Olaszország gasztronómiája

Az olasz konyha a világ egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb konyhája. Szinte a világ bármely pontján kaphatunk olasz ételeket, akár pizzáról vagy valami tésztás ételről van szó. Na de lássuk miről is lesz most itt szó.
 
  1. Római Birodalom konyhájáról
  2. Röviden jellemezzük az olasz konyhát és híres ételeit
  3. Szicíliai konyháról
  4. Szót ejtünk a toscanai borokról és borvidékről is
  5. Elmesélem nektek a pizza kialakulásának és fejlődésének a történetét is 
 
Na de akkor vágjunk is bele 🙂
 

Római Birodalom konyhája

 
Abban egyetérthetünk mindnyájan, hogy a Római konyha úgy fejlődött ahogy egyre nagyobb lett és egyre több területet foglaltak el a rómaiak. Például mikor leigázták Görögországot és az egész Balkán-félszigetet, csak akkor kezdtek el érdeklődni az egzotikus ízek iránt és ekkor kezdett el fejlődni a gasztronómiájuk is.
 
De ugyanakkor sok mindent importálniuk is kellett, még például az olíva olajat is. Érdekesség, hogy a Római Birodalomban 2 liter olíva olajat fogyasztottak el átlagosan egy nap alatt az emberek és nem csak főzésre használták, hanem fürdővízbe is tették mivel hidratálta és ápolta a bőrüket.
 
Reggelire általában gyümölcsöt, tejet és kecske sajtot fogyasztottak. Soha se ettek egyedül, ami szerintem egy nagyon jó dolog, hogy mindig közösen étkeztek. Sokféle kenyeret fogyasztottak és már i. u. 80-ban 300 kenyér sütöde működött Róma városában. De a kenyereikben szőlőt használtak az élesztő helyett.
 
A boraikról csak annyit szeretnék mondani, hogy nem voltak jó minőségűek, mint ahogy a filmekben mutassák, ez azért volt így mivel az erjedést a borban nem tudták megakadályozni, mert nem voltak üvegpalackjaik amikben tárolhatták volna a borokat és rengeteg üledék volt a boraikban, ezért vázára hasonlító poharakból itták a borokat.
 
Még egy érdekesség, hogy rengeteg római az utcán evett, mert csak a gazdag polgárok engedhették meg maguknak azt hogy konyhájuk legyen. Úgyhogy kijelenthetjük, hogy az utcai étkezés innen ered.
 

Olaszország konyhája

 
Olasz konyhára jellemzőek a zöld fűszerek: Petrezselyem
                                                                             Kakukkfű
                                                                            Kapribogyó
                                                                           Rozmaring
                                                                          Oregánó
                                                                         Bazsalikom
 
Tipikus alapanyagok közé tartoznak még: Olíva olaj
                                                                           Tészták
                                                                          Sajtok (pecorino, parmigiano)
                                                                         Paradicsom
                                                                        Kávé
 
Számomra nagyon érdekes és elképzelhetetlen tény volt, az hogy a paradicsomot egészen a 17.századik egyetlen egy konyha se használta, így az olaszok se, mivel mindenki mérgezőnek gondolta. A sajtjaikat pedig nagyon sokáig érlelik, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon bennük. Itt szeretném megemlíteni a Parmigiano (Parmezán) sajtot, amiben szinte semmi nedvesség sincs.
 
Az olaszokra jellemző hogy nagyon olcsó alapanyagokból valami nagyon finomat tudnak alkotni. De persze olyan alapanyagokkal is dolgoznak, mint például a sáfrány vagy a szarvasgomba, amik a világ legdrágább alapanyagai közé tartoznak.
 
Most pedig jöjjön pár tipikus olasz főétel, mint a lasagne, amire volt egy nagyon jó receptem, amit az iskola társaim hoztak Asti-ból (É-Olaszországban található város), de sajnálatos módon valahogy sikerült elveszítenem :-). De az olasz risotto is isteni, én nagyon szeretem és a spagetti carbonara-t sem hagyhatjuk ki a sorból, könnyű elkészíteni és minél több sajtot teszünk bele annál finomabb lesz.
A desszertek közül minden képen meg kell említenem a tiramisu-t és a panna cotta-t. Mindkettő isteni édesség, aki még nem kóstolta volna meg, neki mindenképpen csak ajánlani tudom.
 
Lasagne
 
A lasagne egy hagyományos olasz főétel, amit Nápolyban készítettek el először még a középkor idején. A tradicionális nápolyi lasagne-t helyi kolbásszal, húsgolyóval, főt tojással, ricottaval, mozzarellával és nápolyi raguval készítik, ami egy húsos mártás. Egyes régiókban paradicsom mártással, különböző húsokkal és zöldségekkel készítik. Olaszországon kívül pedig bechamel mártással is szokták készíteni. A dél-olaszországi régiókban hagyományosan búzadarából készítik, de viszont az északabbi területeken lisztből és tojásból készítik a lasagne tésztáját.

pexels-mateusz-feliksik-8023752

 
Spaghetti carbonara
 
A spaghetti carbonara egy hagyományos olasz étel, amit besamelmártással, spagetti tésztával, sok sajttal (a legideálisabb a pecorino és parmezán sajt) és bacon szalonnával készítenek. Feltételezések szerint Olaszország középső részéről, pontosabban Róma környékéről származhat ez az étel. Érdekessége, hogy a carbonara elnevezést csak az 50-es években kezdték el használni és úgy tartják, hogy ez egy igazi Római étel. Aki még nem próbálta ki ezt az ételt, akkor mindenképpen tegye meg, mivel nagyon finom és minél több sajtot teszünk bele annál finomabb lesz és igen laktató is egyben. 🙂
screen
 
Risotto
 
A risotto egy hagyományos észak olaszországi étel, amit általában előételként szoktak felszolgálni. A történelméről csak annyit szeretnék megemlíteni, hogy már a 14. századtól termesztettek rizst Olaszország déli részén, de végül Észak-Olaszországba is eljutott a rizs termesztés és 1809-ben megalkották az első risotto receptjét is .
 
Ezt az ételt rizzsel, zöldséges alaplével, hagymával, vajjal, fehér borral, sáfránnyal és parmezán sajttal készítik, de természetesen vannak különböző változatai, mint például: a Risotto alla Milanese, ami tipikusan Milanó-ra és környékére jellemző, ezután van a Risotto al Barolo, ami pedig Piemont városára jellemző és vörös borral készítik, az utolsó, amit megemlítünk az a Risotto alla zucca, amit tökkel, szerecsendióval és reszelt sajttal készítenek, de persze ezeken kívül még sok másféle elkészítési mód létezik és minden bizonyára egyik finomabb, mint a másik
risotto
 
Panna cotta
 
A Panna cotta egy eredeti olasz édesség, ami nem más, mint egy édes krém, ami lehet kávé vagy vanília vagy egyéb ízesítésű, amit zselatinnal sűrítenek. Gyakran gyümölcsös, karamelles vagy csokis öntettel tálalják.
 
Érdekesség, hogy egészen a 60-as évekig sehol sem olvashatunk a Panna cotta-ról, pedig már sokkal hamarabb is létezett, de egy meg nem erősített forrás szerint, lehetséges hogy egy magyar nő volt az, aki ezt a nevet adta ennek az édességnek, az 1900-as évek elején. 2001-ben ez az étel bekerült a piemont-i régió tradicionális ételei közé.
panna cotta
 
Tiramisu
 
Bizonyára sokunk kedvence ez az édesség, ami annak is köszönhető, hogy már az egész világon elterjedt ennek a süteménynek a receptje. A sütemény történetének az az érdekessége, hogy csak a 60-as években került be a recept könyvekbe, de egyes feltételezések szerint maga a sütemény már a 17. században létezett. Az elkészítéséhez piskótára, cukorra, mascarpone sajtra, tojásra és jó minőségű kávéra van szükség. Na, én meg is kívántam egy kis tiramisu-t, ahogy itt írok róla :-), nem tudom ti hogy vagytok vele? 🙂
tl
 
Szicíliai konyha
 
Szicíliára jellemzőek a tenger gyümölcsei és a halak. A sajtok közül jellemző a ricotta ami birkatúró és a caciocavallo, ami egy tipikus Szicíliai sajt. A zöldségek közül a padlizsán, édeskömény és articsóka a jellemző erre a térségre. Friss fűszereket (bazsalikom, petrezselyem, sáfrány, fenyőmag) és friss olíva olajat is használnak. A ételek közül megemlíteném arancino-t, ami sült rizsgolyó hússal vagy sajttal töltve.
 
Szicíliában jelent meg először a tészta amit az arabok hoztak be Olaszországba. Desszertjeik közül pedig nagyon híres a cannoli, amit én is kiszeretnék próbálni hogy milyen lehet az igazi olasz cannoli.
 
Szicílián található Olaszország legrégebbi borvidéke és az országban a legtöbb bort is itt készítik, a leghíresebb Szicíliai bor a Marsala.
 
Toscanai borvidék
 
Talán kijelenthetem azt, hogy ez a borvidék a leghíresebb egész Olaszországban, sőt ez a borvidék Európa egyik leghíresebb borvidéke.
Ez a borvidék egyetlen borfajtára specializálódott még pedig a sangiovese-re, ami egy vörös bor. De ezen kívül még több más fajta borokat is készítenek, mint a Chianti
Super Tuscan
Vermentino
Vin Santo
 
Pizza
 
Már i. e. 3.században készítettek egy kelt tésztás ételt, amit olíva olajjal, fűszerekkel és mézzel ízesítetek és ugye mivel még nem volt sütő ezért köveken sütötték meg. De az első pizzát 1860 körül készítették.
 
1889-ben készült el egy pizza Margit királynő tiszteletére, amit mai néven Pizza Margherita-nak nevezünk, ezt a pizzát tartsák az eredeti pizzának és az Olaszok is főként ezt eszik, a többi féle pizza változat inkább csak a turisták kedvéért találták ki, de viszont nem Olaszországban találták ki a legtöbb pizzafajtát, hanem az Eggyesült Államokban. A Pizza Margherita olasz nemzeti színekből áll, amin a zöld a bazsalikom, piros a paradicsom és a fehér a sajt. Nápolyban készítették el, ezért sem véletlen, hogy Nápolyt tartják a pizza őshazájának.
 
Eleinte az olaszok nem igen szerették a pizzát, de mivel sok olasz kivándorolt Amerikába a 20. század elején, és ott az amerikaiak meg szerették a pizzát, amit az olasz emberek készítettek nekik és így később vissza jött Európába a pizza és így vált itt is népszerűvé. Az első pizzéria Antica Pizzeria a mai napig működik Nápolyban.
pizza
 
Gondoltam a végére beteszek még 2 darab képet a tésztákról, mert nem szeretnék nektek egy hosszú és unalmas szöveget írni, hogy melyiket hogy hívják és hogy néznek ki. Gondolom ez jobban fog tetszeni nektek. 🙂

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet, ha tetszett írj kommentet és oszd meg a bejegyzést a barátaiddal és ne felejts el követni minket a blogon, az instagram és a facebook oldalunkon sem. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: