Szlovákia gasztronómiája

Ma Szlovákia gasztronómiájáról lesz szó. Szlovákia egy kis és fiatal ország Közép-Európa szívében, hazánktól északra található. Maga az ország földrajzilag eléggé tagolt és nagyon nagy számú magyar kisebbség él ebben az országban, köztük én is :-). Ennek köszönhetően pedig nem beszélhetünk egységes gasztronómiáról sem. De a magyarokon kívül még a csehek is nagy hatással voltak a szlovák konyhára és van még egy tényező, ami nagyban befolyásolta a konyhájukat, ami a vallás volt.
Jellemző alapanyagai: burgonya, káposzta, bryndza (juhtúró), bab, sertéshús és a juhhús.
 
A továbbiakban pedig szó lesz a szlovák gasztronómia kialakulásáról és fejlődéséről, hagyományos szlovák ételekről, szlovák termékekről és Szlovákia borairól illetve jellegzetes italairól is szót ejtünk.
 

Kialakulása

 
1. Nagymorva Birodalom időszaka
 
Az első időszak, ami hatással volt a szlovák konyhára, az a Nagy Morva Birodalom időszaka volt. Ebben a korban a szlovákok nagyon egészségesen étkeztek, mivel az ételeiket főként köles, lencse, zab, borsó, rozs, bab és kásák alkották. Mindenképpen meg kell említenünk még, hogy ebből az időből származik a Medovina nevezetű alkoholos italuk is, ami nem más, mint méz pálinka. Érdekesség, hogy ebben a korban a szlovákok nem ették meg az állataikat, hanem eltemették őket, amikor elpusztultak.
 
2. A Magyar Királyság és a Osztrák-Magyar Monarchia időszaka
 
Ez a korszak volt a legnagyobb hatással a gasztronómiájukra. Ebben a korszakban ismerkedtek meg a burgonyával, a paprikával, elkezdetek főzelékeket és sűrű leveseket fogyasztani és egyre több húst ettek. Ennek a korszaknak a hatását leginkább az ország déli részén lehet érezni, ami az itt élő magyarságnak köszönhető. Az ország ezen részén sok sertéshúst fogyasztanak és csakúgy, mint Magyarországon itt is nagyon sok piros paprikával és csípősen készítik az ételeiket.
 
3. Csehszlovákiai időszak
 
Ez az időszak teljesen tönkre tette a szlovák gasztronómiát, mivel mindenhol csak ugyan azokat az ételeket készíthették és így nem tudod tovább fejlődni a gasztronómia. Ekkor jelent meg a knédli a szlovák konyhában, amit a csehektől vettek át. Ekkor alakult ki az az elképzelés, hogy a kacshúst csak knédlivel és káposztával lehet fogyasztani, ami sajnos még mind a mai napig így működik, ami sajnálatos, mert ennek köszönhetően a gasztronómia ezen ága nagyon lassan fejlődik. Ez az időszak egészen a rendszerváltásig tartott.
 
Most pedig jöjjön néhány, olyan étel, ami jellemzi a szlovák gasztronómiát. 🙂

Levesek

Kapustnica (káposztaleves)
 
A káposztaleves Szlovákia egyik jellegzetes étele, ami igen népszerű főként a középső és az északabbi területeken. Az elkészítéséhez szükségünk van füstölt húsra, ami lehet akár sertés akár marhahús, továbbá még savanyú káposztára és különböző fűszerekre. Általában tejföllel szokták tálalni. Nekem is az egyik kedvenc levesem, mivel nem csak finom, de igen laktató is és Szlovákiában minden évben rendeznek káposzta főző versenyeket, nagyon sok településen.
a8dc0a581ebeef096f36086128dd96c9.jpg
Strapkáč
 
Ez az étel leginkább a káposzta leveshez hasonlít, mivel lényegében ez az étel nem más, mint egy babos káposzta leves. Magát az ételt akár regionális ételnek is nevezhetnénk, mivel leginkább az ország középső részére jellemző és az ország többi részén nem igazán ismerik az emberek ezt az ételt.
50f689a706cb1416e8fdd79976b969a8.jpg
 
Demikát
 
Ez az étel nem más, mint egy juhtúrós (Bryndza) leves. Ezt az ételt juhtúróval, apróra vágott hagymával, fűszerekkel és haluskával készítik. Ezeket az alapanyagokat összekeverjük és lassan alacsony tűzön felmelegítjük, úgyhogy ne forrjon. Amikor kész, pedig tehetünk a tetejére kaprot, metélőhagymát, kenyérkockákat vagy petrezselymet. Nem is hangzik, olyan rosszul szerintem egy próbát mindenképpen megérne. 🙂
2e6d911e6e310d55863d735c9c48ff39.jpg

Főételek

 
Brydzové halušky (Juhtúrós haluska)
 
Talán ez az étel az, amit a szlovák gasztronómia jelképének is nevezhetnénk. Az egész ország területén ismerik és készítik. Az elkészítéséhez burgonyára, lisztre, sóra és szalonnára van szükség.
 
Ennél az ételnél mindenképpen elszeretném mondani, hogy mi is az a haluska? A haluska leginkább az olasz gnocchi tésztához hasonlít, de viszont a haluskánál a krumplit nyersen kell megreszelni és úgy kell össze keverni a lisztel, egy kis sóval és csak ezután kell kiszaggatni és bő forró vízben megfőzni. Miután megfőtt a teszta ki kell szedni és össze kell keverni a juhtúróval és végül pedig apróra vágott sült szalonnával tálaljuk, de egyes helyeken savanyú tejfölt is tesznek rá.
 
De a juhtúrós változaton kívül, még nagyon népszerű a káposztás illetve a joghurtos ömlesztett sajtkrémes változat is. Személy szerint nekem a sajtkrémes változat a kedvencem, de a juhtúrós is mennyei. Mindenképpen, mikor felvidéken fogtok járni, kóstoljátok meg ezt az ételt, garantálom, hogy meg fogja érni az árát. 🙂
fbcfeadf01752d9213fa33afcaaaff74.jpg
 
Lokše (Krumpli lángos)
 
A lokše nem más, mint egy burgonya lángos. Ennek az ételnek is a fő hozzávalója a burgonya. Először megfőzzük a krumplit, utána a liszttel és a sóval jól összedolgozzuk, utána kisebb szeleteket vágunk belőle és azokat pedig vékonyra és kör alakúra nyújtjuk. Végül pedig kisütjük egy serpenyőben, de zsiradék nélkül.
9e4a7d6d164a6bc2d6649cc14febd679.jpg
 
Pirohy
 
Ennek az ételnek az az érdekessége, hogy ez egy hagyományos szláv étel, ugyanis a legtöbb szláv konyhában megtalálható valamilyen formában. A tésztája lényegében ugyan úgy készül, mint a lokše tésztája, de viszont ennél az ételnél a tésztát megtöltik lekvárral vagy túróval és a tetejét pedig megszórják fahéjjal, zsemlemorzsával és porcukorral, de akár tejfölt is tehetnek rá. Végül pedig az egészet leöntik olvasztott vajjal.
8c0e822e18b549bab04aaa1bc080f2bf.jpg
 
Žemlovka (Máglyarakás)
 
A žemlovka egy igen népszerű szlovák édes főétel, amit szinte az ország teljes területén készítenek. Más néven máglyarakásnak szokták nevezni. Az elkészítéséhez szükségünk van fehér pékárura, tejre, amibe teszünk vanília cukrot és kristálycukrot, majd ebbe az édes tejbe beleáztassuk a fehér pékárut. Miután magába szívta a tejet a pékárut belenyomkodjuk kicsit egy tepsibe, utána mehet rá egy réteg lereszelt alma, amit megcsepegtetünk egy kis mézzel, aztán megint egy réteg a tejes masszából és így tovább egészen addig amíg el nem fogy az alapanyag, a lényeg csak annyi, hogy az almával fejezzük be. Végül pedig már csak megsütni kell, de 5-10 perccel azelőtt, hogy kész lenne, ki kell venni és akkor megy rá a tojás fehérjehab és amikor már az is megbarnult akkor készen is van és lehet kóstolni.
Mindenképpen próbáljátok ki otthon ha szeretitek az édes főételeket.
a737977dcd30c781c2e25d4fd2cfbdb3.jpg
 

Desszertek

 
Bratislavské rožky (pozsonyi kifli)
 
A pozsonyi kiflit már a 16.század végén és a 17. század elején ismerték, de a története igazán csak 1836-ban indult el, amikor egy pék Scheuermann megnyitott egy pékséget, ahol elkezdte árulni a pozsonyi kifliket, néhány évvel később már több pékség is árulta ezt a terméket és elkezdet az egész Osztrák-Magyar Monarchiában terjedni ennek a süteménynek a receptje. De végül sajnos ennek az ételnek a hírneve teljesen elveszett, de néhány éve újra elkezdték népszerűsíteni és Nyugat-Szlovákiában már egy népszerű süteménynek számít, ez a mákkal vagy dióval töltött kifli.
a5f9a61178fb8126dbaefb91ed767e63.jpg
 
Skalický trdelník (Szakolcai kürtöskalács)
 
Ez a termék volt Szlovákia első eredet védett terméke és csak azt a kürtöskalácsot lehet így nevezni, amit vagy Szakolca vagy Szenc járásában készítenek, vagyis Szlovákia legészaknyugatibb régiójában. Ez az étel már a 19. században létezett és az első írásos dokumentum, ami említi ezt az édességet, az Juhász Gyula költőnk kézirata, aki a szakolcai gimnáziumban tanított.
 
A huszadik század második felében kezdett el egyre nagyobb hírnévre és népszerűségre szert tenni. Még mindenképpen meg kell említenem, hogy minden év májusában szoktak egy úgy nevezett Trdlofest-et tartani, ami lényegében egy kürtöskalács fesztivál, aminek a középpontjában ez az édesség áll.
57503b21553137ab0b0ac7ee500eb02b.jpg

Szlovák termékek

 
Most pedig jöjjön néhány tipikusan szlovákiai termék, amiket mindenképpen meg kell kóstolnotok, ha ebben az országban jártok. de még mielőtt bele kezdem meg kell említenem, hogy a legtöbb szlovák termék tejből készült, így a következőkben is ilyenekről lesz szó. Na de akkor lássunk is hozzá. 🙂
 
Korbáčiky
 
A Korbáčiky lényegében egy hosszúkás henger formájú sajt. ezt a fajta terméket, szinte az összes élelmiszer üzletben be lehet szerezni. Kétféle változata van az egyik a füstölt a másik pedig a nem füstölt, nekem a nem füstölt változat jobban ízlik, de mind a kétféle változat nagyon finom, mindenképpen ajánlom nektek, hogy próbáljátok ki.
dc8bde0f7e7480f4681b796782b39832.jpg
 
Oštiepok
 
Ez a termék nem más mint egy füstölt sós sajt. Úgy tartják, hogy ez a juhászokra hagyományosan jellemző termék. Hagyományosan úgy készül ez a termék, hogy a friss feldarabold sajtot egy kerek fa formába teszik, ahol hagyják állni. Később pedig meleg sós vízbe teszik, ahol egészen addig áll amíg a sajt belsejébe is be nem jut a sós íz. Végül pedig hagyják kicsit kiszáradni és készen is van.
36717353de3cc245c973ac8d6c34ee67.jpg
 
Bryndza
 
A bryndza az egyik legikonikusabb szlovák termék, ami a szlovák konyha egyik legfontosabb alapanyaga is. A bryndza nem más, mint juhtúró, amit már a 15. századtól készítenek ezen a területen és a 18. századra már több manufaktúra is létre jött, amik ezt a terméket állították elő. Az egyik legjelentősebb manufaktúra, ami mind a mai napig működik az a Zólyom melletti Nagyszalatna községében található. A 19. századra már igen keresetté vált. Ezt a terméket leginkább a gömöri, liptói, zólyomi, oravai és trencséni régiókban készítették és készítik mind a mai napig. Mivel ezt a terméket is minden élelmiszer üzletben be lehet szerezni, így aki csak teheti vegyen belőle egyet és kóstolja meg, akár csak kenyérre kenve, mint egy fajta kenőt.
9c953f3128c4cb1b21c9de055e1f81a8.jpg
 
Žinčica
 
Ez a termék lényegében a tejgyártás egyik mellék terméke, amit úgy készítenek, hogy a tejsavót még egyszer átfőzik, amikor már kisebb buborékok alakulnak ki a tejsavó tetején akkor leállítják a főzést és utána pedig leszedik a tejsavó felső sűrűbb részét, ami már maga a žinčica.
2ee31afe060ba34d31b5e00ac50214d6.jpg
 

Szlovákia borai és borvidékei

 
Mivel Szlovákia egy részét hegyek és hegységek töltik ki, így csak az ország déli és nyugati része alkalmas szőlő termesztésre. A szlovák borok egyre nagyobb nemzetközi hírnévre tesznek szert azzal, hogy egyre több nemzetközi versenyen szereznek érmeket. Az ország 6 borvidékkel rendelkezik, amik közül az egyik Magyarországon is megtalálható, ami természetesen a Tokaji borvidék. A következőkben Szlovákia 3 legfontosabb borvidékéről lesz szó.
75a23505dc76d99b23a2b638af7f77d4.jpg
 
Tokaji borvidék
 
A tokaji borok már számos külföldi versenyen szereztek nemzetközi elismerést és érmeket. Ennek a borvidéknek az az érdekessége, hogy több itt található borospincét a vulkanikus eredetű úgynevezett tufakőzetbe vájtak, akár 8-16 méteres mélységbe. Ennek a borvidéknek van egy úgynevezett szlogenje is, ami az, hogy “Vinum Regum-Rex Vinorum”, ami magyarul annyit jelent, hogy a “borok királya-királyok bora”. Az itt termesztett szőlőfajták közé tartoznak a Furmint, a Sárga muskotály, a Hárslevelű és a Zéta.
26f1734c8f6c6dea11a82a10a9cce8e1.jpg
 
Dél szlovákiai borvidék
 
Ez a borvidék az ország délnyugati részén található és az ország egyik legnagyobb borvidéke. Az ország legjobb borászatai is, többnyire ezen a borvidéken találhatóak. Ennek a borvidéknek kedvezőek a klíma feltételei, mivel magas a napsütéses órák száma és az átlag tengerszint feletti magasság is csak 140 méter. Az itt termesztett szőlő fajták közé tartozik az olaszrizling, a Rajnai rizling, a Burgundi fehér, a Chardonnay, a Kékfrankos és a Cabernet Sauvignon, ami a világon a legtöbbet termesztet szőlőfajta .
d9d68d5db61c669d04a0a3ee16d42167.jpg
 
Kis-kárpáti borvidék
 
Ez a borvidék Szlovákia legjelentősebb és legnagyobb borvidéke, ami 12 borászati körzetre van felosztva. Itt található az ország leghíresebb borútja is. Maga a borút Pozsonyból indul és keresztül megy az összes , olyan falun és városon, amelyek a Kis-Kárpátok mentén helyezkednek el és meg kapták a “borászati” jelzőt, végül pedig Nagyszombat városában ér véget. Az itt termesztett szőlőfajták közé tartozik az Olaszrizling, a Rajnai rizling, a  Zöld Veltelini, a Burgundi fehér, a Szentlőrinci (Svätovavrinecké), ami a második legelterjedtebb szőlőfajta Szlovákiában és a Kékfrankos, ami Szlovákiában a legtöbbet termesztett kék szőlőfajta.
e39457130e29898d89f3c3d1684cb704.jpg
 
Gyümölcs borok
 
Szlovákiában egyre népszerűbbek a gyümölcsből készült borok, a legnépszerűbb gyümölcs, amiből bort készítenek az a ribizli, de készítenek még szamócából, málnából, cseresznyéből, almából és meggyből is. A ribizliborról szeretnék még annyit elmondani, hogy nagyon egészséges, mivel magas a vastartalma, így a hölgyeknek is ideális lehet. Szerintem a két legjobb borászat, ahol ribizlibort készítenek az a Pereg és a Pádár borászata.

Szlovákia italai

 
Borovička
 
A borovičkát talán Szlovákia nemzeti italának is nevezhetnénk. Ez az ital egy hagyományos szlovák ital, amit az ország északabbi, hegyvidékes területein készítettek és készítenek mind a mai napig, mivel csak ezeken a területeken képes megteremni a boróka, ami pedig az ital fő alapanyaga. Én személy szerint még nem kóstoltam, de állítólag az íze hasonlít a gin ízére.
177017d86d5619dee4ed0887e816069e.jpg
 
Medovina
 
Talán a medovina az az ital, amit Szlovákia legrégebbi italának nevezhetnénk. ez az ital nem más, mint egy mézből készült pálinka. Az ital érdekessége, hogy már a rómaiak és az ókori egyiptomiak is készítették ezt az italt, de viszont a 9. századtól már tipikusan szláv italként jelenítik meg ezt az italt. A 18. században pedig már Lőcsén (Levoča- Északkelet-Szlovákia) készítették a legjobb Medovina-t.
1420f89a6e13cf64ac6bee767eb1a323.jpg
 
Demänovka
 
Ezt az italt többféle gyógynövényből készítik és lényegében maga az ital nem más mint egy gyógynövényes likőr. 3 fajtája van az egyik a Demänovka édes, a másik a Demänovka keserű a harmadik pedig a Demänovka vörös áfonyával.
Végül pedig szeretnék még egy italt megemlíteni ha már a Demänovka-ról beszélünk, ami ugyan úgy gyógynövényekből készül és ez az ital nem más, mint a Tatra Tea, ami egyre nagyobb hírnevet és népszerűséget szerez az országhatárain kívül is.
a51a6add6d1d8d587443461d825a30d6.jpg
 
Szlovák sörök
 
Mivel Szlovákiában is népszerűek a sörök, ezért röviden szeretném is megemlíteni. Ebben az országban a sör kultúra sokkalta nagyobb volt, de sajnos a 90-es években, ez tönkre ment, mikor sok sörgyár bezárt és mára már talán az összes sör márkát külföldi cégek forgalmazzák. Érdekesség, hogy általában a szlovák sörökhöz cseh malátát használnak, ami a sör lelkét képezi. Na de ne csak beszéljünk a sörökről, hanem soroljuk is fel a hagyományos szlovák söröket, amik a következők: Šariš Zlatý Bažant és a Gemer.
e16cda1804693b6a190fdce8f52e2357.jpg

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal. Ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: