Horvátország 10+1 helyszíne és nevezetessége

A Földközi-tenger térség és a Balkán-félsziget legcsodálatosabb országai közé tartozik. Az ország sok csodás szigettel, történelmi és kulturális nevezetességekkel rendelkezik, amiket mindnyájunknak megéri meglátogatni.
 
Csak, hogy párat említsek ezek közül, Plitvicei-tavak, ami talán Horvátország legszebb természeti nevezetessége, utána még beszelünk Horvátország néhány településeiről és azok nevezetességeiről is, ilyen lesz például Zágráb, Split és Dubrovnik.
 
Na de akkor vágjunk is bele, hogy megtudjuk, hogy hova is érdemes ellátogatnunk, ha Horvátországban járunk. 🙂
 

Horvátország északi részének a nevezetességei

 
1. Varaždin
 
Varaždin, magyar nevén Varasdnak nevezik, ami a város magyar múltjára utal. A város Horvátország Észak-keleti részén található, közel a magyar határhoz. A várost először
1181-ben említik, amikor is már ispánsági székhely volt. 1209-ben lett szabad királyi városnak nyilvánítva. Sokáig ez a város volt Horvátország, központja, “fővárosa”.
 
A városban több nevezetesség is található, mint például a barokk stílusú paloták ( a legszebb talán a Prašinski-Sermage-palota), templomok és kolostorok (az itt található legrégebbi templom a Szent Miklós-plébániatemplom, de található itt egy jezsuita-templom, egy Keresztelő Szent János ferences templom és még sok más) és egy középkori vár is, ami a város fő látványosságának számít.
All things Europe
 
2. Zágráb
 
Az ország északi részén találhat és Horvátország fővárosa. A várost 3 történelmi városrészre tudjuk felosztani: Felsőváros, a Káptalandomb és az Alsóváros, amit a 19.század végén és a 20.század elején alapítottak.
 
Gornji Grad, vagyis a felsőváros, amit a középkor idején alapítottak és itt található a város egyik híres nevezetessége a Szent Márk-templom, ami híres a színes tetőcserepeiről. Ez a város rész két kis településből fejlődött ki, az egyik Kaptol, ami érseki székhely volt, a másik pedig Gradec, ami pedig szabad királyi város volt. A két város 1770-ben egyesült és ezzel megalakult a, mai Zágráb északi része.
 
Az ide látogatóknak megéri meglátogatni ezt a város részt is, mivel nagyon szép és hangulatos a város ezen része és szerintem ideális hely egy kis sétára és esetleg egy esti vacsorára is. 😉
letöltés (11)
 

Horvátország nyugati részének a nevezetességei

 
3. Pulai aréna
 
Pula városa az Isztriai-félsziget délnyugati részén található. Ezt a várost a rómaiak
kr. e. 177-ben foglalták el és ők építették fel az arénát, ami ma a 6. legnagyobb római kori aréna az egész világon és egyike a legjobb állapotban fen maradt római kori emlékműveknek Horvátországban.
 
Több, mint 20 000 ember befogadására alkalmas és a nyári hónapokban koncerteket, rendezvényeket és fesztiválokat szoktak itt rendezni.
letöltés (12)
 
4. Opatija
 
Horvátország nyugati részén található Opatija vagy más néven Abbázia, ideális a nyugalomra, békére és kikapcsolódásra vágyó turisták számára. 1884-ben építették ki itt a vasúti rendszert, aminek köszönhetően fellendült a település turizmusa és így lett a kisvároskából az Osztrák-Magyar Monarchia 2. legnagyobb üdülőhelye.
 
Több parkkal is rendelkezik, mint például a pálmafa park, leander park és egy babérparkkal is büszkélkedhet. További nevezetességek közé tartozik a Sirályos leány szobor, Szent Jakab templom, Amalia villa vagy az Angiolina villa.
 
Szerintem nagyon jól hangzik és feltöltődésre mindenképpen alkalmas ez a hely. 🙂
10 Amazing Reasons To Visit Opatija, Croatia
 

Horvátország Déli részének a nevezetességei

 
5. Krka Nemzeti Park
 
A Krka Nemzeti Park a Krka folyó mentén található, számos olyan madár, hal és denevér faj él ezen a területén, ami védett vagy csak itt él. Ennek a területnek nem csak az állat világa különleges, de több vízesés, sziklaalakzatok, tavak és erődök is találhatók itt, amiket rómaiak és a törökök építettek. Ezen a területen található még egy ferences rendi kolostor is, amit I.Nagy Lajos királyunk idején alapítottak.
letöltés (13)
 
6. Hvar-sziget
 
Ez a sziget a második leghosszabb sziket az Adria-tengeren. A szigetre jellemző, hogy a földek fel vannak parcellázva kisebb részekre, ahol akár olajfa ültetvényeket vagy gyümölcsfa ültetvényeket vagy akár levendula mezőket is megcsodálhatunk.
 
A sziget érdekessége még az is, hogy Európa egyik legrégebbi települése is itt található, amit Starigrad-nak hívnak.
Hvar croatia stock photo_ Image of dalmatian, croatia - 7911806
 
7. Korčula
 
Horvátország legdélebbi részén található. A sziget kellemes mediterrán éghajlattal rendelkezik és a sziget egy részét fenyőerdők borítják. A Múltban fekete Korfunak nevezték, amihez az a magyarázat fűződik, hogy azok a telepesek telepedtek itt le akik Korfu szigetéről származtak és, mivel ez a sziget hasonlított az otthonukra ezért itt telepedtek le.
 
Egy másik történet szerint itt született a híres olasz felfedező Marco Polo, de ezt semmi sem támassza alá, de a turisták kedvelt úti célja Marco Polo állítólagos szülőhaza.
Korčula, Croatia - the best things to do and see
 
8. Diocletianus Palotája (Split)
 
Diocletianus római császár azzal a céllal építette, hogy majd ide tudjon vissza vonulni és, hogy itt élhessen és egészen a haláláig itt is élt és gondozta a kertjét. Egészen a 7. századik a palota üresen állt, amikor is a helyiek a palota falai mögött kerestek menedéket a barbárok elől és nem csak, hogy beköltöztek, de üzleteket is nyitottak a palotán belül és ez ma sincsen másképp, még ma is vannak lakások és üzletek is egyaránt ebben a palotában.
letöltés (15)
 
9. Dubrovnik
 
Az Adria-tenger gyöngy szemének is nevezett Dubrovnik már a Középkorban a Velencei Köztársaság legnagyobb riválisa volt. A 15. és 16. században élte a fénykorát, amikor is Európa egyik legnagyobb városa és kereskedelmi nagyhatalom volt. A 14. és 16. század között pedig a Magyar Királyság része volt.
 
Az idelátogató több történelmi műemléket is megcsodálhatnak, ilyenek például az itt található paloták, nyaralók, rezidenciák, kolostorok, templomok és a város szerte megtalálható Szent Balázs szobrok, aki a város védőszentje és még egy nevezetességet meg kell említenünk, még pedig a városfalat, ami körül veszi a teljes óvárost.
letöltés (14)
 
10. Plitvicei-tavak
 
Horvátország déli részén található, a Horvát Karsztvidéken. Horvátország talán legszebb természeti nevezetességéről van szó, de lehet, hogy egész Európa legszebb nevezetessége. A Plitvice-tavak 16 tóval és több száz kisebb vízeséssel van összekötve. A tavak színe változó egészen a zöldtől, a kéken át, egészen a szürkéig minden színben pompáznak és a vize annyira tiszta, hogy akár a legapróbb halat is könnyedén megtudjuk benne látni.
1949-ben Nemzeti parkká lett nyilvánítva és 1979-ben pedig felkerült az UNESCO listájára.
 
Szerintem csodás lehet, a fa hidakon sétálni a tavak között és gyönyörködni a csodás tájban. 🙂
Plitvice Lakes, Croatia
 
+1. Mljet
 
Ez a sziget az egyik legnagyobb sziget Horvátország déli részénél. A sziget nagy részét erdő borítja és itt található két sós vizű tó is, a Malo és a Veliko tó. A Veliko tó szigetén található egy Bencés kolostor is. Szóval ez a hely is ideális, azok számára akik kikapcsolódásra és nyugalomra vágynak. 🙂
Mljet - Visit Croatia
 
 

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal. Ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: