Olaszország 20+1 nevezetessége

Ebben a bejegyzésben elhoztam nektek Olaszország leghíresebb nevezetességeit, amiket 3 régióra osztottam fel. Vannak köztük természeti nevezetességek, mint a tavak és a szigetek, de a nevezetességek nagy része történelmi emlékmű, ami Olaszország hatalmas múltjának köszönhető, ilyen például a Colosseum és persze szó lesz Olaszország két vulkánjáról is a Vezúvról és az Etnáról is.
 
Na de akkor vágjunk is bele, remélem nektek is érdekes lesz és tetszeni fog. Jó olvasást kívánok hozzá. 🙂
 

Észak-Olaszország nevezetességei

 
1. Comói-Tó (Észak-Olaszország)
 
A Comói-tó egy Y alakú tó, ami az olasz svájci határtól délkeleti irányban fekszik, az Alpok lábánál. A nevét Comó városáról kapta, ami a tó délnyugati végében található. Olaszország 3. legnagyobb tava és Európa egyik legmélyebb tava a maga 400 méteres mélységével.
 
A tó körül nagyon jól ki van építve a tömegközlekedés és a vízi közlekedés is. Ha van egy kis szerencsénk akkor könnyen tudunk találni nagyon jó szállásokat kedvező árakon a tó körül.
 
Előnye, hogy a tó, mindössze csak 50 kilométerre fekszik Milánó városától, így az ide látogatók Milánó városát is megtekinthetik.
7 Things to See At Lake Como _ Trips With Rosie
2. Garda-Tó (Észak-Olaszország)
 
A Garda-tó Olaszország legnagyobb tava. Az Alpok és a Pó-síkság között terül el, mindössze 30 kilométerre Verona városától, ahol a Rómeó és Júlia című drámai mű játszódik. A kellemes klímájának köszönhetően Észak-Olaszország legkedveltebb turista célpontjai közé tartozik.
Lake Garda, Italy 💫
3. Castello Sforzesco (Milánó)
 
A Castello Sforzesco más néven Sforza-vár, Milánó legjelentősebb építménye. A múltban itt volt a Milánói hercegség rezidenciája. Egészen, amíg a város kezébe nem került a vár, addig Castello di Porta Giovia néven volt ismert.
 
Érdekessége, hogy ma már több múzeum is található ezen a helyen.
Instagram
4. Milánói dóm (Milánó)
 
Az épületet 1396-ban kezdték el építeni. 1890-ben már nagyjából a mai Dóm állott a téren, szóval majdnem 500 évnyi építkezés után, kezdte elnyerni a mai alakját a dóm. De a csak a 20. században fejezték be, amikor is elkészültek a bronz kapuk.
 
A Milánói dóm a Milánói Főegyházmegye főszékesegyháza, így ez az épület Milánó keresztyén központja és a római Szent Péter Bazilika után a második legnagyobb templom az országban.
Milan Cathedral (Dome, Duomo) Stock Photo - Image of italian, church_ 10593288
5. Velence
 
Az Adria tenger északi partjánál fekszik, a mocsaras Velencei-Lagúnában. 118 kisebb-nagyobb sziget alkotja. A múltban a Velencei királyság központja volt, és a történelem folyamán 8 pápa származott Velence városából vagy Velence környékéről.
 
A városban található a Szent Márk Bazilika vagy más néven a Szent Márk Székesegyház, ami Velence egyik kedvelt turista látványossága, persze csak a gondolák után :-).
 
A Dózsepalota, ami a Velencei-köztársaság vezetőének a székhelye volt vagyis a Dózsénak, és itt volt a köztársaság bírósága is.
 
A Sóhajok hídja, ami összeköti a Dózsepalotát a velencei börtönnel, és azért hívják Sóhajok hídjának mert az elítélteket ezen a hídon keresztül kísérték a börtönbe és az ő sóhajukról lett elnevezve a híd.
 
Mivel a város mocsaras vidéken fekszik ezért állandóan süllyed, és gyakran elöntötte a tenger víz a várost, ezért létrehoztak egy zsilip rendszer a lagúna bejáratánál, amit 2017-re el is készítettek. Ezzel a rendszerrel végre meg tudják akadályozni, hogy a várost újra elöntse a tenger víz és folyamatosan pillérekkel próbálják kitámasztani az épületeket, hogy a város ne süllyedjen tovább. De sajnálatos módon a zsilip rendszer ellenére minden évben elönti a várost a tengervíz.

This slideshow requires JavaScript.

Olaszország középső részének nevezetességei

6. Pisa-i ferde torony (Pisa)
 
A Pisa-i ferde torony, egy harang torony, amit egy székesegyház mellett építettek fel Pisa-ban. Sokan úgy gondolják, hogy az épületet eredetileg is ferdére tervezték, de valójában nem. Az igazság, az hogy nagyon rosszak a talaj viszonyok azon a területen, ahol a torony épült és ezért már 1773-tól kezdve süllyed az épület, oly annyira, hogy már 5 méterrel eldőlt az épület és úgy jósolták, hogy a 2030-as években teljesen elfog dőlni. De végül sikerült mint egy 40 centiméterrel visszahozni az épületet és ezáltal újra látogathatóvá vált a turisták számára.
Torre Inclinada De Pisa, Itália
7. Palazzo Pitti (Firenze)
 
1440-ben kezdték meg az építését és csak a 18. században fejezték be teljesen az épületet. Érdekessége, hogy a 19. század végén és a 20. század elején a király palotájaként szolgált.
letöltés (6)
 
8. Palazzo dei Priori (Firenze)
 
1298-ban kezdték meg az építkezést és 1322-ben fejezték be. A Toszkánai nagyhercegség székhelye volt, viszont ma már városháza. Amint megépítették a Palazzo Pitti-t az uralkodói család átköltözött oda és így a Palazzo dei Priori-t elkezdték régi palotának nevezni vagyis Palazzo Vecchio-nak.
 
Érdekessége hogy évszázadokig ez az épület előtt áll Michelangelo Dávid szobra, amíg át nem helyezték a Galleria dell’Accademia-ba.
8401b095e9dddb32f84df4c7e20ddad5.jpg
 
9. Galleria dell’Accademia (Firenze)
 
Ez a múzeum Firenze egyik legjelentősebb múzeuma. II. Lipót császár alapította 1784-ben. Az egyik legjelentősebb műalkotás, amit itt őriznek, sőt talán a legfontosabb is, az a Michelangelo Dávid szobra, de emellett még rengeteg más csodás szobrot és festményt is meg lehet tekinteni.

This slideshow requires JavaScript.

10. Santa Maria del Fiore dóm (Firenze)
 
A Santa Maria del Fiore dóm, vagyis más néven a Firenzei Dóm. 1296-ban kezdték meg az építését és az akkori világ legnagyobb katolikus templomának szánták, de végül kisebb lett, mint, ahogy az eredeti tervekben szerepelt és sokkal később is fejezték be az építését.
 
A Vatikán után ez a második legfontosabb keresztjén épület Olaszország területén.
Cathedral of Santa Maria del Fiore, Florence, Italy — by Steven Simons
11. Uffizi képtár (Firenze)
 
Abból a célból építették meg, hogy tehermentesítsék a Palazzo dei Priori és ide költöztették volna a városi hivatalt is, de ehelyett a világ legelső képtára és múzeuma lett belőle, ami a köznép számára is nyitva állt 1591-től, ami akkoriban egyedülállónak számított a világon.
 
Olyan művészek alkotásai találhatók itt, mint Botticelli, Dürer, Giotto, Leonardo, Michelangelo, Raffaello és Tiziano. A múzeumban 4800 műtárgy köztük 1700 festmény és 300 szobor található.
Guide to the Uffizi Gallery in Florence
12. Palatinus (Róma)
 
Az ókori Róma 7 dombjának egyike és az ókori Rómában ez a hely tele volt előkelőkkel és hatalmas házakkal. Néhány épületének a romjait a mai napig meg lehet tekinteni. Romolus-t és Remus-t szoptató anyafarkas szobrát is itt találták meg, de ma már a Palazzo dei Conservatori múzeumban őrzik.
letöltés (23)
13. Forum Romanum (Róma)
 
Az ókori Róma fő köztere és fontos kereskedelmi csomópontja is volt. A terület, ahová a Forum Romanum épült ingoványos terület volt, de Lucius Tarquinius Priscus kiszárítatta és oszlopos csarnokkal kőrbe építette. Sok műemlék áll itt mind a mai napig.
Attractions in Rome, Italy
14. Piazza Navona (Róma)
 
Róma történelmi központjának egyik legnyüzsgőbb tere. 86-ban itt épült meg Titus császár stadionja, ami még a Colosseum-nál is nagyobb volt. A stadiont ünnepségekre és sport eseményekre használták ki. 1477-ben pedig erre a térre helyezték át a piacot.
A tér 4 Kútjának az az érdekessége, hogy a szökőkutak férfi alakjai négy kontinens négy folyóját jelenítik meg. Az egyik a Dunát, a másik a Nílust, a harmadik a Gangeszt és a negyedik a Rio de la Plata nevű folyót jeleníti meg.
Piazza Navona _ Rome _ Sightseeing
15. Római Panthenon (Róma)
 
Marcus Vipsainus Agrippa építette i. e. 27-ben, és az összes római isten tiszteletére lett megépítve. Érdekesség, hogy a Panthenon szónak is az a jelentése, hogy „minden isten”.
 
Több tűzvész és átépítés után Hadrianus császár szinte az alapjaitól építette újjá i. u. 126-ban. 609-ben IV. Bonifác pápa szentelte keresztyén templommá. A 18.században 2 királyt is ide temettek el.
 
Ma pedig egy kedvelt turista látványosság Róma történelmi központjában.
24 Hours in Rome, Italy_ What to See & Do
16. Trevi-kút (Róma)
 
Ez a kút Róma egyik legjellegzetesebb és egyben a legnépszerűbb látványossága is. Több monda is szól a kútról. Az egyik szerint ha egy érmét dobunk a kútba akkor még biztos, hogy egyszer vissza terünk Rómába, ha pedig két érmét dobunk a kútba akkor szerencsénk lesz a pár találásban, ha pedig hármat dobunk bele a kútba, akkor pedig segít a válásban.
 
Érdekessége hogy naponta körülbelül 3000 eurónak (vagyis megközelítőleg 1 000 000 forintnak) megfelelő érméket dobnak a kútba a turisták, amit minden este összeszednek és a rászorulók segítésére használnak fel.
letöltés (22)
 
17. Colosseum (Róma)
 
A Colosseum Róma legikonikusabb és leghíresebb építménye. Vespasianus császár építette 72-től 80-ig. Hatalmas volt a befogadó képessége. Gladiátor viadalokat rendeztek itt, ahol akár több ezer vadállatot is felvonultattak egy-egy viadal alatt.
 
A viadalról jut eszembe, hogy a Colosseum -ban a nézőtéren csak férfiak lehettek és az ülés rend is úgy volt kialakítva, hogy az elsősorban ültek a leggazdagabbak és a legfelső sorban ültek a legszegényebbek, még pedig azért volt ez így, mert mindig az elsősorban lévők kezdtek el enni először és a következő sorban lévők, már csak azt ehették amit ők meghagytak, és így adták feljebb és feljebb.
letöltés (21)
18. Capri-sziget (Nápoly városának partvidéke közelében)
 
Ez a sziget Nápoly városától nem mesze található. Már a rómaiak idején is népszerű üdülő és kiránduló hely volt, Titusz császár idején ezen a szigeten volt a Római Birodalom központja, mivel az uralkodó sok időt töltőt a szigeten és 12 villát építettet ide magának. A Nápolyba látogatók számára elmaradhatatlan a sziget és nevezetességei.
 
A sziget egyik nevezetessége a Kék-barlang, ami a sziget észak-nyugati részén található. Ez a barlang a sziget egyik legnépszerűbb látványossága. A neve onnan eredeztethető, hogy a tenger víz, ami a barlangban van, a különleges fény viszonyok miatt a víz mélykéknek, vagyis capri kéknek látszik.
 
Másik érdekessége, hogy olyan sötétség uralkodik a barlangban, hogy akár 10-15 percig is eltarthat amíg megszokja az ember szeme azt a sötétséget, ami ott uralkodik.
'Beautiful Capri Island - Italian Travel Series' Photographic Print - Maugli-l _ Art_com
19. Vezúv (Dél-Olaszország)
 
Az Ókorban Hercules szent hegyének tartották. A Vezúv 79-es kitörésével elpusztította Herculaneum, Oplontis, Stabiae és Pompeii városát. De azóta már többször is kitört, utoljára 1944-ben, amikor több településen is pusztított a láva és a hamu is. Napjaink egyik legveszélyesebb aktív tűzhányója, mivel a közvetlen közelében több mint 3 000 000 ember él, és mindössze 9 kilométerre található Nápoly városától.
letöltés (20)
20. Pompeji romváros (Pompeji)
 
79-ben a várost először földrengés rázta meg majd kitört a Vezúv és mind eközben szökőár dúlt a kikötőben. Ezért az embereknek esélyük sem volt, hogy hajóval el menekülhessenek a városból, csak lóháton vagy gyalog volt esélyük.
 
Az elképesztő ebben az, hogy mindössze 48 óra leforgása alatt elöntötte a várost a láva és 6-8 méter vastag hamuréteggel beborított mindent és ennek köszönhetően konzerválta az épületeket, de sajnos a település lakosait is, akik nem tudtak elmenekülni időben.
 
Csak a 18. században kezdték meg a város feltárását. A romok arra utalnak, hogy a város fénykorát élte és nagyon fejlett kultúrával rendelkezett, amikor kitört a Vezúv.
Pompeii Tours - Top Rated On Trip Advisor

Szicília szigetének nevezetessége

 
+1. Etna (Szicília)
 
Szicília szigetének északkeleti részén található és szerintem ez a vulkán Szicília jelképe is. Az Etna is, csak úgy mit a Vezúv is egy aktív vulkán, oly annyira, hogy az utolsó kitörése 2018.12.24-én volt, pontosan karácsony napján.
 
De viszont az Etna kitörései nem olyan erősségűek, mint a Vezúvé, de viszont sokkal gyakoribbak. Az Ethna még Európa legmagasabb tűzhányója is, ami a kitörések végett állandóan változik, jelenleg 3326 méter magas a tűzhányó.
letöltés (19)

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal és ne felejts el követni minket a blogon, az instagram és facebook oldalon, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről sem. 🙂

One thought on “Olaszország 20+1 nevezetessége

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: