Görögország 15 rendkívüli nevezetessége

Ebben a bejegyzésben szó lesz Görögország történelmi műemlékeiről, mint például az Akropolisz-ról és a Parthenon-ról, de persze szó lesz az ókori görög játékokról is, vagyis az Olümpiáról és még pár csodás görög szigetről is. Sok nevezetességet találtam, amik számotokra is érdekesek lehetnek, remélem tetszeni fog nektek.
 
Na de akkor vágjunk is bele. 🙂
 

A Balkán-félszigeten található nevezetességek

 
1. Meteorák (Kalampaka)
 
A Meteora (görög szó, aminek a jelentése levegőben lebegő) Görögország középső részén található, több száz méter magas sziklák. 50 millió évvel ezelőtt alakultak ki, amikor még az egész vidéket tenger borította. A tengerbe ömlő folyók hatalmas mennyiségű hordalék anyagokat hoztak magukkal és ezek a hordalék anyagok a tengerbe, több masszív tömbbé álltak össze. De amikor kialakult a Pindosz-hegység, a tenger visszavonult és így felszínre kerültek az akár 600 méter magasságot elérő sziklák.
 
A 14.századtól jártak ide a szerzetesek akik magányra és nyugalomra vágytak. A 14.századtól a 16.századig 25 kolostort építetek a sziklák tetejére, amikből mára már csak 5-6 működik a régi rend szerint, a többiből turista látványosság lett. A szerzetesek hosszú létrák és hálók segítségével tudtak feljutni és tudták feljuttatni az élelmiszereket, de még földet is vittek fel hogy tudjanak növényeket termeszteni és kerteket létre hozni.
 
És ha minden igaz erről a helyről van a legszebb kilátás Görögország középső részére.
letöltés (16)
 
2. Delphi színház (Delphi)
 
Az athéni Akropolisz után Delphi-ben található Görögország 2. legfontosabb régészeti lelőhelye és az ókori Görögország legfontosabb vallási színhelye. Itt található Apollón isten szentélye és egy színház, amit a Parnaszoszi-hegy oldalába építetek, azért, hogy minden néző ne csak az előadást de a tájat és a szentélyt is láthassa.
 
Még érdekessége ennek a helynek, hogy az ókori görögök ezt a helyet tartották a világ közepének.
letöltés (18)
 
3. Az akropolisz és a Parthenon (Athén)
 
Az ókori görög építészetre jellemzőek voltak a fellegvárak, vagyis az akropoliszok, amik nehezen megközelíthető magaslatokra épített épületek voltak, nagy városok közelében és talán mind közül a leghíresebb akropolisznak az athéni Akropolisz számít. Ezen a helyen volt az uralkodó rezidenciája és a templomokat is ide építették. Mai formáját az 5.században kapta, amikor is ujjá építették a perzsák pusztítása után.
 
Az Akropoliszon építették fel a Parthenont, amit Athéné tiszteletére építettek és itt található egy 12 méter magas szobor Athénéről. Az épületet 46 darab dór stílusú oszlop alkotta, de emellett az egész épület domborművekkel volt díszítve, amik csatákat és a görög emberek minden napjait ábrázolták.
 
A Parthenon Athén egyik jelképének számít.
The Parthenon_ An Epic Monument Or a Mystery in Measurements_
 
4. Olümpiai játékok (Olümpia)
 
Az olimpia napjaink legnépszerűbb és legfontosabb sport eseményének számít és az ókori Görögországban sem volt ez más képen. Az Ókorban Olümpiai játékoknak nevezték, mivel Olümpia városánál rendezték meg, minden negyedik évben, kr. e. 776-tól kr. u. 393-ig, amikor is be lettek tiltva a játékok a keresztyén vallás védelme érdekében.
 
Az Olümpiai játékokat Zeusz tiszteletére voltak megrendezve. Olümpiában található volt 2 templom egy Zeusz és egy Héra tiszteletére, de több sport létesítmény és egy szálloda is található volt itt, egészen a VI. századig, amikor is egy földrengés teljesen elpusztította Olümpia települését és mára már csak a romokat csodálhassuk meg.
 
Érdekesség, hogy 1503 év elteltével, 1896-ban rendezték meg az első újkori olimpiai játékokat, amit az ókori olimpiai játékok mintájára rendeztek meg Athén városában és azóta is minden 4. évben újra és újra megrendezik.
Ruins In Ancient Olympia, Peloponnes, Greece Stock Photo - Image of architecture, destination_ 46647614
 
5. Thesszaloniki (Észak-Görögország)
 
Görögország északi partvidékén található és Athén után a második legnagyobb városnak számít az országban. Kr. e. 315-ben a makedónok alapították. A nevét pedig Nagy Sándor féltestvéréről kapta Thesszalonikéről, akinek a neve annyit jelent, hogy győzelem a thesszáliaiak felett.
 
Itt található többek között: Hagiosz Dimitriosz-bazilika
Hosziosz David Apostoli-templom
Hagia Szophia Apostoli-templom
Panagia Khalkeón Apostoli-templom
Hagia Ekaterini Apostoli-templom
Hagia Apostoli-templom
Fehér torony
letöltés (17)
 
6. Athosz (Észak- Görögország)
 
Athosz egy hegy és egy félsziget Görögország északi részén. Ennek a helynek az az érdekessége, hogy itt 20 ortodox kolostor található, ahol megközelítőleg 1400 szerzetes él és a vallási hagyományok miatt, a félszigetre csak férfiak léphetnek és a belépés szigorúan ellenőrzött, mindenki számára.
letöltés (3)
 
7. Mystras (Dél-Görögország)
 
A peloponnészoszi-félszigeten található, ez a kis elhagyatott település, ami egykor az egész félsziget fővárosa volt, mára nem hagyott más csak csodás régi épuleteket és egy mesés kilátást. 🙂
Mystras, Sparta - Tripadvisor
 

Görögország szigetein található nevezetességek

 
8. Monemvasia (Dél- Gorogország)
 
Monemvasia a Pelloponészoszi-félsziget dél-keleti részén található. A múltban a félsziget része volt, de egy földrengés következtében levált a szárazföldről és ma már egy 200 méter hosszú híd köti össze a szárazfölddel. 583-ban alapítottak itt egy települést és itt található egy középkori, bizánci erőd, ennek és jó földrajzi adottságainak köszönhetően nagyon sokáig meg tudta őrizni függetlenségét.
Monemvasia, a stunning medieval town
 
9. Knosszoszi palota (Kréta)
 
Feltételezhetően a Mínoszi civilizáció építette és ezen a helyen volt a civilizációjuk vallási és politikai központja is. Kr. e. 2000-1100 között használták a palotát, de mind a mai napig élénk színekben csodálhassuk meg. A palota körül kialakult várost Európa legrégebbi városának nyilvánították.
Knossos stock photo_ Image of minos, labyrinth, fresco - 26402974
 
10. Samaria-szurdok (Kréta)
 
Krétán a túrázóknak is van megfelelő úti cél, még pedig a Samaria-szurdok, ami egy 16 km hosszú szurdok kréta délnyugati részén. A túra ösvényeken az utat 4-7 óra alatt teszik meg az ide látogatók.
Samaria Gorge from Chania – how to visit without a tour
 
11. Korfu (Görögország nyugati partvidéke)
 
Görögország nyugati partvidékénél elterülő Jón-szigetek közé tartozik. A XIX. században és a XX. században főként az európai uralkodói elit látogatta a szigetet, köztük II. Vilmos német császár és Sisi magyar királyné is, akinek telke is volt ezen a szigeten.
 
De a csodás tengerparton kívül, több erőd is található itt, amit az Oszmán Birodalom ellen építettek. Az itt található városka pedig a mai arculatát a több, mint 400 évig tartó velencei uralomnak köszönheti.
Die schönsten Strände Griechenlands _ Urlaubsguru
 
12. Rodosz (Törökország partvidéke)
 
Az Égei-tenger leghíresebb és legjelentősebb szigete, ami mindössze 50 kilométerre található Törökországtól. Ezen a szigeten volt az ókori világ hét csodájának az egyike a Rodoszi Kolosszus, ami egy földrengés során összedőlt és az itt található város is súlyos károkat szenvedett. A várost újjá építették, de a Kolosszust nem, mivel egy jóslat szerint ha újjá építették volna a kolosszust akkor újabb katasztrófát kellett volna elszenvedniük a itt élőknek.
24 Fun & Historical Things To Do in Rhodes, Greece - Pause The Moment
 
13. Mykonos (Égei-tenger)
 
Két nevezetessége van, az egyik az hogy két állandó szele van, aminek köszönhetően a 40 fokos átlaghőmérsékletet, csak 28 fokosnak érezzük és, ezért sem véletlen, hogy a szelek szigetének szokták nevezni.
 
A másik érdekessége az, hogy 1954-ben volt egy hatalmas vihar és a szigeten rekedt egy pelikán, akit Pedrosnak neveztek el. Miután meghalt új Pedrost választottak, de pár éve ő is meghalt, mikor egy autó elütötte.
A photo journey in Greece
 
14. Zakynthos (Görögország nyugati partvidéke)
 
Hófehér homokos partjáról, kristálytiszta vizéről és csodás tájairól híres Zakynthos szigete, ami méltán az egyik legkedveltebb úti célok közé tartozik. Akinek pedig van egy kis szerencséje, akár teknősökkel is találkozhat az itt tartózkodása alatt.
letöltés (4)
 
15. Santorini (Égei-tenger)
 
Sanitorin egy vulkanikus sziget, 3500 évvel ezelőtt tört ki a szigeten található vulkán és akkor nyerte el a sziget a mai formáját. Görögország legkedveltebb úti célja és erről a szigetről tárul elénk a legcsodálatosabb látkép az Égei-tengerről. A szigetet a világ 7 új csodái közt tartják számon.
The best activities to do in Santorini 💙
 

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal. Ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: