Portugál gasztronómia

Portugália Európa legnyugatibb országa, a Ibériai-félszigeten található, egyetlen országgal határos és az nem más, mint Spanyolország.
Mára már csak két tengeren túli területtel rendelkezik, ami az Azori-szigetek, ahol éppen most töltenek el az iskolatársaim két hetet. A képek alapján pedig nagyon szép, csodás helyen található az Atlanti-óceán kellős közepén.
Aki csak teheti ajánlom, hogy egyszer oda menjen el kirándulni. Szerintem megéri, még a hosszú utat is.
A másik tengeren túli terület, pedig a Madeira-szigetek, ami 900 kilométerre található Lisszabon városától, Afrika partjainál.
De ebben a bejegyzésben nem Portugália nevezetességeiről, hanem a portugál konyháról lesz szó

Portugál konyha

A portugál konyhára leginkább 4 tényező volt hatással. Az első tényező, ami talán mind a mai napig hatással van: az Spanyolország, akikkel évszázadok óta egymás mellett élnek, mind a mai napig.
 
A második tényező az iszlám hatás volt, mivel Portugáliát is megszállták az Észak-Afrikából származó Mórok, akik több száz évig uralkodtak a mai Portugália területén.
Harmadszor a francia konyha is hatással volt, még annak ellenére is, hogy nem határos a két ország egymással.
Az utolsó tényező, ami hatással volt a portugál konyhára, az a Földrajzi felfedezések és a gyarmatok voltak. Portugália több kisebb gyarmattal is rendelkezett, köztük volt Brazília egy része és több kisebb sziget Európa, Amerika és Ázsia partjainál is, de viszont ezek közül mára már csak az Azori-szigetek és a Madeira-szigetek vannak Portugália fennhatósága alatt.
Az országban nincsen egységes konyha. A partvidékeken inkább halakat és tengeri élőlényeket fogyasztanak, míg az ország belsejében inkább sertéshúst, káposztát és krumplit fogyasztanak. Ami érdekes a portugál konyhában, az az, hogy köretet fogyasztanak a húsok mellé, ami például a szomszédos Spanyolországban sem jellemző.
Tipikus alapanyagok: Koriander
                                       Mangó
                                      Ananász
                                     Zöldségek
                                    Gyümölcsök
                                   Tőkehal
                                   Szardínia
Portugáloknak a koriander, olyan mint a magyarnak a csípős paprika, szóval szinte mindenbe ezt a fűszert használják. A leggyakrabban használt alapanyag az a tőkehal, vagyis más néven a Baccallau, amit állítólag 365 féle képen is el tudnak készíteni, de van aki azt állítja, hogy akár 500 féle receptjük is lehet, a tőkehal elkészítésére.
 
A gyümölcseik és zöldségeik mindig nagyon frissek, igyekeznek mindig friss alapanyagokból dolgozni.
Most pedig jöjjön pár portugál étel, amit minden képen ki kell próbálnod ha Portugáliában jársz. 🙂
Baccallau (Tőkehal)
Portugália egész területén kapható az éttermekben és legalább egy féle receptet ki kell próbálnod a több száz féle recept közül, ha Portugáliában jársz. Az egyik gyakori készítési formája, az az amikor a sóban tartósított tőkehalat lereszelik és bő olajban kisütik.

tl (2)

Feijoada
A feijoada, egy egytálétel, amit sertéshúsból, marhahúsból készítenek kolbásszal, füstölt nyelvvel, fűszerekkel, babbal és zöldségekkel és a végén liszttel sűrítik be.
Szerintem nem hangzik rosszul, csak a füstölt nyelv kicsit különös a számomra :-), de biztos azért mert nálunk az ilyen típusú alapanyagok nem annyira jellemzőek.
thumbnail_large (2)
Chanfana
A chamfana egy hagyományos régi portugál étel, ami leginkább a pörkölthöz hasonlít. Kecskehúsból vagy/és juh húsból készül, vörösbor, fokhagyma, paprika, só és babérlevél hozzáadásával. Hagyományosan kemencében készítik.

Portuguese Goat Roast/Stew called Chanfana

Francesinha
A Francesinha egy igen laktató portugál étel, ami úgy készül, hogy a hús szeleteket (sertéshús a legideálisabb) egy serpenyőben megsütjük utána két kenyér szelet közé tesszük, tehetünk hozzá még sonkát is. Az egészet pedig beborítjuk, vékonyra szeletelt sajttal és így be tesszük még pár percre a forró sütőbe és addig hagyjuk a sütőbe, amíg meg nem olvad a sajt a tetején, amikor megolvadt, paradicsom mártással leöntjük és készen is van.
Volt szerencsém megkóstolni ezt az ételt, mivel az osztálytársaink, akik Portugáliában voltak elkészítették és nagyon finom és laktató volt. Ezt az ételt mindenképpen csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy próbálja ki. 🙂

Traditional Portuguese snack food. Francesinha sandwich of bread

Pastel de Nata
A Pastel de Nata egy hagyományos és tipikusan portugál édesség. Az ország bármelyik pontján lehet kapni, de az eredeti recept alapján Belém városában készítik, ahol a mai napig ugyanazzal a recepttel dolgoznak és meg is lehet kóstolni itt, csak általában nagyon hosszú sorokat kell kiállni az édességért.
Állítólag úgy alakult ki ez az édesség, hogy a sütöde mellett lévő kolostorban a szerzetesek ruhák tisztításával kerestek pénzt és a tisztításhoz tojás fehérjét használtak, de viszont nagyon sok tojássárgája megmaradt és mivel nem akarták kidobni, ezért az összes tojás sárgáját átvitték a sütödébe, hogy süssenek belőle valamit, hogy ne vesszenek kárba a tojások sárgái. A sütödében pedig megalkották a Pastel de Nata-t.
Ezt a süteményt akár otthon is el lehet készíteni, de ha Portugáliában járnátok akkor mindenképpen ki kell próbálnotok, ezt a nagyon finom süteményt. Szerintem erre a süteményre igaz az, hogy egyszerű de mégis nagyszerű. Mindenkinek csak ajánlani tudom a Pastel de Nata-t. 🙂

Portuguese dessert Pastel de Nata

Portugál italok

Portói bor
A világ egyik leghíresebb és legjobb minőségű borai közé tartoznak a portói borok. Tölgyfa hordóban, akár 30-50 évig is érlelhetik. A Portói bor a világ első eredetvédett bora.

Amikor a britek hadban álltak a franciákkal, szükségük volt ugyanolyan jó minőségű borokra, mint amilyeneket Franciaországból hozattak. Először a portugálok kereskedtek velük, de szinte mindig megromlott a bor az úton, míg Portugáliából elért az Egyesült Királyságba. A kereskedők rájöttek, hogy ha brandyt öntenek a borhoz akkor sokkal tovább lesz fogyaszthatók és így alakultak ki a Portói borok.

De valójában a múltban nem Portói bornak nevezték, mivel a bor nem Porto városából, hanem Vila Nova de Gaia területről származik. De mivel minden hajó amelyik szállította a borokat, Portó városából indult ezért elkezdték “Portói bornak” nevezni.

Porto Wine

Ginjinha
A Ginjinha egy meggylikőr, ami nagyon sok portugál embernek a kedvenc alkoholos itala és egyben Lisszabon környékén a Ginjinha egy tradicionális ital. A likőrt fahéjjal ízesítik és egész meggyel a pohárban szolgálják fel.

Ginjinha liquor

Vinho Verde
Talán Portugália második legismertebb bora a portói borok után és csak úgy, mint a portói borokat a Vino verde-t is Portugália északi részén készítik.
Maga a megnevezés annyit jelent, hogy zöld bor. Na de itt nem arra kell gondolni, hogy a bor színe zöld, hanem a zöld megnevezés a frissességre utal és pont ezért nem szabad ezt a bor fajtát tovább őrizni mint egy év, mert akkor veszíteni fog az élvezeti értékéből. 
tl (2)

Köszönöm, hogy elolvastad, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal. Ne felejts el követni minket a blogon, az instagram és a facebook oldalunkon is. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: