Bulgária gasztronómiája

Bulgária Európa délkeleti részén található, a Balkán-félszigeten a Fekete-tenger partján. Bulgária konyhájára legnagyobb hatással a törökök voltak, ami a több száz éves török uralomnak köszönhető, de mellettük még a görögök, a szerbek és a rómaiak is hatással voltak rájuk.
 
Bulgária gasztronómiájára jellemző, hogy sok zöldséget, sok halat és sok húst fogyasztanak, főként bárányhúst. De még sok joghurtot is, például a tejföl helyett is joghurtot használnak és ezt a szokást a görögöktől vették át.
 
Most pedig jöjjön pár tipikus bolgár étel, amiket meg kell kóstolnod ha Bulgáriában jársz. Lesznek köztük saláták, levesek, főételek és desszertek is, aztán pedig beszelünk a bolgár italokról is.
 
Na de akkor vágjunk is bele. Jó olvasást kívánok hozzá. 🙂

Bulgária ételei

 
Sopszka
 
Ezt a salátát Bulgárián kívül is kedvelik, mint például Szerbiában, Macedóniában és Csehországban is. Az elkészítéséhez szűkség van uborkára, paprikára, paradicsomra, hagymára, sóra, fehérbor ecetre, olívaolajra vagy napraforgó olajra és juhsajtra. A zöldségeket kockára felvágjuk és megsózzuk, utána leontjuk az olívaolajjal és fehérborecettel, a tetejére pedig juhsajtot reszelünk és készen is van.
Az igazi sopszka saláta receptje_ ilyet kapsz a bolgár tengerparton
Bob csorba (bab leves)
 
Ez az ételük hasonló, mint a mi bablevesünk. Megy bele természetesen bab, darabokra vágott hús, paradicsom, hagyma, fodormenta, borsfű és sárgarépa. Régiónként természetesen eltérhet az elkészítési módja, ezért van, ahol tesznek bele joghurtot is.
Bulgaria_ Bob Chorba (Bean Soup)
Tarator
 
Ez egy hideg uborka leves, amit Bulgárián kívül még Albániában és Macedóniában is készítenek. Az elkészítéséhez szükségünk van uborkára, dióra, növényi olajra, joghurtra, kaporra és vízre. Vannak helyek, ahol ezt a fajta levest jéggel szolgálják fel.
Cold Yogurt Cucumber Soup - Tarator
Kavarma
Az egyik legnépszerűbb és legismertebb bolgár ételnek számít. De ez az ételük is régiónként változik, ezért többféle változata is van ennek az ételnek. Az egyik változatát sertéshússal, a másikat marha hússal a harmadikat pedig csirkehússal készítik.
A kavarma elkészítéséhez szükségünk van húsra, zsírra, póréhagymára és zöldségekre.
Slow Cooker Bulgarian Kavarma
Sarmi
 
Ez az étel lényegében olyan, mint a mi töltött káposztánk, de persze a bolgárok is másképpen csinálják egy kicsit és ők lényegében egy átmenetet képviselnek, mivel náluk készítik káposzta levélbe és szőlőlevélbe is .
Önmagában ez az étel nem is lenne érdekes, de az a dolog, hogy minden országban ahol török uralom volt, megtalálható ez a fajta étel, ami nálunk töltött káposzta az a bolgároknál sarmi, a görögöknél pedig dolmades.
Érdekes az, hogy ez az étel Bulgáriában egy hagyományos karácsonyi étel.
Sarma_ the Bulgarian version of Sushi
Lyutenitsa
 
Ez egy kenő, amit pirítósra kennek. Azt mondják, hogy a lytenitsa a bolgár gyerekek kedvence. Az elkészítéséhez szükségünk van paprikára és paradicsomra, ami az alapját adja meg és utána megy bele a foghagyma, a kömény, só, bors, olíva olaj és tehetünk még bele hagymát, chilit, majonézt és citromlét is.
Red Pepper And Tomato Spread Lutenitsa Recipe
Cozonac
 
Ez egy gyümölcs kenyér, amit cukorral, tojással, tejjel, vajjal, mazsolával és citromhéjjal ízesítenek. Ez a fajta gyümölcs kenyér Bulgáriából és Romániából származik, de természetesen gyümölcs kenyeret a világ számos pontján készítenek, talán a leghíresebb az a panettone Olaszországból. Bulgáriában hagyományos húsvéti desszertnek számít a cozonac.
Őszintén megmondom, hogy én nem szeretem a gyümölcs kenyereket, de ezt még én is szívesen megkóstolnám. 🙂 🙂
Re_ Happy Easter with Romanian Traditional food
Garash
 
A carash egy hagyományos bolgár csokitorta, amit dióból, kristály vagy porcukorból, tojás fehérjéből és természetesen csokiból készítenek. Ami az eredetét illeti észak-kelet Bulgáriából származik ez a torta, pontosabban Ruse városából, ami Bulgária ötödik legnagyobb városa.
Garash cake {walnut meringue + dark chocolate cream} - Viktoria's Table

Bulgária italai

 
Rakija
 
Ez az ital egy gyümölcs pálinka, amit többféle gyümölcsből készíthetnek el, mint például almából, barackból, körtéből, meggyből, szőlőből vagy fügéből.
A Balkán-félszigeten található összes országban találkozhatunk ugyan ilyen nevű vagy ehhez hasonló itallal, de a történészek, úgy gondolják, hogy az eredeti Rakiját Bulgáriában készítették el. Ez az ital Bulgária nemzeti itala is.
Dibonis Rakija
Mehta
 
Édes menta likőrről van szó, ami nagyon népszerű Bulgáriában. Lényege, hogy természetes összetevőkből kell készíteni, mint a fodormenta-olaj. Koktélokba is szokták használni Masticával keverve.
сироп от мента
Mavrud
 
Bulgária borai közül mindenképpen, legalább a Mavrud-ot meg kell említeni. A Mavrud egy tiszta aromájú vörösbor, amit Bulgária 5 borvidéke közül a Thrace borvidéken termesztenek.
Mavrud dry red wine from region of Brestovitsa_

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal. Ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről. 🙂 További szép napot. 🙂

One thought on “Bulgária gasztronómiája

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: