Spanyol gasztronómia

Múlt évben volt szerencsém eljutni ebbe a csodás országba, az osztály társaimmal és ott tölthettünk 2 hetet egy projekt keretén belül. Ennek a projektnek köszönhetően sok mindent megtanulhattam az országról és annak konyhájáról, mivel volt szerencsém egy kis városi, családias étteremben dolgozni, de persze mindent nem sikerült megtanuljon, hisz ez az ország hatalmas gasztronómiával erendelkezik.
Mindenképpen meg kell említenem még azt is, hogy Spanyolország egy hatalmas ország, így a konyhájuk is régiónként változik. Nekem a galíciai területre volt szerencsém eljutni.
 
Na de egy kis nosztalgia után, vágjunk is bele a spanyol gasztronómiába. 🙂

A spanyol konyha

 
Mivel Spanyolország Európa délnyugati részén található a pireneusi-félszigeten, ezért sok halat és tenger gyümölcseit fogyasztanak, amik nagyon egészségesek és a sportolók számára is kiváló fehérje forrás.
 
Spanyolországban többféle kulturális és gasztronómiai szokások keverednek, ami annak köszönhető, hogy többféle nép csoport él itt, köztük a mórok, a katalánok és a spanyolok. A spanyol konyhára a mórokon és a katalánokon kívül még nagy hatással voltak a rómaiak, a zsidók és az arabok is, mindez annak köszönhető, hogy az ország nagyon közel van Afrikához és több száz éven keresztül arab megszállás alatt volt az egész félsziget. Az Ókorban pedig a Római Birodalom egyik provinciája volt. A másik dolog, ami nagy hatással volt az ország gasztronómiájára az, hogy az ország területe nagyon tagolt, több hegységgel és szigettel rendelkezik.
 
Kiváló minőségű zöldségeket és gyümölcsöket termesztenek. A világ olíva olaj készletének pedig 40% Spanyolország adja. A fűszerek közül pedig a sáfrány és az ánizs is nagyon jó minőségű ebben az országban.
 

A spanyol konyha jellemzői: Sok zöldség és gyümölcs használata

                                                   Tenger gyümölcsei

                                                   Hideg levesek
                                                   Borjúhús
                                                   Tapas (ejtsd: tapasz)
 
A tapasok, kis adag előételek, amiket az ebéd és a vacsora előtt fogyasztanak de vannak úgy nevezett tapas bárok, ahol kifejezetten csak tapasokat lehet enni. Igaz, hogy kis adagokat adnak, de jó társasággal és egy pohár borral nagyon jó élmény lehet mindenki számára és nagyon hangulatos.
 
A spanyolok étkezése nagyon eltér a mi megszokott étkezésünktől. Ők reggelire megisznak egy kávét és esetleg esznek mellé egy édes croissant-ot vagy churros-t. Ebédelni 2 órától 4 óráig szoktak és csak úgy mint a vacsora az ebéd is igen bőséges, vacsorázni pedig este nyolctól tízig szoktak.
 
Most pedig következzen pár tipikus spanyol étel. 🙂
Tortilla de España (Spanyol omlett)
Ez egy tipikus spanyol tapas, a legtöbb étterembe kapható. 3-5 cm magasságú. Elkészítése nagyon egyszerű és az elkészítéséhez csak krumplira, tojásra olíva olajra és tengeri sóra van szükség.
 
Mikor a sulimmal megérkeztünk Spanyolországba és közös vacsoránk volt a vendéglátoinkkal, akkor ezt a tapast szolgálták fel ebből ettek a legtöbbet az osztálytársaim, mivel ebben semmi új nem volt, mint például a tintahal vagy a polip. Na meg persze ezt hozták először és ezért azt hitték, hogy csak ennyi lesz. Mert még nem tudtuk hogyan is étkeznek a spanyolok. 🙂
tl (13)
 
Pulpo a la Gallega (galíciai polip)
 
Ez egy tipikus galíciai étel, amit nagyon egyszerű elkészíteni és nagyon kedvelt is, és ajánlom mindenkinek, hogy tegyen vele egy próbát ha Spanyolországban jár és azon belül is Galíciában.
 
Ezt az ételt szokásosan fatányéron szokás felszolgálni és fogpiszkálóval szokták enni. Nekünk az ottaniak Galíciában úgy mondták, hogy mással nem is lehet enni csak fogpiszkálóval és csak fatányérról lehet enni.
 
A tetejére olíva olajat öntenek és piros paprikát szórnak rá és mindenkit figyelmeztetek, hogy óvatosan és lassan egye, mivel én egyszer gyorsan ettem és hát majdnem rosszul jártam. 🙂
thumbnail_large-1 (1)
Calamares fritos (Rántott tintahal)
 
Nagyon finom és ha csepegtetünk rá citrom levét is akkor még finomabb lesz. Mindenképpen ajánlom azoknak akik szeretik a halakat, hogy ezt is próbálják ki, de mindenki tehet vele egy próbát, szerintem mindenképpen meg fogja érni. Nekem nagyon ízlett és a többieknek is, mikor először kóstoltuk.
 
De, amikor a párom kóstolta volna meg, előtte, azt mondta, hogy „Nem tudom, hogy meg merjem e kóstolni” 🙂 :),de miután megkóstolta ő is azt mondta, hogy jó és ízlett is neki. Szóval csak ajánlani tudom, hogy mindenképpen próbáljátok ki ha ott jártok.
thumbnail_large-1 (2)
Pisto (Spanyol lecsó)
 
Szerintem ez egy tökéletes étel azok számára akik szeretik a padlizsánt és a cukkinit, mivel ez a két zöldség a Pisto fő alapanyaga. Nagyon hasonlít a francia ratatouille-hoz is, csak ebben az ételben kisebb darabokra kell felvágni a zöldségeket és tükörtojással a tetején találják.
tl (3)
Paella
 
A Paella Spanyolország nemzeti étele. Az ország egész területén ismerik és készítik. Valencia városából származik (Kelet-Spanyolország egyik városa).
 
Többféle változata van, nem lehet tudni pontosan, hogy melyik az eredeti de feltételezik, hogy a Paella de Valenciana az eredeti recept, amit nyúlhússal készítenek. De további két változata is igen népszerű, mint a Paella de Mariscos, amit tengergyümölcseivel készítenek és a Paella de Mixta, amit pedig csirkehússal és tengergyümölcseivel készítenek.
 
A cselédek ételének hívták, mivel a múltban a maradékot tették bele, amit a gazdagok és nemesek meghagytak.
tl (14)
Churros
 
A churros egy hagyományos spanyol édesség, amit szerintem világszerte ismernek az emberek és szeretnek. Kávé és forró csoki mellé szokták adni, porcukorral megszórva és általában reggelire szokták fogyasztani.
thumbnail_large-1 (7)

Spanyolország borai

Spanyolországban kiváló minőségű borokat készítenek és több világhírű borral is rendelkeznek, mint például a Rioja vagy a Sherry.
Az északi területeken inkább fehérborokat míg az ország déli területein, szinte csak vörös borokat készítenek.
 
11 borvidékkel rendelkezik, amik közül a legismertebbek: a galíciai, a baszkföldi, az aragóniai, a katalóniai, az andalúziai és a valenciai.
 
Nekik is meg van a saját pezsgőjük, csak úgy mint a franciáknak a Champagne,vagy mint az olaszoknak a Prosecco. A spanyoloknak pedig Cava nevű pezsgőjük van.
 
A Cava háromféle szőlőfajtából készül és csak Spanyolország területén termesztik és készítik a katalóniai borvidéken. A szőlőfajták, amiből készítik az a macabeo, a carello és a parellada. Előnye, hogy jól lehet ételekhez párosítani.
thumbnail_large-1 (3)
Sherry, ez egy desszertbor, amit Dél-Spanyolországban andalúziai borvidéken termesztenek és készítenek. Ezt a borfajtát 3-50 évig érlelik vagy akár tovább is érlelhetik solera érleléssel, ami lépcsőből álló hordó sort jelent ahol a legújabb bor a tetején van a legrégebbi pedig az alján.
thumbnail_large-1 (4)
Albariño, egy könnyű fehér bor, amit a galíciai borvidéken termesztenek és kisebb területen még Portugália északi részén is termesztik. Citromos, grapefruitos és nektarinos ízeket lehet benne érezni, mikor megkóstoljuk.
Higgyétek el érdemes megkóstolni az Albariño-t, mivel nagyon jó íz világgal rendelkezik, főként azoknak ajánlanám, akik szeretik a gyümölcsös ízvilágú borokat.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal. Ne felejts el követni minket az instagram és a facebook oldalunkon is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: