Szlovákia 11+1 nevezetessége

1. SNP híd (Pozsony)
Maga a SNP rövidítés az 1944-es Szlovák Nemzeti Felkelésre utal. A vártól mindössze pár száz méterre található. A híd legnagyobb érdekessége az, hogy a híd felett 80 méteres magasságban található az UFO étterem, ami egy elit étteremnek számít, már csak az elhelyezkedése miatt is :-). Pozsony egyik modern jelképének számít ez a híd.
f7ffc1671e2d556746bfb789c70d9c7a.jpg
2. Pozsonyi vár (Pozsony)
Pozsony történelmi központjában található és Pozsony jelképének számít. Mindenképpen meg kell említenünk azt, hogy már a 10.században állt itt egy vár, amit később IV. Béla királyuk építettet át kővárrá. Érdekesség, hogy a tatárjárás idején bevehetetlennek bizonyult a vár. 1552-től pedig a Szentkoronát is itt őrizték. Az évszázadok alatt többször átépítették és felújították, de 1811-ben a vár teljesen leéget és csak az 1950-es években indult el az újjáépítése.
13b1cc723537c993cf45691a473327cb.jpg
3. Dévényi vár (Dévény)
A dévényi vár a Duna fölé magasodik Szlovákia határán és mindössze 10-15 kilométerre található Pozsonytól. Ez nem csak egy szép vár, hanem fontos helynek számított a szlovák költők és írók számára. Ehhez a várhoz tartozik egy legenda is, ami arról szól, hogy egyszer egy lovag megszöktetett egy apácát és a vár felé menekültek. Amikor már a sarkukban voltak és felismerték, hogy rossz döntést hoztak, akkor az egyik vártorony tetejéről leugortak a mélybe és ahol a vízbe zuhantak ott egy szikla emelkedett ki a vízből. A sziklát az Asszonykőnek nevezték el, míg a tornyot, apácatoronynak.
c842222cc33146bc819ac60332340060.jpg
 
4. Bajmóci várkastély (Bajmóc)
Szlovákia északnyugati részén található a Nyitra folyó jobb oldalán. Tavaly nyáron volt szerencsém egy kis időre ellátogatni ide és őszintén állíthatom, hogy nagyon szép várkastély, szinte már mesébe illő. A várat a 13. században építették és egy vizes árokkal vették körül, ami ma már a kacsák otthonául szolgál. Maga a vár egy szép parkban helyezkedik el. A Magyar Királyság idején a végvár rendszernek volt a része.
Érdekesség, hogy állítólag a vár előtt lévő hársfát még Csák Máté ültette több mint 700 évvel ezelőtt. Úgy tartják, hogy az igazságos Mátyás királyunk is tartott országgyűlést, ez a fa alatt.
Egy legenda szerint, ami a várkastélyhoz fűződik, egy hölgyet a családja hőtlenséggel vádolta meg és ekkor a férje egy próba elé állította a feleségét. Le kellett ugrania a vártorony tetejéről a mélybe és ha túléli akkor ártatlan, de ha meghal akkor hűtlen volt. Na és a hölgy a gyerekével a mélybe vetette magát és mind ketten meghaltak. Állítólag már többen is hallani és látni vélték az anya és a kisgyermeke szellemét.
3c8fd2ede51a9b05b84b47d31032b74e.jpg
5. Szepesi vár (Szepesváralja)
A Szepesi vár Szlovákia északi-északkeleti részén található. Több mint 4 hektáros területen terül el, aminek következtében Közép-Európa egyik legnagyobb és Szlovákia legnagyobb vár komplexumának számít. A várat IV. Béla királyunk idején építették.
Az évszázadok alatt több család tulajdona is volt, most csak a két leghíresebbet fogjuk megemlíteni. Az első a Szapolyai család, akiknek Mátyás király adományozta oda a várat. Ez a vár volt a család központja és itt született Szapolyai János is, aki az utolsó magyar király volt. A családtól a Habsburgok vették el a várat.
A másik család a Csáky család volt, akik fejleszteni akarták a várat de ez nem sikerült nekik és elkötöztek a várból, ekkor pedig megkezdődött a vár romlása. A Várból a Csáky család több dolgot is elvitt és a várban csak egy kis helyőrség maradt, végül a vár teljesen leégett és hatalmas károkat szenvedett el. A vár egészen 1948-ig a Csáky család tulajdona volt.
945ad19db164ce95967344dd895f745d.jpg
6. Apostol oltár (Lőcse)
Az Apostol oltár a Lőcsei Szent Jakab-templomban található, ami Szlovákia egyik legnagyobb gótikus temploma. Az oltárnak az az érdekessége, hogy a világ legnagyobb fából készült oltára, a maga több mint 18 méterével. A templomba pedig már több mint 700 éve tartanak misét.
9d4b7cc2a4ee420ed357dbcf9c25df95.jpg
7. Lomnici csúcs (Magas Tátra)
A Magas-Tátra és így Szlovákia második legmagasabb hegye. Nyaranta több tízezer turista látogat el ide, külföldről és belföldről is egyaránt. Először felvonók segítségével eltudunk jutni a Kő-pataki tóhoz, ahol van egy étterem, egy csillagvizsgáló, na és persze gyönyörű szép kilátás tárul elénk a magasból. Akik szeretik a túrázást és a nehéz terepet, akkor ők akár gyalogosan is feljöhetnek ide. Ezek után egy másik kisebb felvonóval feltudunk menni egészen a csúcsig, fent található egy kávézó is.
Mikor én itt jártam a nagyapámmal, sajnos éppen felhő takarta el a hegycsúcsot, így nem láttunk sok mindent, de szerencsére volt egy kis idő, amikor kicsit felszállt a felhő és nagyon szép képeket lehetett készíteni és a kilátásban is lehetett gyönyörködni. Még azt meg kell említenem, hogy általában nagyon hamar elfogynak a jegyek erre az utolsó felvonóra és sajnos sokat is kell rá várni, mivel nagyon népszerű.
7b56a135289a20ee06c37cbbb0a91989.jpg
8. Chopoki síközpont (Alacsony Tátra)
Az Alacsony-Tátra legmagasabb hegyén, a Chopok nevezetű hegyen található Szlovákia legnagyobb síközpontja. A pályák teljes hosszúsága 49 kilométer. Ezt a síközpontot én őszintén ajánlom mindenkinek, aki szereti a síelést, mivel pár éve már síeltem ezen a helyen és biztos vagyok, hogy azóta csak jobb lett. Szerintem, akik szeretik a télisportokat, egy nagyon kellemes és jó élménnyel gazdagodhatnak ezen a helyen. A pályák és a felvonók is jól karban vannak tartva.
90ff91b56b048098ca52bbfabec7f66e.jpg
9. Szlovák Paradicsom Nemzeti Park (Kelet-Szlovákia)
Szlovákia egyik legszebb nemzeti parkja, ami tele van túra útvonalakkal, ezért is a túrázók egyik kedvelt úticélja. Különböző nehézségű és hosszúságú útvonalak találhatók itt, amiken keresztül bejárhatjuk a park nagy részét. Csodás erdők, hegyek, patakok és vízesések találhatók az útvonalak mentén.
Aki pedig úgy dönt, hogy ide jön kirándulni, mindenképpen vigyen magával esernyőt vagy esőkabátot, mivel mi sajnos bele estünk abba a hibába apummal, mikor itt voltunk, hogy nem vittünk magunkkal és így a túra végén, mikor elkezdett zuhogni az eső, hát szerintem nem is kell mondani, hogy mi történt velünk, fogalmazzunk úgy, hogy úgy néztünk ki, mint akik megfürödtek a tóban ruhástól. 🙂
3760296b89a670d41ef3694b4d8aa2c4.jpg
10. Dobsinai jégbarlang (Dobsina)
A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park területén található. Európa egyik legnagyobb jégbarlangja, a maga 1483 méteres hosszúságával, ebből több mint 500 métert a látogatók is megtekinthetnek. A barlangot a feltárása után egy évvel már meg is nyitották a látogatók számára. Amikor bevezették az elektromosságot, ez volt az első kivilágított barlang.
25a2ade4050f3c3a4968773cbd5e4775.jpg
11. Martonházi aragonitbarlang (Martonháza)
Ez a barlang egyedülálló egész Európában, mivel az egész világon csak 3 ilyen barlang létezik, egy Argentínában, egy Mexicóban és egy Szlovákiában. A barlang mindössze csak 300 méter hosszúságú, de a méretének ellenére igen jelentős, az aragonit barlangok ritkasága miatt. A barlangot 1974-ben nyitották meg a látogatók számára és azóta is látogatható.
2f7bf4b27278ad2f29be198095fc06a3.jpg
+1. Szent Erzsébet-dóm (Kassa)
A Kelet-Szlovákiai Kassa városában található. Kassa jelképének számít és ezért sem véletlen, hogy Kassai dómnak is szokták nevezni. Az évszázadok alatt több mindent megélt ez az épület, köztük egy tűzvészt és azt is amikor lebombázták Kassát a 2. világháború alatt. Mindenképp meg kell még említenünk, hogy ebben a székesegyházban helyezték el II.Rákóczi Ferenc maradványait, amiket Törökországból szállítottak ide 1906-ban.
ba6448e179769712898f381b6b5b6d1d.jpg

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem, remélem tetszett, ha igen akkor oszd meg a barátaiddal és írj kommentet és ne felejts el követni minket a facebook és az instagram oldalunkon. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: