából készült termékeket, például díszeket vagy szappanokat.

 

This slideshow requires JavaScript.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett, akkor oszd meg a barátaiddal és köves minket facebookon és instagramonis, hogy sose maradj le a legfrissebb bejegyzésekről. 🙂

One thought on “Hazánk top 16 nevezetessége és úticélja

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: