Szlovén gasztronómia

Ma Magyarország délnyugati szomszédjáról lesz szó, ami nem más mint Szlovénia. A szlovén konyhára több ország is hatással volt a történelem során, északon érezhető az osztrák hatás, ami abban nyilvánul meg, hogy Szlovéniában is kedvelt ételnek számít a bécsi szelet. Aztán az ország déli részén érezni az olasz hatást, aminek köszönhetően ebben a régióban kedveltek a tészta félék és a pizza félék is. Legvégül az ország keleti részére Magyarország volt hatással, ezt onnan tudhatjuk, hogy ebben a régióban népszerűek a kolbászok, a rétesek és a gulyás is.
A konyhájukra nagy hatással volt még az is, hogy az ország nagy részét erdő borítja, így jellemzőek a vadhúsból készült ételek, főként őz és szarvashúsból készült ételek. Köretnek pedig krumplit és savanyúságokat fogyasztanak, ami részből a magyar hatásnak is köszönhető.
Természetesen a tengerpart mellett, az ország déli részén nem csak tésztaféléket és pizzákat fogyasztanak, de jellemzőek a halak és a tengergyümölcsei.
Na most pedig akkor lássuk Szlovénia tradicionális és népszerű ételeit. 🙂

Levesek

Szlovéniában jellemzőek a sűrű és laktató levesek, ami annak köszönhető, hogy az itt élő emberek sokat dolgoztak, főként az erdőkben és a mezőkön, és ezért szükségük volt a kalóriában dús és laktató levesekre, hogy legyen energiájuk a további munkához.
Na de akkor lássuk is az első ilyen levest a Jota-t. 🙂
Jota
Ez egy igen laktató és kalória dús leves, amit babból, savanyú káposztából, szalonnából, retekből és főt kolbászból készítenek. A sportolók és a túrázók számára ideális ez az étel, mivel elegendő energiát képes biztosítani a szervezetnek.
Amellett, hogy ez a leves leginkább Szlovéniára jellemző, hasonló ételekkel találkozhatunk Horvátországban és Olaszországban is, ami annak köszönhető, hogy ezt az ételt főként az észak-adriai térségben készítik.
Szerintem nagyon jól néz ki és én biztos kifogom próbálni. 🙂
Slovenian cabbage jota, which is a delicious chowder of sauerkraut_ Smoked meat would commonly be involved, in this you'll find two whole pork ribs served in the soup_
Ričet
Csak úgy, mint az előző ez az étel is laktató és kalória dús és sok energiát képes adni a szervezetnek.Teszünk bele ugyan úgy babot, búzát, petrezselyemet és különféle zöldségeket és persze sertéshúst. Ez a fajta leves, főként az ország középső részére, vagyis a főváros és környékére jellemző.
Érdekessége, hogy ezt az ételt,nagyon gyakran szolgálják fel a szlovén börtönökben a raboknak.
Ričet (pron_ Richet) - Barley soupRičet

Főételek

Kranjska klobása
A neve magyarul Kranji kolbászt jelent. Ez egy tradicionális szlovén étel, amit a hagyomány szerint savanyú káposztával szoktak fogyasztani, de vannak helyek, ahol mustárral vagy tormával és egy kis kenyérrel fogyasztanak.
Ha már a Kranji kolbászról beszelünk, akkor meg kell említenünk azt is, hogy egyszer Ferenc József Osztrák császár azt mondta erről az ételről, amikor megkóstolta, hogy “Ez egy nem mindennapi kolbász”. Szóval, ha már ő is így nyilatkozott, akkor ha van rá lehetőségünk akkor mindenképpen ki kell majd próbálnunk ezt az ételt is. 🙂
Kranjska klobasa, vegetables and mustard_ Get in my mouth, please_

Desszertek

Ha már a desszertekről van szó, akkor mindenképpen meg kell említenünk, hogy a szlovén gasztronómiában a desszertekből van a legtöbb. Szerintem ez nagyon különös, mivel általában a főételekből szokott a legtöbb lenni.
De ez is azt mutassa, hogy annak ellenére, hogy Szlovénia sokáig nem volt független ország, még is képes volt egy olyan konyhát létre hozni, ami eltér a többi nemzet gasztronómiájától. 😉
Bledi krémes
Ezt a süteményt először a Bledi-tó mellett található Bled városában készítették el, pontosabban az itt található Park Hotelben Ištvan Lukačevič találta ki 1953-ban és azóta ez a sütemény lett a város szimbóluma és mára több, mint 10 millió szeletett adtak el belőle.
A mi krémesünk is hasonló a Bledi krémeshez, de én ajánlom mindenkinek, aki a Bledi-tó környékén jár, hogy ha teheti akkor próbálja ki az eredeti Bledi krémest is, én mindenképpen kifogom próbálni.
Lake Bled_ Stunning Views from Tito’s Private Villa

 

Potica
Potica egy tradicionális szlovén desszert, amit húsvétkor és karácsonykor szokta fogyasztani ebben az országban. Én személy szerint leginkább a kuglófhoz tudnám hasonlítani. A töltelékét főként dió és mazsola alkotja. Hagyományosan kerámia edényekben készítik.
Traditional Slovenian Dishes Served on Christmas - Global Storybook

 

Prekmurska gibanica
Szlovénia egyik legkülönlegesebb desszertjéről van most szó. Az ízvilágáról annyit kell tudni, hogy nagyon sok íz keveredik benne, mivel tesznek bele almát, diót, mazsolát, mákot, túrót és akik otthon készítik lekvárt is szoktak hozzá tenni.
Ezt a süteményt Prekmurje régiójában találták ki, ami az ország észak-keleti részében található, így azok az embereknek, akik Magyarország Dél-nyugati részén élnek, elég lehet ha csak átmennek a határon és meg is kóstolhatják az eredeti recept alapján készült süteményt.
Cinnamon and Thyme_ Prekmurska gibanica

 

Szlovénia sörei

Laško pivo
A Laško sör Szlovénia egyik legkedveltebb söre. A sörgyárat 1825-ben alapították Laško városában, ahonnan a nevét is kapta. Érdekessége, hogy a II. Világháború után ez a sörgyár volt Jugoszlávia 5. legnagyobb sörgyára és 1991-ben már a legnagyobb sörgyár volt egész Jugoszláviában.
slovenian beer
Union pivo 
A Laško sör mellett az Union sör a másik kedvenc az országban. Az Union sörgyár 1864-ben indult, mint a Kosler testvérek családi sörfőzdéje. 1910-től pedig már kis gyárként működött. 2016-ban pedig a Laško és az Union sörgyár egyesült, és érdekesség még az is, hogy 1987-től működik itt egy sör múzeum is. 🙂
Union brewery - illustration for beer label

Szlovénia borászata

Rögtön egy érdekességgel kezdenék, még pedig azzal, hogy a történészek szerint Szlovéniában hamarabb termesztettek szőlőt, mint Franciaországban, Spanyolországban vagy mint Németországban. Az ország 3 borvidékkel rendelkezik.
Szeretnék még egy érdekességet elmondani nektek, még pedig azt, hogy a Kékfrankos és Kékoportó vagy más néven Oportó szőlőfajták feltételezhetően Szlovéniából származnak.
Annak ellenére, hogy az ország ilyen nagy történelmi múltra tekint vissza, ami a borászatot illeti érdekes, hogy mégse szerzett nemzetközi hírnevet, ami feltételezhetően annak is köszönhető, hogy az ország évi bor termelésének mindössze 5-10% export, ami főként az USA-ba, Bosznia Hercegovinába és Horvátországba megy.
Wine growing regions of Slovenia

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal. Ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: