Horvát gasztronómia

Horvátország, Magyarország déli szomszédja, a Balkán-félszigeten található. Történelmének köszönhetően nagyon sok hatás érte, mivel attól kezdve, hogy a Magyar királyság a középkorban elfoglalta az ország nagy részét, egészen a 90-es évekig nem volt független. Az ország északi részére a magyarok voltak hatással, a déli és a dél-nyugati részre az olaszok és a középső részre pedig a törökök voltak nagy hatással.
Horvátországra is jellemző ételkészítési mód a grillezés, ezért is népszerű ételeik közé tartozik a grillezett hal és, mivel az Adria-tenger partján fekszik, ezért a tengerparti régiókban nem csak a halak, de a tenger gyümölcsei is népszerűek.

Jellemző még a horvát konyhára, hogy zsír helyett olívaolajat használnak és az ételeikhez gyakran használnak vörösbort, ami az olasz hatásnak köszönhető.

Most pedig vágjunk is bele és lássuk az ételeket, amiket meg kell kóstolnod ha Horvátországban jársz. 🙂

Horvátország ételei

Szarvasgombás tészta
Horvátország is egyike, azon kevés országoknak, amelyekben megterem a szarvasgomba. Az ország északi részén készítik ezt az ételt, mivel csak ebben a régióban terem meg a szarvasgomba.
Elkészítése könnyű, mivel csak készítünk egy szarvasgombás-tejfölös mártást, amit ráöntünk a főtt tésztára és készen is vagyunk.
Istrian pasta truffles
Tengergyümölcsei
Horvátország tengerparti vidékén jellemzőek a tengergyümölcsei, vagyis a különféle rákok, kagylók és tintahalak. A tengergyümölcseiről fontos tudni, hogy csak frissen ajánlott enni, mivel ha olyat eszünk ami nem friss akkor igen rossz gyomor rontást kaphatunk, ezért a tengerpart menti területen a legjobb kipróbálni ezeket, ahol biztos, hogy friss alapanyagokból dolgoznak.
Sveti Stefan & Budva, Montenegro
Riba sa žara
Ezt az ételt is a tengerpart mentén készítik és ez nem más mint a grillezett hal, amit sóval, borssal, olívaolajjal fűszereznek és szabad tűz fölött grill rácson készítenek.
Whole Grilled Fish with Lemon (Riba na Rostilju)
Brodet
Ez az étel lényegében egy ragu, amit tengergyümölcseiből és halakból készítenek, sok fűszerrel és polentával tálalnak, ami egy kukorica lisztből készült étel.
Flavours of Croatian Adriatic_ Brudet, Brujet or Brodet
Pasticada s njokima
Ezt az ételt Horvátország legdélebbi régiójában Dalmáciában készítik és szinte minden családnak meg van a saját receptje erre az ételre. Magát az ételt úgy készítik, hogy a borjúhúst napokig borecetben pácolják, mikor ezzel készen vannak akkor órákig párolják először a saját levében, majd pedig vörösborban. Szokás szerint pedig gnocchi-val tálalják.
Pašticada s njokima 3
Strukli
Ez egy népszerű édesség, amit főként Észak-Horvátország területén készítenek és leginkább a mi rétesünkhöz tudnám hasonlítani. Nagyon hasonlít a szlovén Štruklji-re. Különféle töltelékkel készítik, mind például túróval, szarvasgombával, sajttal vagy áfonyával.
Zagorski štrukli

Horvátország borászata

Horvátország 4 borvidékkel rendelkezik. Északon van a szlavóniai és a horvát felvidéki borvidék, délen van a dalmáciai borvidék és nyugaton található a isztriai borvidék. Az elmúlt években Horvátországban egyre jobb és jobb minőségű borokat készítenek, mind a fehérborok és mind a vörösborok terén is. A fehérborok közül a legnépszerűbb a plavac mali, a vörösborok közül pedig a graševina a legnépszerűbb, amit mi úgy hívunk, hogy olaszrizling.
Introduction To Croatian Wines _ Wine Folly

Na de akkor lássuk azokat a borokat. 🙂
Plavac mali
Horvátország fő kék szőlőjének számít és a dalmáciai borvidéken termesztik és készítik is. A bor igen gazdag gyümölcsös íz világgal rendelkezik, ami sokak számára kedvelté teszi. Érdekessége, hogy ebből a szőlő fajtából készült el Horvátország első eredett védett bora is.
Bin 412 • Pgh🍷Events on Instagram_ “Who’s had a Plavac Mali_ Widely grown on the Dalmatian coast from Croatia through Bosnia and Herzegovina, this is the offspring of…”
Graševina (Olaszrizling)
Ezt a bort mi is ismerjük, egy közepesen testes aromás fehérborról van szó, ami Közép-Európa szerte szinte minden országban megtalálható. Érdekessége, hogy feltételezhetően Horvátországból származik ez a fajta bor.
Welcome! Beverage Trade Network
Pošip
Mikor 1976-ban Horvátország részt vett a párizsi kóstolón és meg is szerezte az első helyett, már önmagában hihetetlen dolog volt és Miljenko “Mike” Grgich, aki képviselte az országot, magával vitt egy üveg Pošip-ot is, ami azonnal a kóstolók kedvence lett, amit a különleges ízvilágának köszönhetett.
Ha megkóstoljuk ezt a bort akkor almás, vaníliás, citrusos és mandulás íz világot fedezhetünk fel benne, ami sokak számára köztük nekem is kedvelt ízvilág.
Croatia for Food Lovers _ oregon girl around the world

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal. Ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: