Svájci gasztronómia

Svájc Európa nyugati részén található hegyvidéki ország. Svájc gasztronómiájára több ország is hatással volt, mint például Franciaország, Németország és Olaszország. Ebben az országban nagyon fontos, hogy friss és egészséges ételeket főzzenek. A marhahús, a tej és tejtermékek, azok az alapanyagok, amik nagyon fontosak a svájci gasztronómiában.
Alapanyagok: Húsok: marhahús
                                       borjúhús
                                      sertéshús
                                     szárnyasok
                        Zöldségek
                       Pirított kenyér
 
Még egy dolog, ami lényegében összefoglalja a svájci gasztronómiát, ami nem más mint az, hogy a svájci gasztronómiában harmónia és sokszínűség uralkodik.
 
Na de akkor vágjunk is már bele, azokba a svájci ételekbe és persze a csokik és a svájci sajtok se fognak ki maradni. 🙂

Levesek

Mivel Svájc esetében, már egy hűvösebb klímájú országról beszélünk, ezért ebben az országban már gyakrabban készítenek és népszerűbbek is a levesek. A legnépszerűbbek a Luzerni sajtleves, a Zurichi paradicsomleves és a Schaffhauseni krumplileves.
 
Luzern-i sajtleves
 
A Luzerni sajtleves, egy igen laktató és tartalmas leves, köszönhetően annak, hogy a sajt mellett még kenyeret is tesznek bele. Persze ennek a levesnek is többféle elkészítési módja van, mivel a leves ízét nagyban befolyásolja, hogy milyen minőségű és fajtájú sajtot használunk az elkészítéséhez vagy lehet több fajta sajtot is bele tenni és természetesen a kenyértől is függhet.
 
Schaffhausen-i krumplileves
 
Ezt a fajta levest Svájc legészakabbik régiójában készítik. Az elkészítéséhez burgonyát, tejet, vajat, fűszereket és sajtot használnak és pirított kenyérrel tálalják, de akár sonkát is tehetünk bele. 
Ham and Cheese Potato Soup Recipe - Show Me the Yummy

Főételek

Fondue
 
A Fondue Svájc nemzeti étele. A Fondue-t úgy nevezett fondue üstben készítik, még pedig olyan módon hogy az üst belső falát bekenik/bedörzsölik fokhagymával és a fokhagymának az illata annyira beivódik az üst falába, hogy ezentúl csak ezt a fajta Fondue-t lehet benne készíteni. Mind ezek után sajtot olvasztunk bele, de szükségünk van hozzá alkohol tartalmú folyadékra, mint például sörre, borra vagy cseresznyepálinkára és fűszerekre, amikkel ízesítjük a sajtos fondue-t. Leggyakrabban zöldségeket és kenyeret szoktak bele mártogatni.
 
A svájciak számára a Fondue nem csak egy étel hanem egy családi vagy éppen egy baráti program. Számokra ez olyan, mint nekünk az, amikor elmegyünk a barátainkkal egy üveg finom borra vagy egy korsó sörre.
The ultimate swiss cheese fondue recipe _ delicious_ magazine
Több mint 100 különféle Fondue-t tartanak számon a világban, szerintem az egyik legismertebb fajtája, ami nálunk is eléggé elterjedt, az az amikor olvasztott csokiba mártogatunk különbözőféle gyümölcsöket. Ezt a fajta Fondue-t az amerikaiak találták ki a 60-as években.
Dessert Recipe - Crock Pot Chocolate Fondue - A Thrifty Mom - Recipes, Crafts, DIY and more
 
Raclette
 
A Raclette nem más, mint egy benti grillező. Két részből áll, a felső részén lehet sütni kenyeret vagy zöldségeket is, az alsó részén pedig kis tálcák vannak, amin minden résztvevő saját magának állíthatja össze az ízeket.
 
A Raclette kevésbé ismert mint a Fondue, de ugyan olyan jó hangulatot tud teremteni, amikor az egész család, az étkező asztalnál ülve benti grill party-t rendez.
Delicious traditional Swiss melted raclette cheese on diced boiled or baked potato_ - Buy this stock photo and explore similar images at Adobe Stock

 

Italok

Rivella
 
A Rivella Svájc nemzeti italának számít. Az ital alapját a tejsavó adja és a legnagyobb erőssége az, hogy mind a mai napig megtudta őrizni az ízét, olyannak amilyen akkor volt, amikor még csak kis családi vállalkozás volt. A Rivella nagyon egészséges és magas a fehérje tartalma is, így a sportolók számára is ideális. Az érdekessége ennek az italnak az, hogy már 1958-ban kiadta az első cukor mentes változatát és szerintem ez is azt mutatja, hogy már a kezdetektől fogva nagyon fontos volt a cég számára, hogy egészséges ital készítsenek.
Rivella verpasst sich ein neues Design_ Hier sehen wir eine weltoffene Schweiz - und Berge _ Blick
 
Svájci csoki
 
Milka
 
A Milka csokoládé Európa egyik legnépszerűbb csokoládé márkája és szerintem nincs olyan ember akinek, ne lenne meg a kedvenc Milka csokija, legalább is én nem tudom elképzelni :-), mert aki szereti a csokit, annak biztos, hogy meg van a kedvenc Milka márkája.
 
Most pedig jöjjön pár infó magáról a cégről. 2001-ben ünnepelte a századik születésnapját. A cég már a kezdetektől kezdve gyors ütemben fejlődött, 1949-re már Argentínába is megérkezett a “lila tehén”. Magyarországra csak 1991-ben érkezett meg, a rendszerváltás után.
Milka Chocolate
Toblerone
 
A Toblerone idén ünnepli a 111. születésnapját a Svájcban található Bern városában. Ezt a fajta csokit is, csak úgy mint a Milkát, ezt is Európa számos pontján meg lehet kóstolni. Az érdekessége, ennek a csokinak, hogy különböző méretekben készítik. A legkisebb csokinak mindössze 10 cm a hosszúsága, míg a legnagyobb csokinak 1 méteres a hosszúsága és akár 4 és fél kilogrammos is lehet.
Toblerone Brownies with Cream Cheese Ribbons!

 

Svájci sajtok
 
Appenzeller
 
Ezt a fajta sajtot Svájc észak-északkeleti régióiban készítik, tehén tejből. Legalább 3 hónapig kell érlelni ezt a fajta sajtot és a súlya pedig elérheti a 8 kilogrammot is. Több fajtája is létezik és minél tovább van érlelve annál fűszeresebb az íze.
Appenzeller Schaukaeserei (Stein) - 2020 All You Need to Know BEFORE You Go (with Photos) - Tripadvisor
 
Ementáli
 
Az Ementáli sajt a világ egyik leghíresebb svájci sajtja, amit Bern környékén készítenek. Egy ementáli sajt elkészítéséhez 12 liter nyers tejre van szükség. A kész sajtnak az átmérője 85 cm és akár a 100 kilogrammot is elérheti a súlya.
Emmentaler Käse

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal. Ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: