Trianon 100 és a Nemzeti Összetartozás Napja

Ma van a trianoni békediktátum 100. évfordulója és a Nemzeti Összetartozás Napja is. Ez alkalomból írom most nektek ezt a bejegyzést. Először szeretnék beszélni magáról a Trianonról és utána pedig a Nemzeti Összetartozás Napjáról.

Engemet Trianon arra emlékeztet, hogy a nemzetünk bármilyen tragédiát is szenvedett el a történelme során mindig képes volt felállni. Legyen itt szó akár a Mohácsi csatáról vagy az Aradi vértanúkról vagy Trianonról, a nemzetünk mindig felállt és szerintem ez az, ami naggyá teszi a mi nemzetünket és a kultúránkat is. Én örülök annak, hogy egy ilyen nagy múltú és kultúrájú nemzethez tartozhatok és persze örülök annak is, hogy itt élhetek felvidéken, egy ilyen csodás területen.  Az alábbiakban pedig a trianoni döntés következményi lesznek leírva számokban.

  • Magyarország elvesztette területeinek 60 százalékát.
  • 1 704 000 magyar került Romániához
  • 1 084 000 magyar kerül Csehszlovákiához
  • 563 000 magyar került a Jugoszláv Királysághoz
  • 64 000 magyar került Ausztriához
  • Magyarország összesen 3 415 000 magyar nemzetiségű lakosát vesztette el.

 Nemzeti Összetartozás Nappal kapcsolatban mindenképpen meg kell említenem, hogy számomra, de biztos mások számára is, nagyon nagy pozitívum az, hogy Magyarország több, olyan eseményt is szervez, amivel arra próbálja megtanítani a fiatalokat, de persze az idősebbeket is, hogy mi magyarok Összetartozunk. Mi, akik Felvidéken, Erdélyben, a Délvidéken, az Őrvidékben vagy Magyarországon élünk, Mi mindnyájan egy nemzethez tartozunk. A magyar nemzethez. 

Ezzel a nappal kapcsolatban egy eseményt szeretnék megemlíteni, amit a Magyar Kormány szervezett a tavalyi évben, Trianon 99. évfordulójára. Ez egy nagyszabású esemény volt, aminek keretén belül a Kárpát-Medence teljes területéről érkeztek diákok a tanáraikkal együtt Budapestre, köztük voltam én is a sulimmal együtt. Rögtön, ahogy megérkeztünk a Parlamenthez mentünk, ahol megtekintettük a Magyar Koronát és a koronázási ékszereket. Délután elmentünk a Budapest Sport Arénába, ahol meghallgattuk az István a király című rockoperát és meg kell említenem, hogy az egész aréna megtelt határon túli diákokkal és az ő tanáraikkal és valami csodás érzés volt, amikor a rockopera végén mindenki fel állt és együtt énekeltük el a Magyar Himnuszt. Számomra ez az esemény is azt mutassa, hogy bár távol vagyunk egymástól, de mégis összetartozunk. 

Az egyik legkedvesebb emlékem is ehhez a naphoz fűződik, ugyanis ezen a napon találkoztam az egyik régi barátommal, akivel már majdnem 3 éve nem találkoztam, mivel más városban folytattuk a tanulmányainkat és így messze kerültünk egymástól. De azon a napon még is találkoztunk és beszélhettünk is egy kicsit. Ezt az élményt soha se fogom elfelejteni és ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek, aki részt vett az esemény megszervezésében. 🙂

A végén pedig egy rövid idézettel szeretnék búcsúzni, ami szerintem jól összefoglalja a mondanivalómat. 

A vérszerződés óta összetartozunk.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem, ha tetszett akkor oszd meg a barátaiddal és írd le te is a véleményed, hogy te mit gondolsz a témáról?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: