Ausztria gasztronómiája

Ausztria Európa azon országai, közé tartozik, amelyek gazdag gasztronómiával rendelkeznek. Az országra jellemző a kiváló minőségű marhahús, ennek köszönhetően nagyon-nagyon sok ételük alapját képezi ez az alapanyag. A gasztronómiájuk gazdagságát a történelmüknek köszönhetik, ugyanis a múltban Ausztria hatalmas területtel rendelkezett.
 
Érdekesség, hogy sok olyan fogás van, amire azt hinnénk, hogy tipikusan osztrák fogás és Ausztriából származik, de valójában nincs így. Az egyik legjobb példa erre a híres bécsi szelet, ami valójában Olaszországból származik és egy osztrák tábornok hozta el a receptjét Bécsbe, ahol megszerették az emberek és végül ez lett a híres bécsi szelet. 🙂
 
Az ételeiken kívül, még nagyon jó minőségű borokat is készítenek, mint például a Marion, Fehér és kék burgundit vagy éppen a Zöld veltelinit és persze az osztrák Gösser sört sem hagyhatjuk ki, szóval arról is lesz szó a következőkben. Remélem tetszeni fog.
 
Jó olvasást kívánok mindenkinek. 🙂

Levesek

Grießknödelsuppe (Grízgaluska leves)
 
Ez a fajta meleg előétel jellegzetes Ausztriára, de viszont sokak szerint az osztrák galuska és az olasz gnocchi, nem csak nyelvi hasonlóságokat mutat. De egy dolog biztos még pedig az, hogy ha grízgaluska levest szeretnénk enni akkor hiába keresnénk Olaszországba, ugyan is ez a fajta étel tipikusan osztrák fogásnak számít.
Griessnockerl – Austrian Semolina Dumpling Soup — Gin’s Kitchen
Tafelspitz
 
Maga a szó marhafartőt jelent és a belőle készült levest. Ennek az ételnek az az érdekessége, hogy a húst nem meg sütik hanem megfőzik, ami egy igen régi ételkészítési technológia. Az osztrákok a 15. századtól használják ezt a fajta eljárást, de csak marhahús esetében. Még egy érdekesség, hogy akkoriban leginkább a magyar hízó marhahúsa volt a legideálisabb ennek az ételnek az elkészítéséhez.
Tafelspitz für die kleine Küche mit Erdäpfelschmarrn und Apfelkren _ Oma Reloaded

 

Főételek

Wiener schnitzel
 
Kezdjük is rögtön a leghíresebb osztrák fogással, ami úgy mond Bécs szimbóluma is, ami természetesen a bécsi szelet, ami fiatal borjúhúsból készítenek. Ahogy már a fentiekben is írtam, ez az étel valójából Észak-Olaszországból származik, ahol már a 16.században készítettek kenyérmorzsába forgatott hús szeletett. A legenda szerint az osztrák Radetzky tábornagy hozta el ezt az ételt Ausztriába, ahol a szakácsok tökéletesítették a receptet.
Wiener Schnitzel with Pork

 

Eszterházy rostélyos
Már az étel neve is azt tükrözi, hogy a híres Eszterházy családnak nem csak a politikában és a művészetben volt nagy szerepe, de a gasztronómiában is. Főként Eszterházy Miklósnak, aki amellett, hogy Mária Terézia testőrségének volt a vezetője, ő neki köszönhetjük ezt a gasztronómiai fogást is. 
letöltés (1)
 
Kärnten Kasnudel
 
Más néven ezt az ételt karintiai töltött tésztácskának hívják, amit Ausztria déli részén készítenek. Olvasztott vajjal szokták fogyasztani, de ebben a térségben népszerűbb az apróra vágott sült szalonna, amit Sasaka-nak hívnak, ami szlovén eredetű szó apróra vágott szalonnát jelent.
Kärntner Kasnudel

 

Fiákergulyás
 
Ez az étel nem más mint egy marhahúsból készült ragu, amit kolbásszal és tükörtojással díszítenek. A ragu egy fontos alapanyaga a pirospaprika, amiből a legjobb minőségű Magyarországról származik. Egyesek szerint a nevét a híres bécsi kocsisok csillapíthatatlan étvágyáról kapta.
Fiakergulasch

 

Desszertek

Linzertorta
 
A linzertorta a Sacher torta mellett a második leghíresebb osztrák édesség. Az Ausztria északi részén található Linz városából származik ez a torta és receptje. Érdekessége, hogy a torta receptje a világon az első írásban fellelhető tortareceptnek számít. A története 1822-ben kezdődik, mikor ugyanis egy francia fiatalember kezd Linz városában dolgozni egy Cukrászmester özvegyénél és ettől a pillanattól kezdve a torta hírneve egyre csak nagyobb és nagyobb lett.
letöltés (2)
 
Sacher torta
 
Biztos vagyok benne, hogy aki szereti a csoki tortát annak ismerősen hangzik a Sacher torta elnevezést. A Sacher tortát Franz Sacher találta fel 1832-ben és mára már Ausztria legkedveltebb tortája lett. A hatalmas sikerét természetesen az ízének és elegáns kinézetének köszönhette. A világhírnevet még sem Franz Sachernek, hanem a fiának köszönheti Eduard Sachernek, aki az egész világon ismertté tette ezt a tortát. 🙂
letöltés (2)
 
Kaiserschmarrn (Császármorzsa)
 
A Császármorzsát először Ferenc József császár idején készítették. Feltételezések szerint maga a császár készítette el magának, még pedig azért mert szerette az egyszerű tésztás ételeket, amikben csak tojás, liszt, tej és cukor van. Sajnos nem lehet biztosra tudni, hogy tényleg így volt e, de minden esetre érdekes feltételezés.
Még egy tipp azoknak akik szeretnék elkészíteni otthon, amikor elkészült kóstoljátok meg lekvárral, szerintem úgy a legfinomabb. 🙂
letöltés (3)

 

Ausztria borai és borvidékei

Mivel Ausztria nagy részét az Alpok hegyvonulata tölti ki, így csak az ország keleti része alkalmas a szőlő termesztésre és így a bor készítésre is. Az ország 4 borvidékkel rendelkezik, amikről most szó lesz.
Get to Know Austria’s Wine Regions _ Wine Enthusiast
 
Alsó-Ausztria
 
A Bécstől északra található Alsó-Ausztriai borvidék, az ország legészakabbik és legnagyobb borvidéke. De viszont, aki a bor kedvelője és szereti kipróbálni a bor különlegességeket, akkor ő neki tökéletes úticél lesz ez a vidék, mivel itt 3 olyan bor különlegességet is meglehet kóstolni, amit csak ezen a vidéken készítenek. Ilyen például a Steinfeder, a Federspiel és a Smaragd. Amikor helyi bort szeretnénk vásárolni és biztosak szeretnénk lenni abban, hogy helyi bort veszünk, akkor válasszuk mindig azokat a borokat, amiket DAC címkével láttak el, ugyanis ez a címke jelöli a helyi borokat.
Helyi borok közé tartozik a: Zöld veltelini és a Rizling
letöltés (6)
 
Bécsi borvidék
 
Bécs egyedülálló város egész Európában, mivel 660 hektárnyi szőlőtermő területtel rendelkezik, ezért a város gazdasági szempontból az egyetlen olyan város Európában, ahol jelentős mennyiségben tudnak bort előállítani. A termőterületek legnagyobb része Bécs északkeleti és déli részén található. Ez a borvidék is rendelkezik különlegességgel, ilyen a Gemischter Satz, amihez különféle szólófajtákat termesztenek egy helyen és egyszerre szüretelik le. De emellett még készítenek itt: Zöld veltelini-t
                                                                              Chardonney-t
                                                                              Fehér és kék burgundit
Wein
 
Burgenland-i borvidék
 
Ausztria második legnagyobb borvidéke és kiváló minőségű borok készülnek itt. Talán ez a borvidék a leggyorsabban fejlődő borvidék egész Ausztriában, ugyan is 1990-ben elindult egy fejlődési hullám a régióban, ami még napjainkban is tart. Kedvező klíma feltételek uralkodnak ezen a területen, 300 napsütéses napok száma, termékeny talaj és persze a borászok kiváló tapasztalatai teszik ilyen nagyszerűvé ezt a borvidéket.
Az itt termesztett szőlőfajták: a Kékfrankos
a Zweigelt
letöltés (7)
 
Stájerország-i borvidék
 
Ez a Dél-Ausztria területén található borvidék, úgy nevezett hegyi bortermelési kategóriába tartozik, mivel az itt található szőlőtermő területek meredek hegyoldalakon vannak és így több gondozást és odafigyelést is igényelnek. Ez a vidék a gyümölcsös és friss fehérborairól ismert, de ugyan akkor készítenek vörösbort is. A leghíresebb itt termesztett borok közé tartozik a Savignon Blanc, az Olaszrizling és a Marion
letöltés (4)

Ausztria sör kultúrája

Szerintem abban egyet érthetünk, hogy a németek és csehek mellett az osztrákok is kiváló minőségű söröket készítenek. Most pedig Ausztria leghíresebb söréről lesz szó a Gösser-ről, ami talán nem csak Ausztria de Európa egyik legrégebbi söre is.
 
Gösser
 
Ausztria legrégebbi és legnépszerűbb sör márkája, amit 1010-ben kezdtek el gyártani egy Benedek-rendi kolostorban. Az év századok alatt nagy hírt szerzet magának a sör és készítői, oly annyira, hogy állítólag 1797-ben Bonaparte Napóleon is ellátogatott Göss-be ahol a sör készül egy béketárgyalás ideje alatt. 1860-ban pedig létre jött maga a sörgyár és ettől kezdve egészen napjainkig csak növekedett és terjeszkedett ez a sör márka. 1980-ban pedig megérkezett Magyarországra is.
Cerveja Gösser Beer Export - Gösser

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal. Ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: